Андреева слага временен шеф на столичната спешна помощ

Всички проверки са отчели пропуски, коментира здравният министър
Обновена: 29 май 2014 21:39 | 29 май 2014 19:32,
103
Андреева слага временен шеф на столичната спешна помощ
Здравният министър Таня Андреева Снимка: архив, Булфото

Здравният министър Таня Андреева ще назначи временно изпълняващ длъжността директор на столичния Център за спешна медицинска помощ.

Настоящият директор Георги Гелев, който беше предложен за уволнение от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, е в отпуск по болест, обясни Андреева пред депутатите по време на заседание на парламентарната комисия по здравна политика.

Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова. Здравният министър обясни, че има предложени 2-3 имена за временен шеф на столичната "Спешна помощ" и ще се срещне с тях, тъй като не ги познава лично, а само по биографии, но не уточни кои са. По думите й кой временно ще поеме поста ще стане ясно утре или в понеделник.

Андреева каза още, че резултатите от вътрешния одит на Центъра за спешна помощ в София за периода януари 2012 - декември 2013 година показват редица нарушения, свързани с формиране на работните заплати, грешки при длъжностните разписания, заплащането на нощен и дневен труд. Одитът е установил и нарушения на организацията, както и липса на контрол за дейността, липса на длъжностни характеристики, неефективно разходване на бюджетни средства.

Още по темата
Директорът на столичния спешен център д-р Георги Гелев, който присъстваше на заседанието, въпреки че е в отпуск по болест, каза, че одитът е тенденциозно направен. Той посочи, че лично е сигнализирал за проблемите на спешната помощ, включително и при предходните министри на здравеопазването.

Гелев каза, че проблемите могат да се решат на първо място чрез значително увеличение на заплатите на спешните медици, за да стане по-атрактивна професията. Той посочи, че в момента в столичния център от 181 щатни бройки за лекари 94 са незаети. От 31 души администрация четири места също са незаети.

Андреева подчерта, че всички проверки са правени по сигнали и без изключение са установили пропуски при основни правила.

След заседанието на комисията на въпрос дали се чувства застрашена, след като нейното име се спряга за освобождаване при евентуален ремонт на кабинета, Таня Андреева отговори с виц, който по думите й охарактеризира Министерство на здравеопазването в годините: „Един човек минава покрай министерството и вижда една дълга опашка. Той пита: „За какво е тази опашка?”. Те казват: За министър на здравеопазването. Той казва: „Оооу” и си тръгва. Те му казват: „Чакай, чакай, бързо минава”.

"Аз в момента съм тук и ще си върша работата. Кога ще си отида е въпрос на други решения”, подчерта Андреева.

Концепцията за Спешната помощ е готова, предстои да бъде представена на оперативно заседание на Министерски съвет и след това в комисия, съобщи още Андреева. "Подготвяме всичко, ще започнат ремонтите на центровете за спешна медицинска помощ, оборудването, новите линейки, половината от които ще бъдат с телемедицина. От есента започват да се обучават парамедици и лекарски асистенти. Това е процес. Не съм от вълшебниците. Ако има някой, който може за три месеца да оправи тази забатачена система, готова съм да му отстъпя мястото си”, изтъкна тя.

По-рано пред журналисти Симеон Василев, директор на Изпълнителна агенция "Медицински одит", каза, че е преправян часът на тръгване и на пристигане на линейката при случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.

На днешното си заседание парламентарната здравна комисия прие единодушно предложението за промяна в Закона за лечебните заведения, според което новозавършилите лекари ще имат право да откриват практика и да работят като семейни лекари, без да са придобили специалност.

Сред основните доводи в подкрепа на поправката бяха, че така ще се даде възможност на младите медици, които искат да работят, да разкриват практики и да упражняват професията, докато специализират.

Наред с това беше отчетен недостигът на лекари в страната, особено в малки или отдалечени райони. Депутатите от комисията приеха и довода, че единствено по тази специалност – обща медицина, и Европейският парламент допуска изключение. За всички други специалности се изисква лекарят да практикува след придобиването й.

