От фотограф до "жената с гълъбите" – историята на Величка

Хора й помагат да свърже двата края, синът й не ще и да чуе за нея
Обновена: 5 мар 2016 23:16 | 5 мар 2016 14:58,
30
От фотограф до "жената с гълъбите" – историята на Величка
Снимка: кадър Нова телевизия

Една жена всеки ден може да бъде видяна на тротоара срещу Съдебната палата. Това е 80-годишната Величка Коцева, която живее със 150 лв. пенсия, но никога не се оплаква. И никога не е сама - с нея са, както обича да ги нарича, децата й - около стотина гълъба.

"Когато дойдох, бяха само четири, носех по една-две филийки и с времето станаха повече, вече са, може би, над 100. Качват се на мен, галя ги", казва Величка.

Величка е на 80 години, не винаги е била на улицата.

"Преди бях фотограф към "Българска фотография", започнала съм в Киноцентъра, в чернобяла лаборатория бях, след това цветна, в студио, бех отговорник на студио. Обичах да снимам най-вече животни и съм снимала едно коте в една голяма ваза с цветя, на "Паралели" го пратихме и го публикуваха. Снимала съм Невена Коканова като осинови дъщеричката си на кръщенето, беше малка. Снимала съм много сватби", спомня си Величка.

"От демокрацията пострадах много, къщата ми отиде, купи я Луканов, малко преди да го убият ... не знаех, че той я купува", казва тя.

Започва работа към Централни хали, където се занимава с отпадъците. Така работи повече от 12 години, докато един ден непознат мъж не я напада. След инцидента Величка е трудно подвижна, има глаукома на двете очи и почти не вижда.

Освен гълъбите, има двама сина, единият работи в Министерство на културата, но от 15 години не иска и да чуе за нея. До нея е другият й син.

Сега Величка живее в няколко стаи на почти разрушена къща, собственост на добър човек, приютил я без да иска наем.

Величка я е срам от това, че днес разчита на други хора, за да свърже двата края, но няма никакъв избор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
33
 
! Отговори
Алекополеко преди 8 години
Пази боже сляпо да прогледа.
18
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Направо ме разплака с това което си написал, много са обременени отношенията ни и много ме боли от това. Аз също изпитвам понякога непоносимост, опитвам се да го преодолея, но не мога. Направо ми се реве и ми тежи, като трябва да има семейни сбирки и празници особено. "Студените" чужденци са прави в отношенията си, никой с нищо не обременява другия, виждам се на празници и всеки си гледа живота, няма кой рекъл, казал....ако не бях аз...
17
0
 
35
 
! Отговори
Донка преди 8 години
А какво ще кажете за 84 годишна майка, която все още ходи, пазарува си и си готви и 62 годишния й син, който е трудно подвижен, страда от подагра и той със 150лв пенсия. Кой на кого е длъжен?
16
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много деца имат проблеми с родителите си.Причината за това е че навремето ни възпитаваха с шамари и наказания,ние макар и по-малко също го правехме.Искахме децата ни да са велики,без да се съобразяваме с това те искат ли?Много омраза се е натрупало и заради това,защото искаха и искаха.Аз също имам огромен проблем при общуване с моята майка,имаме трайна непоносимост.Различия между поколенията!Не зная дали я обичам,защото нямам такова усещане,но е възрастна и винаги ще се грижа за нея!Дължа ѝ го!
15
4
 
40
 
! Отговори
до Пешо преди 8 години
Пешо, колкото и зла да е една майка това е неговата майка, той трябва да е не човек щом към нея има такова отношение. Как един такъв човек може да е нормален. Щом не се разбира с нея има други начини да се погрижи и да не се налага да са под един покрив. Този същия син като е бил малък и беззащитен човек тази жена му е бърсала *** и го е направила това което е. Такива синове са срам за самите себе си. Който иска да се отърве от отговорност си намира оправдание. *** който ще си плати.
14
16
 
