55 детски градини и училища са с щети след бурята в София

Пострадали са и 50 коли на градския транспорт
Обновена: 9 юли 2014 18:42 | 9 юли 2014 18:34, Анисия Иванова
9
55 детски градини и училища са с щети след бурята в София
Снимка БТА

Счупени стъкла, нарушени фасади и покривни конструкции са щетите върху общинско имущество при вчерашната буря в София, съобщава пресцентърът на Столичната община (СО).

По заповед на кмета на СО Йорданка Фандъкова от сутринта се извършват огледи за щети върху общинско имущество, нанесени от силната буря. Кметът е възложила на районните администрации да предприемат мерки за уточняване на повредите и да предприемат мерки за обезопасяване.

Вследствие на силната градушка са счупени предните стъкла на над 50 автобуса и два трамвая от столичния градски транспорт.

Още по темата

Щети са установени и върху стъклените конструкции на двата гаража в "Земляне" и "Дружба".  В резултат на бурята са счупени прозорци, наранени фасади и течове на покривите на 55 училища и детски градини, посочват от общината. Най-много счупени стъкла има в 163 ОУ в район "Искър" - общо 131 счупени стъкла на надвътрешното стълбище, в 47 СОУ в район "Триадица" - 65 и 18 в 33 ОУ в район "Люлин" и стъклата на 5 градински групи на ОДЗ 47 в район "Люлин".

Счупени керемиди на покрива, счупени стъкла и нарушена фасада има в 7 сгради на заведения за социални услуги и домове за възрастни хора и деца в София. Двайсет броя са счупените стъкла в центъра за временно настаняване "Св. Димитър" в район "Люлин" и 25 счупени стъкла в дневния център за лица с ментални увреждания "Св. Марина" в район "Сердика".

Счупени са 40 стъкла в 14-о ДКЦ, в 25-а ДКЦ има 30 счупени стъкла, протекъл покрив е установен в 30-о ДКЦ, 3 са счупените прозорци на Центъра за психично здраве, а на 13-о ДКЦ са счупени всички стъкла от северната страна на сградата има и повреда на покрива. Счупени прозорци има още в Четвърта МБАЛ, в Първа Столична АГ болница, в столичната онкоболница.

Върху фасадните топлоизолации на сградите на 4 самостоятелни детски ясли има повреди в следствие на градушката. Щети са нанесени и на покрива на Столичната библиотека на пл. "Славейков". На шестте етажа на сградата има счупени прозорци. Наводнен е бил етаж от филиала на библиотеката в "Люлин". В Малък градски театър "Зад канала" има повреда на покрива на фоайе. 

Констатирани са счупени стъкла и в ОКИ Дом на културата "Красно село", ОКИ Дом на културата "Средец" и ОКИ Дом на културата "Искър" . Проверките продължават и в момента, като предстои оценка на материалните щети. Продължава почистването на улични платна и тротоари и наблюдението на критични места като оттоци и дъждоприемни шахти от столичната инфраструктура, информират от СО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: буряградушкаСофиящети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Айде стига с тия глупости вече. Застраховка на жилище с минимално покритие (предостатъчно да покрие счупени фасади, прозорци, улуци и прочее) струва 12-17лв. годишно. Ама българинът няма акъл да се застрахова- нали тук цари мисленето, че всички са мошеници и застрахователите не плащали. На мен градушката ми повреди тенти за хиляди- днес описаха щетите и до няколко седмици ще ми ги изплатят. Плащам по-високо покритие за основното си жилище- точно 50лв. годишно. 12лв. плащам за вилата.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЛЕПНИ ЛИ НЕ-ШОПЕ ЛЕПНИ А
5
2
 
4
 
! Отговори
гамена преди 9 години
който си е направил застраховката добре , който не е да пие една студена вода и да се оплаква при арменския поп .
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след зсеки ГЕЙ-ПАРАД градушка и град така ви се пада шопи мързеливи когато градушката удари другаде е само статистика а като ви лепни и вас било национална трагедия, айде холан другия месец пак изкарайте педигрипалите и ще видите какво ще си ви случи, ТОЙ ГЛЕДА ОТГОРЕ И НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ , миналата година пак ви удари след гей-парада ама не си взехте поука, затуй ще ви бие градушката шопи мързеливи и нагли.
3
7
 
2
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ВЯРНО ЛИ ГРАДУШКА УДАРИЛА МОМТАНА ДНЕС ??? ХААРП И САЩ НЯМАТ МИЛОСТ
2
7
 
5
 
! Отговори
лудия преди 9 години
къде са ракетите за борба с градушка? или това е геноцит да загубят бедните прозорци да ямат за храна а да копуват стъкла. такава ли заповед донесе борисов от америка за вчера и действието на ХАРП.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a be nishto ne pishete za vilite na oligarsite po boiana. pretesniavam se. ima li neshto schupeno po tiah ili samo e po detskite gradini i starcheskite domove ima beli.