Бежанският център в "Овча купел" е препълнен

Има ръст на кражби и престъпления, извършвани от чужденци
182
Бежанският център в "Овча купел" е препълнен
Снимка: архив, БТА

В бежанския център в столичния квартал „Овча купел” са настанени 1000 души, а броят им трябва да е 866, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанците Стоян Петров пред Нова телевизия.

По думите му бежанците са били и повече, но част от хората са пренасочени към други центрове. Не всички центрове в страната са препълнени. Свободен капацитет все още има в обектите във „Военна рампа“ и „Враждебна“.

Храна има достатъчно, заяви Петров. По думите му сумата от 1100 лв. за издръжка на всеки бежанец не включва само разходите за нея, а на всеки се полагат и по 65 лв. джобни пари месечно.

Директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност” към Столична община Красимир Димитров каза, че са се увеличили кражбите и престъпленията, извършвани от чужденци както на територията на „Овча купел”, така и в централната градска част. Затова са организирани патрули на Общинска полиция и 6-о Районно управление.

„Не е тайна, че условията в този и други центрове са трудни. Тук живеят около 200 души над лимита, а това усложнява ситуацията”, каза журналистът Нидал Хлайф, който поддържа редовен контакт със сирийските бежанци. Според него за условията в центровете вината не трябва да се хвърля само върху Агенцията за бежанците и бежанците трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те трябва да участват активно в опазването на реда, на имуществото, на хигиената, каза той.

От Асоциация „Свободна Сирия” настояват за подобряване на битовите условия и осигуряване на дежурни лекари в бежанските центрове. Наред с това представителите на организацията апелират най-вече за ускоряване на процедурите за получаване на бежански статут, който създава възможност за интеграцията на бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
ttt преди 10 години
До никогаAбсолютно си прав. Земята е жизнено пространство, което се отвоюва и отстоява с война и кръв. А сега ей така да си харизаме земята на ***. Никога! Трябва да се започне със съд и ексзекуции на политиците отговорни за тази държавна измяна.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a ima vreme i za kamikadzeta ot tia .
148
0
 
4
 
! Отговори
ВЪН преди 10 години
Много бързо трябва да се започне с подписка за референдум по въпроса със затваряне на границата и неприемане на бежанци. Това е единствения ни вариант и управляващите които и да са те са длъжни да се съобразят със суверена, за да не им паднат главите , зашото първо от тях ще се започне. Иде зима и познайте тия черни и другите дали са свикнали на такива студове? Ще започнат обири, грабежи изнасилвания (има такива случаи от миналата година) Полиция няма или е по протестите. Къде са националистите?
147
0
 
3
 
! Отговори
коч преди 10 години
*** вън от БГ
146
0
 
2
 
! Отговори
нелегалните вън преди 10 години
Плевнелиев ако не е кукла на конци ще купи еднопосочни билети на всички ***, които окупираха центъра на София и ще изпрати за АфрикаВиж френския президент как си защитава РодинатаАма нашия е мишкаОрешарски също не ни защитава, а в парламента са го обърнали на стадион - например герберите се държат като агитка запалянковци. Липсват им само рисунките по лицето, ама и това няма да закъснее
145
0
 
15
 
! Отговори
никога преди 10 години
До Хора сме!Божеее ти си ненормален бе как така ще се раздава българска земя бе!? Това е наша земя само нея имаме, тази земя е нечия и хората са избягали заради *** не за друго. И ако си мислиш , че арабин ще седне да ти копае ......те не знаят картоф как да засъдят тоя ми разправя земя да раздадем. Коя държава си раздава земята бе за какво сме ги водили тия войни бе кратун такъв. Човещина....ще я видиш, като ти заколят жената на площада след групаво изнасилване..не си мисли че друго е.
144
0
 
4
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 10 години
Процедурата по свикване на референдум не е лесна мисля че, според "демократичните" закони трябва да се събере МНОГО голяма подписка (направили са го така че да е почти невъзможно). Мисля обаче, че сега повече от всякога си струва да се направи това усилие - да се организира подписката за да се задължат чукундурите да свикат един РЕФЕРЕНДУМ ! Ред е на СЪВЕСТНИТЕ хора в БГ, с излаз към медийни платформи, да направят нещо!
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** работа!!!Ако държавата, ако емигрантите! Тц, тц, тц!
142
0
 
3
 
! Отговори
Има начин преди 10 години
До Dnes.bg.1България ще прави комшулук с Турската Република-така както повеляваше Кемал Ататюрк! И ще призовава тази РЕПУБЛИКА да не се държи ИСЛЯМСКО,а да спазва ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ! Ако ТУРЦИЯ иска да отива НАЗАД-това да си е проблем на *** им поведение! Много млади ТУРЦИ,например не искат ОРИЕНТА,искат си АВРОПАТА....
141
14
 
