Кадиев vs. Диков за строежа зад "София ленд"

Депутатът пуска петиция против строежи в Борисовата градина
34
Кадиев vs. Диков за строежа зад "София ленд"
Снимка: Булфото, архив

Депутатът от БСП Георги Кадиев инициира петиция за спиране застрояването на Борисова градина и Южния парк. Той обвини главният архитект на София Петър Диков, че разрешава това да се случва.

Става въпрос за място зад бившия атракционен парк „София ленд”.

В момента строежът е върху 22 декара площ. Строи се жилищна сграда, издълбано е, има и кранове, твърди Кадиев.
 
"Причината да съм тук е, че още 2009 г., когато се приемаше общия устройствен план, бях против това нещо и тогава спорихме с архитект Диков дали трябва да се смени зоната. До тогава тя се водеше за спорт и атракциони, а след това стана от смесен тип с право на строителство. Тогава аргументът му беше, че мястото е запустяло”, коментира пред Нова телевизия Кадиев.

Диков обаче отсече, че въпросното място никога не е било  част от Борисовата градина.

„Още от 60-те години там е имало военни складове и гара,. Още тогава си е било площадка, каквато виждаме  и сега за разлика от „София ленд”, който наистина е бил част от Борисовата градина”, коментира от своя страна Петър Диков и отрече да е имало дългосрочен замисъл там да се строи жилищна сграда.
 
"В края на 2006 г. със закона се задължи общината да направи актуализация с цел да бъдат опазени и развити зелените площи. Тогава твърдях, че това е една асфалтирана площадка, продадена на частни лица 1999-2000 г. От една асфалтова площадка правим сега комплекс с 54% зеленина", обясни още главният архитект.

Кадиев пък го обвини в косвен конфликт на интереси, защото фирмата проектант на комплекса "Проин Плюс" АД има общо минало с тази на Диков "Проин".

Червеният депутат припомни, че беше подал сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на Диков в частни дружества, която обаче излезе с решение, че няма нарушение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
крадец преди 8 години
Диков си е крадец със свита и заместника му Калинов не е стока. Държи си сабя зад гърба в кабинета???? Коли и беси.
26
0
 
3
 
! Отговори
Урко преди 8 години
До ХранителятИма ли строеж или няма? Аз виждам, че има и че е в парка! Челвени, зелени, сини номерца... На оная харпия Берберян какви бяха на цвят номерцата, като гепи половината "Погреби" да си прави кортове, та даже я осъдиха за укриване на данъци!
25
4
 
1
 
! Отговори
Хранителят преди 8 години
Червените номерца са на ход все пак избори се стягат наесен :D
24
4
 
1
 
! Отговори
Кмета преди 8 години
Ех, почнаха си кампанийката Кадиев и компания с познатите си плюения и глупости :)
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диков и Картофената принцеса станаха милионери на гърба на измъченият софиянец. И то как, от ремонти и ремонти и ремонти! Някой да ги проверява колко е взето и колко вложено, кои и на кого са фирмите и т.н. нали са на Рапона верни крадльовци, заделят за него и партийката му, стават недосегаеми. Не забравяйте да си ги избирате отново.
22
1
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Защо поставяте премиера Борисов ,да мисли и премисля ,кога по дяволите придобих тази градина?
21
1
 
3
 
! Отговори
Младост 2 преди 8 години
Пуснаха метрото в Младост 2 и спряха рейсовете. В момента няколко огромни блока в Младост 2 се чудят как да се придвижват с транспорт, защото спирките са безумно далече, а разрушават пътя в момента и не може да се пусне двупосочен рейс и за в бъдеще, ще правят паркинг. Ще имаме събрание да решим как да осигурим транспорт на тези хора, но определено ще са чудеса от храброст, докато оправим бакията пред свършен факт. Ще се свържа с Кадиев, ако видим, че удряме на камък и няма разбиране от общината
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За този гнус Диков няма ли проверка, как и защо живее в този лукс и ботатство с 2 000 лева заплата?
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАП защо не провери широкия живот на диков с мизерната заплата на главен архитект
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Списък на заграбените площи от Борисовата Градина:1) летен театър2) къпалня Мария Луиза3) автокъща капитолия4) веселото село5) руското посолство6) спортна софия7) софия ленд8) строежа на малееви
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако случайно се разминеш с някой от двамата, направи знак против уроки. Не че помага, но може да се почустваш поне за миг по-добре.
16
2
 
15
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре може да си представите колко ПРИ Е ОТКРАДНАЛ тоя главен "архитект" диков, след като толкоз правителства се смениха пък тоя ПРОДЪЛЖАВА ИЗРАОДСКИ ДА ЗАСТРОЯВА КЪДЕ ЛИ НЕ и пак да е главен архитект! И между другото пролича си, че тоя не става да е архитект, камо ли главен архитект дори на свинекомплекс!
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадията мнооого на сериозна се взема!!! Къде ли се цели?!?!
14
2
 
21
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Не ги харесвам БСП, но този път съм на тяхна страна. Всички добре го познаваме Диков и знаем, че този човек не става за архитект - той просто няма визия и не знае как да направи градът по-добър за живеене. Дори по-лошо - повечето решения, взети по негово време, са неадекватни и повече от тях дори вредят на града и на жителите в него.
13
4
 
21
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
По-голям престъпник от Диков няма.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е част от Борисовата градина. За незнаещите така наречения ловен парк е появил през 60-те години на миналия век когато няколко партийни феодали са сложили на една полянка в парка машина за хвърляне на панички и за забранили достъпа за простосмъртни. След това се е появил и ресторанта за отдих на преуморените величия.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега, по абсолютно същия начин, се прави и с терените около гара Пионер. Отначало се клеха, че е зона за "спортни съпружения и атракции", ... вече се строят жилища. Изгони Диков и Юрданка, спаси София !!!
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо разделяте Диков от Фандъкова. Те са екип. Поне през този мандат.Предният пък Диков беше екип с кмета Борисов. Тогава пак заедно крадяха.Диков не може да направи нищо без разрешението на Кмета.Или пак ще гледаме гербопиеската за Доброто и Лошото ченге.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достатъчно е да се разходиш из Борисовата градина за да се увериш, че София няма нито кмет нито главен архитект
8
3
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Въпросното място не е нито Борисова градина, нито Южен парк. Нарича се Ловен парк и наистина е запустяло, пълно е с нападали и гниещи дървета все едно е в джунглата, но това не е причина крадливият Диков да го бастиса и да построи офиси. Да започнат да го поддържат и да го облагородят, кво толкова?