Фандъкова обеща: Такса смет – без промяна

Създава се общинско предприятие за почистване на столицата
18 ное 2015 21:04, Анисия Иванова
20
Фандъкова обеща: Такса смет – без промяна
Снимка: архив БТА

Такса "смет" няма да бъде повишавана през 2016 г. и за гражданите, и за бизнеса. Това е нашето предложение към Столичния общински съвет, въпреки предвидения по-голям бюджет за дейностите по почистване и инвестиции в сферата на екологията.

Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община, на която тя представи план-сметката за дейностите по почистване на града за догодина.

Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска посочи, че за дейностите по събиране и транспортирани на битови отпадъци, биоотпадъци и едрогабаритни отпадъци са предвидени 60,5 млн.лв. За дейностите по лятно и зимно почистване са предвидени около 60 млн.лв.

Бюджетът за лятно почистване се увеличава с 8 млн.лв. за 2016 г., а за зимно почистване - с 1 млн.лв. повече през идната година, каза Бояджийска. По думите й са сключени нови договори за почистване на улиците и са заложени по-високи изисквания за броя и качеството на техниката, така че да се увеличи автоматизираното извършване на повечето от услугите по почистването.

Фирмите ще разполагат с близо 40 машини повече спрямо предходните договори. Става въпрос за машини за механизирано метене на тротоари, което досега е било само ръчно, машини за почистване на сняг от тротоари, автомобили за извозване на биоотпадъци, машини за раздробяване на клони, автоматизирана техника за почистване на графити, обясни зам.-кметът, цитирана от БТА.

Тя съобщи, че се увеличават драстично и санкциите за фирмите при лошо свършена работа. За пропуснато обслужване на един контейнер за отпадъци санкцията се увеличава петкратно - от 110 на 500 лв. За непочистено улично кошче увеличението е четирикратно, за ръчно и механизирано метене увеличението е двукратно. Над 200 пъти е увеличението на глобите за непочистени спирки и пешеходни пространства, подчерта Бояджийска.

Столичният кмет обяви още, че част от заложените средства за капиталови инвестиции са закупуване на техника за сметопочистване - 3,6 млн.лв. Целта е постепенно да бъде създадено общинско предприятие, което да поеме почистването на част от районите в София, така както преди няколко години беше създадено общинско предприятие за паркове и градини, което разширява своята дейност.

Фандъкова обърна внимание, че в план-сметката са заложени средства за подготовката на проекта за инсталацията за RDF-гориво в "Топлофикация-София", с който Столичната община ще кандидатства за европейско финансиране по ОП "Околна среда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандъчке, по-мизерен и мръсен град от София няма. Пък този подлез, който го направи на автогарата ти трябва компас, за да не се загубиш.
15
0
 
2
 
! Отговори
Вярващ преди 8 години
Абе тя и Лилето Павлова обеща, че няма да вдига винетките през април, а пък през ноември запя друга песен. Така, че и кметицата обещава дано да си спази обещанието.
14
0
 
2
 
! Отговори
дали ? преди 8 години
Интересно, че според закона за местни данъци и такси трябва да има промяна, но те явно нямат намерение да го спазят.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да мрънкате. Нали си я избрахте с над 60%?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандък Oва :)) тази фамилия не е случайна... :))
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ние сега трябва да се радваме ли ??????
10
1
 
8
 
! Отговори
боц преди 8 години
Ха-Ха-ХА!!!Тя и Лилянка така говореше - няма да се променя цената на винетката, а какво стана - скочи с цели 50 %!!!Така че, на командваните от Бойко Борисов жени, вяра да нямате!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-жо Фандъкова, въпреки предишното ми уважение към Вас - пооправихте транспорта, въпреки че не е "обществен транспорт" едно средство, което минава на 40-50 мин.(тр. 19), на 30-45 мин.(тр. 3), на 25-35 мин.(авт. 85) и мн. др. Това е "транспорт на късмета"! А да вървиш по 90% от софийските тротоари е "танц на смъртта"- не знаеш кога ще се почупиш, защото ямите, въргите и буците са повече от нормалната покривка. А спирката на "София-север"(м.к."Агресия") е позор за кметството. ЕЛАТЕ ТАМ ПЕША!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE VIARVAI NA IZMAMNIZITE OT GERB.
7
0
 
18
 
! Отговори
Бай Гицо преди 8 години
Тя и Лилето обещаваше винетки без промна, пък после се отметна.
6
0
 
18
 
! Отговори
Кукувици преди 8 години
Леле, мале...Лиляна Дебелата преди няколко месеца каза, че винетките няма да поскъпват...Сега и другата кукувица на Боце лъже и маже...
5
0
 
11
 
! Отговори
гост преди 8 години
ОБЕЩАВА........Това е нашето предложение...а КРАЙНОТО РЕШЕНИЕ какво ще е ???
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези ще ни одерът кожите,защото пари в клозета няма, а тази мързелива *** трябва да се издържа. За едните шуробадженакорушветчийски корумпирани некадърници, се харчат над 1,5 милиарда лева годишно, дремейки стресирани в трънака , а за другите берящи твари, се харчат над 4,5 милиарда лева годишно. Единствените приходи са данъци и такси. Пиявиците нищо не допринасят,те само смучат ревейки.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май по стар герберски обичай когато започнат да обещават такива неща следва увеличения ! Пресен пример са Винетките ! Цяло лято Прасюгата навсякъде говореше, че увеличения няма да има, а сега ги уверичиха !
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам как мият ,когато завали дъжд.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А общинско водоснабдяване кога?