2
 
! Отговори
Хора сме! преди 10 години
Не бива със лошо! Тези хора бягат от ВОЙНАТА! Трябва да им се даде шанс! Имаме много пустеещи земи! Имаме толкова ПРАЗНИ и НЕОБИТАЕМИ ПРИЗРАЧНИ КЪЩИ! Защо да не им дадем този шанс?????... Тези хора идват с мир! Да им дадем ПРИЗРАЧНИТЕ къщички! Да им дадем пустеещите БОГОТВОРНИ земи!!! Дето много българи-загърбиха! Тези хора ще ПРОИЗВЕЖДАТ,ще плащат данъци! Ще направят връзка с АРАБСКИЯ свят! Ще има за Детски,Ще има за Пенсии! България,ще стане ОГРОМНА държава! И колко ще сме ВЕЛИКИ????
140
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 10 години
ЕС гълчи бугарските правителства че саботират плана за Новия ред. Тези диваци не идват за да се адаптирват и прехвърлят в Германия, а за да превърнат България в първия шариат на Европа. Те трябва да са поне три милион72289а като начало, - какви са тези жалки цифри, какви центрове са препълнени!
139
1
 
13
 
! Отговори
ВЪН преди 10 години
спазваш законите на България . а ТУК ИМАМЕ НАРУШАВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА! И какво показва това ? Всеки минал нелегално границата , не само , че няма да бъде съден , ами ще го гледаме като писано яйце! Да инициираме референдум - Да се затвори ли държавната граница и да не се допускат бежанци ? Палец нагоре ДА , палец надолу НЕ. Да го направим по Европейски , законно. Тогава няма санкции денс бг.
138
0
 
14
 
! Отговори
ВЪН преди 10 години
Путин го е казал : В Русия живеят руснаци. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони. Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държавите, където това е държавен закон. Русия не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от Русия и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата дискриминация същото мисля се отнася и за България, ако искаш да живееш тук трябва да спазва
137
2
 
0
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Разбрах бре......ама ти не ме разбра..... нищо , карай да върви.
136
3
 
0
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Гражданин какво ти пука за шведите? Как няма да ги изнасилят като половината шведи са пасивни педера$и.
135
1
 
8
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Слави изпълнява поръчкови предавания иначе евреите ще го сменят с някой който има още по гъвкъв морал. Днешното предаване на Слави ме върна в татовото време за няколко мига. Тогава се правеха много груби пропагадни неща и това шоу ме върна в онази епоха.Чудно ми е дали много кратуни се хванаха на въдицата.
134
0
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До БългаринГърците вдигнаха 4 метрова стена,а наш Иванчо Костов навремето разгради българо-турската граница през която пиле не можеше да прехвръкне.И оттогава насам започнаха епидемиите по добитъка и огромните загуби за нас,както и безконтролното влизане на африкански и арабски емигранти.Да живее братската дружба между българския и турския народ!На нас граница не ни трябва,така говореха първите ни демократи в 1989г. Смятаха,че всичко което хвърчи се яде.Балъци бяха и българите балъци направиха
133
3
 
1
 
! Отговори
Рая преди 10 години
До Ооох,БългарийоооНе са ни виновни бежанците, а ние самите ! Крайно време е да търсим причините извън себе си, с това нищо няма да постигнем ! Истината е, че ни е страх и не знаем как - визирам и себе си- да променим живота си. А това , че имаме висше обазование, не ни прави адаптивни или находчиви, нали? Самият факт ,че въпреки дипломите мизерстваме , говори достатъчно за нас, за образованието, за това докъде се докарахме...
132
3
 
1
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До БългаринТова не е лъжа,че ни задължават да ги приемаме. А Румъния,къде е Румъния? Откога Румъния граничи с арабите и Турция? Колко имаш по география?Как завърши с двойка?
131
1
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Тра-ла-лаНяма нужда да гледам новините. Те западняците хиляди неща ни обещават. Някой спомня ли си как обещаваха през 1990-1995 г нов план Маршал за България? И как ще налеят милиарди долари в икономиката ни? Дори Желю Желев непрекъснато повтаряше, новият план Маршал,новият план Маршал.Той им беше повярвал,хвана се на лъжата. Цели 5 години той,американците и Соломон Паси повтаряха и ни лъжеха с тоя нов план Маршал. Българите сънуваха милиардите и алчността им се развихряше. Накрая-нищо!