За по-чист град: Разделно събиране на боклука

София харчи 4,5 млн. лева само за уличните кошчета
2 окт 2015 17:52,
22
За по-чист град: Разделно събиране на боклука
Снимка: архив, Булфото

Българинът сам трябва да си изгради културата за рециклиране и разделно събиране на боклук. На това мнение са председателят на екокомисията към СОС Лорита Радева и Петър Николов от Столична община в ефира на Bulgaria ON AIR.

"От юни има нова наредба за управлението на отпадъците на града и чистота на столичния град. Наредба, в която бяха завишени изискванията по отношение на разделното събиране. Тогава, когато се грижим за природата, трябва да разберем, че отпадъкът може да бъде повтаряемо рециклиран", посочи Радева.

В София на улиците и междублоковите пространства има 6000 монтирани улични кошчета, посочи Николов. По думите му отделно има още и в парковете, градинките и площадките.

"На ден поне по 5 пъти се извозва боклукът от кошчетата на бул. Витоша. В централната част е минимум три пъти. Софийска община харчи 4 милиона и половина лева само за улични кошчета", каза Николов.

Експертът от Столична община посочи, че в София има около 2 млн. души и около 300 инспектора. По думите му чисто математически сметката не излиза.

"От 1 януари - до 31 август имаме глоби с квитанции за 62 000 лева, а тя се плаща на място. Глобата по квитанция се плаща веднага - тя е 10 лева, но в зависимост от нарушението може да е повече", коментира Николов.

Според Радева няма причини глобите да са големи суми, но е нужно децата да се възпитават на разделно събиране и да не си изхвърлят боклука извън кошчетата.

Четете още материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН Е Д И В А К ! Видял съм сочите си 3 годишни деца да стискат с километри хартийки ,за да ги изхвърлят там където е казала мама. 5 годишните знаят кой контейнер за какви отпадъци е !Възрастни не изтръскват цигарена пепел къде да е ! Но това по" дивия Запад". Знам у нас Община, която от 40 години иска да засади дръвчета покрай една пътека!! Не ! Не може! Тъкмо станат дръвчетата 3-5 годишни и една сутрин ги намират ВСИЧКИТЕ ИЗПОЧУПЕНИ! Цялата страна е огромно сметище !!!
13
0
 
0
 
! Отговори
а преди 8 години
До ТОВА СА ГЛУПОСТИНапротив - не ни трябва изкупуване, трябва истинско рециклиране, ако хвърля примерно 10 кила органични отпадъци - обелки от банани, остарели хранителни продукти и кво ли не още - или стъкла - или хартия - искам това нещо да се използва за нещо смислено. Не е като да трябва да откриваме как работи колелото, хората са го измислили. Крайно време е да се спре да се краде от това нещо! Малко повече прозрачност няма да навреди..
12
2
 
3
 
! Отговори
Grom преди 8 години
Събирам една торба пластмасови отпадъци, отивам да я хвърля в жълтата кофа и установявам, че пълната торба не минава през отворчето с размер на чаша.Колко да съм културен според общинарите...
11
4
 
3
 
! Отговори
ТОВА СА ГЛУПОСТИ преди 8 години
ИСТИНСКОТО "РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ***"-------става САМО С ИЗКУПУВАНЕ!!!!!!Другото са приказки ...."ЗА НАИВНИЦИ"!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
петра преди 8 години
В нашия квартал имаше много по-удобни големи кофи за хартия и пластмаса. Бутилки от вода и други по-едри предмети се събираха и смея да кажа че съседите се стараеха да разпределят отпадъците си. Сега "по неизвестни причини" ги замениха с елегантни жълти кофи с отвор около 40/40 и се свърши с разделното събиране. Един кашон за да го изхвърля трябва да го накъсам на ленти за да го побере отвора, което няма да стане. Затова в общата кофа.
9
1
 
4
 
! Отговори
Разделно Събиране преди 8 години
Всъщност, всеки който поне веднъж в живота си е стъпвал на сметище и депо за рециклиране ще си обясни това,че единствената полза от разделното събиране на отпадъците е това,че се улесняват фирмите (обръчите) занимаващи се с това, да не влагат допълнителни средства в разделянето. След като разделянето на видовете *** е стане факт, то тогава тази суровина се продава на имащите интерес...стъкло,пластмаса, алуминии и какво ли още не.Защо обаче това не се отразява на моят данък ???
8
0
 
3
 
! Отговори
дедоп Ташунко преди 8 години
Ефектът е 70 милиатда годишно, пропуснал съм да напиша това. Мисля си, че е невъзможно "жителите от Рим" да се научат да вършат това.
7
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Живея от 1990-та в Германия. През 1991 въведоха разделното събиране на ***. За по-малко от седмица хората свикнаха да правят това. Икономическият ефект е 70 милиарда евро. Камионите за прибиране на *** са различни. За биоотпадъци(събирани в книжни торбички), пластмасовите отпадъци, хартия и картон, както и за останал ***. За стъклата има етделно метални контейнери - бяло, зелено и кафяво стъкло. България е на десетилетия отдалечена от подобно разделно събиране. Такава е ситуацията.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За по-чист град с 2 милиона обитатели, забранете притежанието на лични автомобили на лица, които не отговарят на набор от минимални критерии! Не се живее сред толкова много ***!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво разделно събиране, бе?! В Красна поляна имаме жълти и зелени кофи, но в един камион заедно ги изсипват всяка вечер работниците, нали ги виждам от балкона! Какъв е смисълът, че изхвърляме разделно, като в камиона се омешват?!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има дежурни въоръжени до кофите !
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** научи българин да има 3 вида торби у тях - за пластмаса и стъкло, за хартия и за органични отпадъци ! ХАХАХАХАХХА, няма начин хора ! ! !
2
5
 
2
 
! Отговори
az преди 8 години
В София е много хубаво.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още нямаме културата да разберем, че разделното събиране намалява много от нашите сметки и най-малкото опазва околната среда. Всеки е толкова обзет от дребнавост, че не вижда общата картинка и индивидуалния принос.