Поправката, която беше приета на първо четене на комисия днес, утре ще бъде извънредна точка на заседанието в Народното събрание.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
festo преди 9 години
До 37Ами физиономията на сестра и да не би да е по-хубава, ама я развява в ЕП в Брюксел......
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много злобно, отровно и вредно същество...
33
2
 
13
 
! Отговори
.. преди 9 години
Тая ми е най-гнусна от всички министри-лицето и лъха само на лицемерие!
32
1
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Прав си, тогава не управляваше, беше мутра - "силовак" от СИК.
31
2
 
9
 
! Отговори
пациентка преди 9 години
Андреева,дай пример и си дай оставката,независимо какво си направила или имаш намерение да правиш.Така ще останеш в историята неопетнена,иначе ще бъдеш изхвърлена и усмивана.А ние,мили хора,да излезем и да подкрепим лекарите,защото без тях сме загубени.И след лекарите има лоши,но с общи усилия могат да се разкриват,критикуват,за да се поправят.Всички трябва да сме по- активни навсякъде,не само в болниците.Да сме по-смели винаги,да си казваме мнението на момента,а не после да се тюхкаме и съжаля
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА!!!
29
4
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
верно бе.бях забравил,че банкянския управлява от 89-та насам.
28
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 години
те точно това им е "работата" - да ви обещават! затова не се "работи" от обикновенни хора!
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Положението в Бърза помощ е забатачено от много години. Спомням си, че имахме един управляващ от Банкя, който закриваше болници и обещаваше медицински хеликоптери.
26
1
 
11
 
! Отговори
даа преди 9 години
рибата се вмирисва от главата но се чисти от опашката...
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андреева слагай ако щеш и пара-шеф,все тая,вие сте виновни и носите отговорност пред целия български народ.Нека всички спешни в страната да скочат заедно до като не им се вдигнат шоково заплатите а да ви видим тогава???Главния прокурор трябва да потърси отговорност защо се допусна спешна помощ до разпад и умират хора.МЗ са за затвора
24
0
 
11
 
! Отговори
Иванофф преди 9 години
Цирк за маймуни!
23
0
 
21
 
! Отговори
ilggl преди 9 години
Абе тези ръководители не разбират ли, че то просто доктори няма. Сестри няма..Въобще медицински персонал в България няма. А те управленски решения ми взимат. Въобще, как я мислят те тази работа? Като нямаш рабатници, каквото и да правиш си капо.
22
0
 
13
 
! Отговори
lukas13 преди 9 години
Рибата се вмирисва от към ГЛАВАТА Министър Андреева да се самоназначи на работа в Спешна помощ - София И така има нужда от лекари с ниски заплати за работа през деня и нощта ... Когато лекарите излязоха на стачка пред Пирогов ,,Андреева --Аз ви вярвам и съм с Вас,,
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съболезнования на близките на фотографката! Хора разберете ведъж за винаги, системата и скапаната държава убиха тази жена. Точно министъра на здравеопазванего е прекия виновник!
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Извинете се на Лекарите !!!
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тази псевдоминистърка и пожелавам една нощ с дежурните екипи из София! ОСТАВКА!
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Призовавам големите телевизии да развържат съвсем малко от кесиите си и да излъчат филма "Последната линейка на София".За толкова много отвратително пошли и кичозни "предавания" пари се намират,и то в стотици пъти повече!За тоя филм обаче НЯМА.Неудобен им е...Защо така?
17
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички обикновени българи, останали да живеем тук, когато се разболеем трябва да се маскираме като ***, да се научим да говорим като ***, за да ни обърнат внимание в болниците! Не е ли така г-жо министър? Ако бяха извикали линейка в *** махала за 55 минути ли щеше да дойде? Някой лекар ще попита ли *** за здравни осигуровки?Кажете нещо и вие, новите евродепутати!
16
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук някакви герберасти реват за оставка. При предишните управляващи да не би да беше цветущо положението в Бърза помощ, та сегашните да са го развалили?!