Хората в заседнал асансьор да не опитват да се освобождават сами

Според експерт ние имаме "най-окаяните асансьори в Европа"
Обновена: 19 окт 2014 13:21 | 19 окт 2014 13:18, Камелия Цветанова
29
Хората в заседнал асансьор да не опитват да се освобождават сами
Снимка: Булфото, архив

Хората в заседнал асансьор не трябва да правят опити да се освобождават сами, коментира за БТА Николай Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация.

Още по темата
Той съветва в такъв случай да се изчака техник от сервиза или да се звънне на 112.

Както Dnes. bg писа снощи мъж падна в шахта и загина при опит да излезе от заседнал между етажите асансьор.

Маринков посочи, че в случая сервизните техници са имали достатъчно бърза реакция и са дошли за десетина минути.

Асансьорът не е имал предпазен щит под кабината, който би могъл да затвори по-голямата част от зейналата шахта, отбеляза експертът и допълни, че такъв щит би попречил на човека да падне толкова лесно.

Трябва да се провери защо е липсвал щитът, тъй като новите асансьори задължително трябва да го имат, а доколкото знам, става дума за нов асансьор, коментира Маринков. Той напомни, че промените в наредбата, свързана с безопасността и техническия надзор на асансьорите, са приети преди няколко седмици и според тях поставянето на такива щитове е задължително.

Санкциите обаче са най-вече административни. Сега, когато се свика новият парламент, трябва задължително да инициираме законови промени, които включват много по-сериозни санкции, тъй като самата агенция по технически надзор се оплаква, че са на практика безсилни, коментира Николай Маринков. Той посочи, че сега агенцията е изключително дейна, но законът не й дава правото да налага истински санкции, които да стреснат хората.

Затова е изключително важно, каквото и правителство да се сформира, да не забравя тази тема, апелира той.

Специалистът даде пример с Франция и разказа, че там, ако стане инцидент със смъртен случай с асансьор, моментално биват задържани собственикът на сервизната фирма, както и конкретният сервизен техник, който се е занимавал с асансьора.

При доказване на вина на асансьорната фирма тази мярка се удължава и за такива инциденти дори хора влизат в затвора, отбеляза той.

Маринков информира, че преди дни е имало друг инцидент -човек е превозвал бойлер в асансьор без кабинна врата /тоест при движението му се вижда шахтата/, бойлерът се е заклинил в шахтата и е премазал човекът.

Такива инциденти е имало в Испания преди повече от 40 години, само че с кофи за боклук - тогава там са държали кофите в мазето и управителите са ги изкарвали на определено време. Заради такива случаи повече от 40 години в Испания не се правят асансьори без кабинни врати, а имат и допълнителни защити, обясни Маринков Това са мерки, които могат да се вземат, и е въпрос на държавна стратегия.

Затова се борим не само когато има инцидент да се демонстрира аварийна активност, а да има национална политика и стратегия за подобряване на цялостното техническо състояние на асансьорите в България, посочи експертът. Според него ние имаме "най-окаяните асансьори в Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
илайжа отис преди 9 години
тоа кога стана ,, експерт,, по асансьори ,бе . и акъли почна да дава
18
2
 
1
 
! Отговори
За спорта преди 9 години
Никакви асансьори! Ще катерите пеша по стълбите. Хем безопасно, хем здравословно! В България и без това по високо от 20 етажа няма. Повечето блогове са от между 7 и 12 етажа.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1**аз последният път като заседнах си изчаках спокойно 3 1/2 часа...с колегата.*******************Само чакахте ли ве?
16
11
 
4
 
! Отговори
Шапшал преди 9 години
Отваряте с ръчката вратата или може там и с ключ без да го има асансьора и слагате един пройектор.Ще се изкефите.Все някой съсед будала ще полети. )))
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И преди 1989 г. сроителството не струваше.А след 1989 г. направо се строи през пръсти.То няма никакъв контрол.Ако стане беда и веднага се вдига олелия.То пак хубаво, че малко беди стават, че съм работил в строителна фирма (от големите) и какво се правеше, мани, мани.Но никой не го е еня.Или малцина ги е еня.Краде се не само там, а навсякъде.И то се краде от шефовете.После работника бил виновен.
14
2
 
