65 лекари от столичната "Бърза помощ" хвърлиха оставки

Екипите ще протестират пред здравното министерство
Обновена: 29 май 2014 14:16 | 29 май 2014 11:18,
284
65 лекари от столичната "Бърза помощ" хвърлиха оставки
Снимка: архив Булфото

Шейсет и петима лекари от столичния Център за спешна медицинска помощ са подали оставка. Това каза за БТА д-р Светлана Богданова, заместник-директор на центъра.

Още по темата
Тя посочи, че работещите в центъра отиват на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването заради неправомерното според тях предложение за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев.

Д-р Гелев каза за БТА, че не знае за този протест и за оставките, тъй като е в отпуск по болест до края на юни.

Както Dnes.bg вече информира, лекарите от спешната помощ в София обявиха, че са в стачна готовност. До това тяхно решение се стигна, след като здравното министерство предложи за уволнение д-р Гелев след проверка на състоянието на „Бърза помощ“.

Самият Гелев категорично отхвърли обвиненията срещу него и настоя, че проблемът в спешната помощ е на по-високо ниво.

Конкретен повод за проведената проверка и исканата оставка беше смъртта на фотографката Елизабет Димитрова, която издъхна преди три дни преди пристигането на линейка.

Близките на починалата твърдят, че са чакали 55 минути екипа на „Бърза помощ“, а от центъра твърдят, че линейката е стигнала за 18 минути след постъпилия сигнал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко съм извън темата, но все пак! Психиатрите лекари ли са? Водят се такива, да?Дали някой знае как се точат пари от здравната каса от т.нар. Центрове за психично здраве (психодиспансери)?Там е джунгла, не само се точат пари за всеки пациент, повечето насила вкарани, но болните се тъпчат с най-долнопробни, евтини психотропни медикаменти, от което излизат зомбирани! А лекарите с източеното си докарват заплатите, но за сметка на увред
257
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 9 години
До СофиянецЯвно сте запознат с всички други сектори и затова решихте, че в сектор здравеопазване най-много се краде? Може би се "предвиждахте" от сектор в сектор и така се информирахте достатъчно. Иначе сте прав че нещата не са добре. Трябва обаче да се освободим от реакционното мислене. Т.е. трябва да търсим проблема. Кажете ми драги ми неграмотни господине, дали изпълнителите са проблема? И как да се "предвиждаме" към светлото бъдеще
256
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Вие не знаете, но хората по принцип са безсмъртни и умират само от лекарски грешки.
255
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 9 години
Истината е,че точно фирми близки до БСП внасят цялата техника и линейки за спешната помощ.Знаете ли,че батерия за дефибрилатор със 10 пъти по малък капацитет е по скъпа от батерия за акумулаторен перфоратор или моторен трион.И то никел-кадмиева каквито за мобилни телефони е имало преди 20 години и вече не се използват.Оттук идва бедата и докато не махнем БСП от властта няма да прокопсаме.
254
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андреева като сдаде поста колко болници ще си е напазарувалаТоя пост носи печалба на комуниститеМими Виткова -,,Доверие,,Гайдарски - болница вэв Видин
253
0
 
3
 
! Отговори
iсиси преди 9 години
Лично аз съм доволна от Бърза помощ. Вярно от третия лекар , дето дойде , но спаси майка ми . Първата лекарка не постави диагноза точна и слабо лекарство предписа . Получи сепсис. Бяха 6 празнични дни. Вторият дойде пиян и я обиди и си тръгна Третият щеше и той да си тръгне, жената умираше вече- Съжали ни и я откара в Пирогов. Спасиха я.Ние също си плащаме за всичко, а сме здравно осигурени. Да няма джи-пита Предлагам да има лазарети с достъп на здравно осигурените някакви елементарни болници
252
0
 
3
 
! Отговори
сестра преди 9 години
До НО Принципът от римляните важи за цялото здравеопазване!цялата система бе разбита на ЦСМП болнична доболнична джипита лаборатории и още много институции,които имат много тромава или по-скоро никаква връзка-зная го от собствен опит.Трябва в една болница всичко да е под един ръководител и тогава ще вървят работите.Как можеше едно време един главен лекар да управлява и БМП и стационар и селски здр служби и детски градини и работн кабинети а сега нищо не върви на никъде!Няма пари ама няма и кадр
251
0
 
20
 
! Отговори
човек от народа преди 9 години
Министърката да ходи пеша вместо да се вози в кола струваща 2 нови линейки когато всичко стане както в Европа тогава да уволнява и да иска оставки
250
0
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
До ИванНикой няма да дойде, *** такъв! Никой няма да си мръдне пръста да учи трудния ни език и *** като теб да му посягат и да му твърдят, че 400 Евро заплата са му много! Заради *** като теб бягат младите и кадърните, а за теб остава ***, разбра ли, *** такъв?!
249
9
 
