Уволниха бодигардовете на Ректората, наемат фирма

Проф. Илчев: Със сигурността не трябва да има компромиси
64
Уволниха бодигардовете на Ректората, наемат фирма
След три дни окупация днес веригите бяха срязани. Снимка: БТА

Ще бъдат сменени действащите в момента охранители и ще се наеме външна охранителна фирма в Софийския университет. Това съобщи ректорът на университета проф. Иван Илчев, след като окупатори затвориха най-старото висше училище в страната за три денонощия.

Въпреки че вчера те се заканваха, че ще останат в сградата, докато правителство не подаде оставка, днес те свалиха веригите и Ректоратът отново отвори врати за студенти и преподаватели.

Още по темата
"До преди три-четири години, когато Симеон Дянков съкрати с 35 процента бюджета на Университета, трябваше да режем откъдето можеше. Това беше едно от нещата, които отрязахме, но е очевидно, че със сигурността не трябва да се правят компромиси", коментира проф. Илчев, цитиран от пресцентъра на СУ.

Той посочва, че договорът с фирмата вече е подписан за шест месеца и че новата охрана ще застъпи от утре.

Заместник-ректорът по учебната част доц. Милена Стефанова съобщава, че по предварителна справка в дните на окупацията са провалени 16 изпита и от това са засегнати най-малко 800 студенти. Тя уточнява, че предстои пренареждане на графика на изпитите.

В нито един момент в плана ни не се предвиждаше влизане на полиция в Софийския университет, уверява още проф. Иван Илчев.

Проф. Илчев казва, че на ректорски съвет ще бъде обсъдено дали да има последствия за студентите, които рано тази сутрин напуснаха сградата на Ректората, както и че ще има консултации с деканите на отделните факултети, от които са въпросните студенти.

Проф. Илчев смята, че и да има щети в Ректората заради окупацията, те са незначителни. По повод на сезирането на прокуратурата ректорът на СУ е категоричен, че "държавата трябва да се грижи за своите интереси, а Софийският университет е държавна публична собственост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
ТЕЗИ ПРОЧУЛИ СЕ НИТО СТУДЕНТИ НИТО РАБОТНИЦИ- КАКВО ИСКАХА?!АКО БЯХА В ЧАСТНО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ИЛИ ДРУГО НЕЗАВИСИМО КАКВО НО ЧАСТНО ТАКА ЛИ ЩЯХА ДА ПРАВЯТ. А ПОСЛЕ?!..... ЖАЛНА ИМ МАЙКА. БОЙ ПО КАСКИТЕ НЕКАДЪРНИ ЗАЩОТО КАДЪРНИТЕ ИСКАТ ДА УЧАТ А НЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ. ПО ТОЗИ НАЧИН ЧРЕЗ ТЕРОР НА ТОЛКОВА МНОГО СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛ САМО СЪД И БОЙ. КЪДЕ СТЕ ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИ ОРГАНИ , А И КАКВО ЧАКАТЕ?!- САМОСЕЗИРАЙТЕ СЕ.
52
1
 
3
 
! Отговори
lusi vasileva преди 10 години
както обикновено-след дъжд,качулка.Проф.Илчев трябваше да наеме частна охранителна фирма още след първата окупация.Сега резултатът е -аут на щатни бедни охранители работещи за минимална заплата и трудов стаж.Горките хорица.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпросните "бодигардове" са отбор сервилни мекотели, на които им личи, че цял живот са били под пагон. Много е освежаващо да ги гледа човек как се пънат да демонстрират авторитет пред първокурсници, дето все още не са ги усетили какви льохмани са. Иначе мазници и/или пълни непокисти даже и пред по-стари студенти, а като видят преподавател само дето чупки в кръста не правят. Та няма как да не бъдат допускани подобни ситуации с такава "охрана".
50
2
 
11
 
! Отговори
#$%& преди 10 години
Чудя се тия маймунки защо не пробват да окопират някой частен университет, та да им съдерат задниците от бой..
49
3
 
4
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Е га ти и далаверата!Уволняват техни охранители-наемат фирма?И на кой са охранителните фирми?
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега е ред на бодигардите да окупират университета!То у БГ-то тъй се постига нещо!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И естествено пострадаха тези, които имат най-малко вина. Хората са много отзивчиви и винаги помагаха при нужда. Жалко, че те станаха изкупителна жертва.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От днес се затваря и тунелът към метростнацията (сполучливо наречен "Пардю")!През двора на СУ вече не може да минават граждани отиващи към метрото или излизащи от него.Нека затова да благодарят на окупаторите!
45
3
 
15
 
! Отговори
Майстора преди 10 години
Университета да наеме една бригада от майстори, която да изкара извънзданието кранчетата на ВИК, парното, да изкара навън извод на тока и ти да видиш какъв купон се завихря вътре сред окупантите. Глад, щото няма достъп до тях, в превод- няма манджа, студ и тъмнина. Окупанти,а! Хайде пак се пробвайте, глупендъри!
44
7
 
25
 
! Отговори
1 преди 10 години
Как няколко охранителя могат да се справят с група от озверели хора? Немогат
43
8
 
25
 
! Отговори
от СУ преди 10 години
От днес СУ е друг. Демокрацията разбирана като анархия свърши!Първи ще го усетят окупаторите и партийните им подстрекатели.
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали чатнахте как Илчев "осъди" протестиращите - уволни охраната - изкупителните жертви, които трябва да спасят кучетата на сорос.
41
3
 
10
 
! Отговори
bolka преди 10 години
До Някой си 45Нали се сещаш, че ако спази реда по ЗОП, то няма как да стане от днес за утре.Именно поради това договорът с охранителната фирма е за 6 месеца.
40
6
 
12
 
! Отговори
55 преди 10 години
ДА СИ ПЛАТЯТ ПАРНОТО,И ЗАПЛАТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ЗА ПРОПУСНАТА РАБОТА.ДА ПЛАТЯТ И ЗА ПСЕХИЧЕСКИ ТОРМОЗ НА 800 СТУДЕНТИ ПРОПУСНАЛИ ИЗПИТИ
39
6
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Охранителна фирма? Чудесно, но не трябва ли да се избере по реда на ЗОП? Или поне по НВМОП? Какво е това от днес за утре?
38
2
 
15
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Извода от всичко е: Ако плащаш на правилната охранителна фирма няма да те закачаме!!!!!
37
6
 
35
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Работа на охраната е да извика полиция а не доброволно да връчи ключовете на провокаторите от Гроб!
36
16
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До ognyanzАко зазидат или затворят задните и странични врати откъде ще се измъква Орешарски, когато е в университета.
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
колко ще плаща СУ на ИПОН за охрана и откъде са кинтите
34
7
 
22
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Охранителна фирма Ипон :D Добре са я подбрали!!!Само бой по престъпниците платени герберунгели!!!