8
 
! Отговори
Баба ви преди 9 години
Е как я мислите тая работа със спасителите асансьорни техници за София, като базата им е една едниственя 9 в Люлин. Преди половин година двете ми внучета закъсаха в асансьора. Живеем в Младост. Като им се обадих, първо ми се накараха, че съм много далече и много бързам, после ми се обадиха да ми кажат, че са в задръстване и трябва да чакам и накрая им теглих една майна, пожелях им да си останат там и един комшия с отверка отвори и извади децата. Тия са ПЪЛНАИ ***! Пожелавам им да ги гръм
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1978 г. е било доста по-добре от 2014 г. Сега никой не знае даже колко време още оцелее България, няма и армия.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капитаизмът какво е виновен?То най-качествената продукция се произвежда на Запад.И най-качественият живот е там.Ама тук споре мен е виновен комунизма, дето още си стои непокътнат.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червено "капиталистическо" строителство.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе някъде до 1978 г. България върви нагоре, бавно, не като Запада, но все пак "на час по лъжичка".А след 1978 г. до ден днешен нещата са само надолу.Така че престанете да обвинявате "демокрацията" (до колко това е въбще демокрация?).И друго.До 1956 г. все пак продължаваме да произвеждаме самолети, по инерция от преди 9 септември. Но СИВ ни казва "Край". И после в комунистическите учебници пишеше, че България била "бедна аграрна страна".Днес "бедният" Израел е на първо място по земеделие.
9
8
 
1
 
! Отговори
Шапшал преди 9 години
Аз па нарочно правя да закъсат комшиите. Дърпаш рязко и силно вратата и закъсваш,а и дето мотора има главен шалтер или през прозореца та с прашка удрям контакторите докато някой се вози вътре.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лоши капиталисти!Лоши!
7
5
 
4
 
! Отговори
РМ преди 9 години
Хайде журналистите са спрат да пишат глупости. 1. В асансьора няма обхват и обаждането е невъзможно. 2.Екипът е дошъл, след като е бил извикан от този, който е излязал от асансьора. В самия асансьор няма бутон за аларма. Като няма и обхват на кого да се обадиш???
6
4
 
5
 
! Отговори
пламен преди 9 години
да преди години няколко мой приятели заседнаха и аз счупих стъклото за да вдигна ръчката и те излязоха.после тъпите комшии казали че сме били наркомани и искаха на момчето на което бяхме на гости 10 лв за стъклото
5
3
 
6
 
! Отговори
Nexeus преди 9 години
Ами така става когато правиш нов бардак със стари ***. Вие какво очаквате? Герб, БСП, ДПС, АТАКА и прочие *** да оправят България, НЯКОГАШ? Или сте невероятни *** парчета, или нек'ви супер мазохисти... гласувайте, гласувайте за едни и същиАсансьори, наводнения, катастрофи, съдебна система, калпави ченгета... беден народ. Не дай си боже, ако Ебола удари България. Тогава ще видите кон боб яде ли, или депутат в миша дупка се крие.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частниците вдигнаха цените до небето, а качеството продължава да спада.
3
8
 
8
 
! Отговори
Шапшал преди 9 години
На мен *** техник да не дава акъл.След като има ръчка ще се използва.Оная ли работа да си дърпам тогава като закъсам ? А докато доидат онея и може да осер* човек асансьора.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ,че това е нова сграда ама както винаги мутро-***-псевдо-далаверата-чалга-съдъ няма да намери виновни, та ние сме страната на неограничените възможности в която никой никога за нищо не е виновен.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ремонтите поскъпнаха много след 1989 г.