4
 
! Отговори
до 254 преди 9 години
Нали никой в България не си прави илюзиите, че докторите чакат и разчитат на заплата? Аз съм с платени осигуровки, но винаги си плащам, бележка не ми дават и нисшия персонал се пробва да се държи с мене като с животно /не че им се отваря парашута.../ Проверете на докторите имотите дали им съответствуват на заплатите!
248
7
 
6
 
! Отговори
до 257 преди 9 години
Много си нагъл!"...за да спасиш човек не винаги е с добър изход Но никога не трябва да се таксува като вина"! А като дереш по десет кожи за това нещо??? Да не би да го правиш безплатно, бе? СЛЕД КАТО ДОКТОРИТЕ СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ИЗНУДВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН - ДА ГИ УВОЛНЯВАТ И ДА ГИ ЛИШАТ ЗАВИНАГИ ОТ ЛЕКАРСКИ ПРАВА!!! Да се махат! Да не се толерират самозабравили се търгаши и некадърници!
247
11
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Според мен бърза помощ няма! Затова трябва и да бъде закрита! От 8 обаждания към бърза помощ 8 пъти сам съм се предвиждал към Болница сам! От две посещения на Пирогов вече не посещавам това заведение, при второто с хипертонична криза и чакане пред кабинет 2 часа без да има други пациенти си тръгнах от там! Болниците трябва да станат частни, ама не подарени!!! Здравни осигуровки не трябва да се плащат!най-много кражби, точене на ДДС и контрабанда е в сектор здравеопазване!
246
0
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
До Анонимен 206ха ха ха ... Щял да си внесе лекари от Азия!? Кой индиец или филипинец ще е луд да работи за 400 евра, като Европа и Америка са отворени за тях? Дори и в Африка са в пъти по-платени и осигурени. Да не говорим пък за емирствата.
245
3
 
16
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Предлагам другарите от БСП и ДПС да сложат на местата на напусналите лекари хора от техният електорат... Само обешания , къде са парите , които изтеглихте милиардите , които ние ще връщаме .. къде са.. отново ги окрадохте... Защо не се намериха пари за вдигане на заплатите на лекари , учители и много , много други.. А ние само си критикуваме тук в сайтовете... Както Славейков е написал през далечната 1875 година " Не народ , а *** " е толкова актуално и в този момент.
244
3
 
34
 
! Отговори
правилно преди 9 години
Време е всички лекари да си подадат оставка ..Време е да се осъзнае ,че допуснатата вечна атака към лекарите е престъпление.Време е да се проумее ,че Безсмъртие няма и че да се намесиш ,за да спасиш човек не винаги е с добър изход Но никога не трябва да се таксува като вина.Време е журналята ,които се правят пиар с негативна информация на гърба на съсловието да бъдат санкционирани
243
0
 
31
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Само се краде и се усвояват евро пари - а в крайна сметка в Спешна помощ - нищо не влиза?! И то проблема отдавна вече не е в новите линейки. Просто няма хора вече - няма. И малкото, които ги има служат като поликлиника за ***, които не си плащат здравните, но ползват безплатните услуги на 112 И така докато всичко това рухне...
242
0
 
24
 
! Отговори
НО преди 9 години
Подхлъзваме се на най-древната максима, която така умело се използва и от нашите политици - разделяй и владей. В древен Рим е работила, работи и тук сега. Нарочно се противопоставят пациенти, срещу здравни работници, като проблема се извърта, така че виновни стават служителите, а не наистина отговорните! Както се "лекува" грип - лекуват симптомите, но не и истинското заболяване. Разберете, че всичките беди идват от това, че реформа, реално не се прави. Не само в спешната - никъде другаде!
241
3
 
33
 
! Отговори
шофьорка преди 9 години
Крайно време е лекарите да ги издигнем на пиедестал и да се увеличат заплатите не 100,а 200%,ако искаме да не умираме като кучета по улиците.Не може на учителите да са по-високи от тези на лекарите,при условие,че работят половин ден и почиват 3 мес.началните и 2мес.другите.А лекарите са подложени на невероятен стрес.Никой не мисли за непрекъсната квалификация,по-сериозно обучение и по-голямо уважение към тях.За да си лекар,трябва да обичаш мн.тази професия и да си мн.силен човек.Да се преклоним
240
11
 
5
 
! Отговори
Asq преди 9 години
55 минути -спешна помощ ?????
239
1
 
15
 
! Отговори
НЕ преди 9 години
До БългаринНе е така. Ако майстора на плочките сбърка - ще ги пренареди, няма да му се плати и т.н. но в крайна сметка нищо фатално. Плочкаджии много - за това специално образование не се иска. Има и по - добри и по - лоши - както навсякъде. Работата е там, че системата стимуралира тяхния брой - един куп "майстори" на плочки. А сега спешната - малко на брой, зле платени, трудно се става лекар, още повече - добър лекар и най - важното всяка грешка е фатална. Схващаш ли нюанса? Или да обяснявам?