46
 
! Отговори
пешо преди 8 години
какво значи пострадала от демокрацията, луканов й купил жилището?? той насила й го е купил за 2 лева или как?? и стига сте псували сина, много знаете каква им е историята. има зли бабички, които си заслужават напълно съдбата. не знам тази дали е такава, но определено нещо не ми се връзва в историята.
13
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как никой от тези в удобните кресла не се сети да прави старчески домове и тези хора да бъдат настанявани там. Както детето се нуждае от детска градина, така и възрастните хора се нуждаят. Как тези празни глави дето ни управляват не се сетиха със субсидията която е от нашите джобове да направят поне едно добро дело. Това не са хора. Фандъкова само знае да плещи празни приказки, но не и да направи нещо конкретно. Всичко което правят се руши, което показва, че само се краде.Жалки хорица на постове
12
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо всички съдите сина й без дори да знаете историят на семейството им. Чете нещо написано от компроментирани дори не мога да ги нареча журналисти и вече сте готови да съдите и да давате присъди. Аз съм също син, който не желае и да чуе за биологичните си роднини и ако не ви разкажа сълзлива история и мен ще осъдите. Но мислете преди да давате квалификаци и да раздавате присъди, питайте се защо, това ли е истината, каква е причината... мила жалка картинка, но какво да се направи...
11
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на жената. Да е жива и здрава.
10
8
 
47
 
! Отговори
3 преди 8 години
Не съдете сина й.И той сигурно се чуди как да свърже двата края о особено ако е на 60 години вече чака на неговите деца.Държавата е тая, която трябва да се съди, защото даже и през комунистическо имаше старчески домове.
9
7
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам какъв трябва да си, за да оставиш майка си на улицата на 80г. Сещам се за няколко думи, но всичките ще бъдат цензурирани, сигурно. Нека ке намери някой поне да разконспирира този доволен чиновник от Министерството на Културата, да го изкара от блаженната анонимност. Трябва да се настоява и за неговото уволнение. Няма значение какъв пост заема, нямаме нужда от хора без морал
8
2
 
69
 
! Отговори
някой преди 8 години
Тъжно, гадно.За съжаление има много възрастни хора, за които смъртта е избавление от мъките, позора и унижението, на които са подложени и от държавата и най-вече от най-близките си.Не всеки обаче може да посегне на живота си и не му остава нищо друго, освен да се измъчва.Дали синът й е в състояние да погледне очите на майка си, изпълнени с болка, безнадеждност и отчаяние и да остане равнодушен?Високопоставени господине, син на тази майка, вие сърце имате ли? Това е майка Ви!Не я унижавайте
7
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горката женица! Толкова болно и мъчно ми стана! Незнам какъв човек трябва да си,за да си сложиш такива грехове на душата като сина й! Дано Господ й помогне и да се оправят нещата!
6
14
 
51
 
! Отговори
Осъдени на смърт преди 8 години
Целта на управляващите от 9.IX.1944 българоубийци е да ни направят всичките като тая женица - безимотни, безпарични, болни, разчитащи на подаяния, безсилни да подобрим живота си, само с едно-единствено право: да умрем час по-скоро и да ги освободим от ненужното си присъствие. В тази България човек за човека е звяр, а държавата е убиец на собствения си народ.
5
0
 
60
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
И Дянков не иска да види баща си и на мойта щерка от 12г. не съм и виждал очите, но ми праща ЧСИ за опис, щото няма как да я отпиша от моя адрес, такива са ни законите за регистрация нарочно поддържани, та да се хранят хиени и чакали адвокати и ЧСИ на "правосъдието" и безхаберно, с неверни данни ГРАО. Наказват пострадалия, а крадеца се кефи, оставен на мира. Депутатите трябва да живеят с нашите пенсии, за да проработят. Тъй е то - пази Боже сляпо да прогледне !
4
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АзИмате вече отговор: вдигат си заплатите.Прочеттох в пресата.И добро не чакайте от алчния, егоистичен и продажен депутат от парламента.
3
4
 
75
 
! Отговори
не преди 8 години
Тази жена се вижда ,че е свясна,щом гълъбите и са другарчета,а родния син я загърбил,чудно...бог е високо,но гледа.
2
1
 
79
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Защо държавата не отговори как се живее с такава пенсия? И президенти и министри, нека да се изправят и да обяснят или да се измитат всичките нанякъде.
1
13
 
125
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Синът и работи в министерство на културата... Веднага да се проучи кой е и да се уволни. Как ще искаме такива хора да работят за родината си, след като са изоставили родната си майка? Срам и позор!!!