Протест пред НС: "Да спасим пчелите"

Пчелари против законови промени, няма да си местят кошерите
10 юни 2015 18:09,
22

Снимка: Булфото

Пчеларите излязоха на протест пред парламента заради предложени промени в закона за пчеларството. Предложенията предвиждат въвеждането на ограничения за брой кошери в границите на населените места. Под промените са се подписали депутати от ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Демонстрацията се състоя въпреки оттеглянето на текстовете, с които пчелните семейства трябваше да напуснат населените места.

"Промените са изтеглени преди няколко дни, но ние ще излезем на протест, за да сме сигурни, че няма да бъдат отново вкарани в Народното събрание", обяви председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов.

В мотивите за законовите промени като причина за преместване на кошерите бяха посочени множество инциденти с ужилени.

Освен срещу промените, пчеларите ще настояват и за удължаване на изтичащия тази година мораториум върху използването на опасни за пчелите пестициди при пръскането в земеделската дейност.

На въпрос дали пчелите крият опасност за хората, дългогодишният пчелар Владимир Каменов заяви пред bTV, че ужилванията от пчели в страната са едва 1% от всички останали инциденти с ухапване от животни.

Организаторът на протеста Николай Куменов на свой ред заяви, че 85% от кошерите на пчеларите в България са в населените места. Сред тях има и бенефициенти по специални програми, които имат договори за 5 години, с които се задължават да не изместват кошерите си. В противен случай ще трябва да върнат парите, които са получили от пчеларските програми.

Исканията на протестиращите са за строг контрол на посегателствата върху пчелни семейства, пресичане на кражбите и спиране на нерегламентираното пръскане на земеделски площи, което убива хиляди пчелни семейства годишно.

Демонстрантите заплашиха с мащабни протести, ако властта не обърне внимание на техните искания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тия депутати само въртят и сучат и пробват да прокарат нови канали за корупция. Толкова ли няма сериозни проблеми за решаване в България, та погнаха пчеларите?!
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
aide stiga ve kukuvichka takava
15
0
 
7
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
не се бойте след още някоя и друга година вече няма да има пчели и да искате тогава да ви жилят няма да ги намерите. но изчезнат ли пчелите ще изчезнат и хората.
14
1
 
3
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Трябва пчеларите и те да бъдат претиснати с такса спокойствие,ако не искат проблеми плащат си на определени хора и няма да си местите кошерите,иначи местите кошерите и вечерта идват 2ма здравеняци и ви ги натоворват на един бус и вие пиете една студена вода.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментиращи, Ви се види, ама миналата година един комшия се обади на събрание на кооперацията дали ще имаме против да си тури един кошер на балкона, така ... тръпка от детството му било.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Джордане ти ходи ли на протеста? Пише ти Калиентето.
11
0
 
21
 
! Отговори
eve1 преди 8 години
Пчелните продукти са уникална храна и лечебно средство и тепърва ще се разбира тяхното полезно действие.Пчелната отрова също е лечебно средство,нарича се апитерапия и има множество научна литература за приложението и,при радикулити,артрити,намалява лошият холестерол и още много други.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
siniger prost
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
rastitelnosta da ne bi da beshe genetichni nishki ot martvi vidove ?
8
1
 
18
 
! Отговори
Деби преди 8 години
Без пчелите няма да има живот на планетата. Ако не са пчелите да опрашяват(размножават) растителността живот неможе да има.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dnes shte qm pileshko
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ptichi grip ptichi grip
5
0
 
20
 
! Отговори
Логист ;) преди 8 години
Поради постоянните проблеми с ужилвания (ухапванията) от комари на ред български граждани, предлагам - Да се преместят градовете като Русе, Силистра, Свищов, Видин и др. по-далеко от река Дунав и блатата на Румъния!В последствие да се проведе евакуация и на други населени места прилежащи близко до големи водоеми (езера, язовири, блата и т.н.)!Поради голямата опасност от ухапване от прилепи и зараза от Лаймска болест - Да се взривят или зазидат всички пещери в България!
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как кой има интерес? Вносителите на евтин и ниско качествен мед внос от Китай и от къде ли не. Абе щом и мартениците вече се правят в Китай ...... не ми се говори просто
3
1
 
10
 
! Отговори
Maya преди 8 години
Pazete pchelite che te sa mnogo vajni za nasheto ozeliavane! Ako niamate gradina slagaite pone na balkona si zvetia, ne kupuvaite round up ot gradinarskite magazini i ne ubivaite pchela samo ot strah che ste vi ujili! :)
2
0
 
31
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНКА преди 8 години
ЗАЩО ЛИ ДУПЕТАТИТЕ СА СЕ ЗАХВАНАЛИ С ОЖИЛВАНЕТО НА ПЧЕЛИТЕ,А НЕ С БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА ?КОИ ИМА ИНТЕРЕС ДА НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ПЧЕЛЕН МЕД В БЪЛГАРИЯ? ИЗГЛЕЖДА ТОВА Е ЖЕЛАНИЕ НА НАРОДА ИЗРАЗЕНО С ДЕИСТВИЯТА НА ДОБЛЕСНИТЕ ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ И П.Ф.
1
5
 
14
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ПЧЕЛАРИ ,ВАШИЯТ БИЗНЕС Е ОБРЕЧЕН . ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕИСТВА ЗАГИВАТ НАИ-ВЕЧЕ ОТ КЕМТРЕЙЛИ ПРЪСКАН ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ НЕПРЕКЪСНАТО ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ.ТОВА ДОБРЕ СЕ ЗНАЕ ОТ ПОЧТЕНИТЕ И НЕПОДКУПНИ ДЕПУТАТИ И ПРАВИТЕЛСТВО.ТЕ СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНИ МОМИ И НИЩО НЕ ЗНАЯТ.ГЛЕДАИТЕ ПО ЧЕСТО В НЕБЕТО И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО ЗАГИВАТ ПЧЕЛИТЕ И ВСИЧКИ РАСТЕНИЯ.БЕЛИТЕ НЕ ИЗЧЕЗВАЩИ СЛЕДИ НА САМОЛЕТИТЕ СА БАВНОДЕИСТВАЩА ОТРОВА ЗА ВСИЧКО ЖИВО И РАСТЕНИЯ.НАПИШЕТЕ :С КАКВО НИ ПРЪСКАТ АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ И ЩЕ РАЗБЕРЕТ