Разбрах какво е да си терорист, прихванат от нашите полицаи...

Разказ на столичанин, "случайно" озовал се в снощната спецакция
Обновена: 23 мар 2016 14:21 | 23 мар 2016 14:07,
198
Разбрах какво е да си терорист, прихванат от нашите полицаи...
Снимка: БТА

Късно снощи на територията на София се проведе мащабна спецакция. Идеята беше да се тренира реакцията на нашите служби при евентуална терористична атака в метрото. МВР, антитерористичният център към ДАНС, гражданска защита, червеният кръст и още няколко институции се включиха.

Е, в акцията се включиха и няколко "статисти". Николай Паунов "предаде" във Facebook обратите на акцията.

Всичко почва с едно най-кротичко излизане от метростанцията на НДК и Николай попада сред полицаи, светлини, прегради.

"Към мен се насочва един от полицаите и казва: "Елате с мен". Мисля, че ще ме преведе да мина покрай огражденията и тръгва, но всъщност ме завежда на една поляна, оградена от полицаи, където чакат още 100-200 души (помислих ги за зяпачи), оставя ме и се връща", обяснява Николай.

Стигнал до края на въпросната поляна и тогава осъзнал - той не заобикаля. "Аз съм арестуван!", помислил си тогава. В крайна сметка решил, че вероятно ще трябва да изчака няколко минути. Около него всички били спокойни. Основно били младежи, които вероятно са се забавлявали в близките заведения. Усмивки, снимки с телефоните. А отсреща пред пилоните на НДК - полиция, линейки, пожарни, Гражданска защита, всичко по книга. След около половин час обаче започнал да вали дъжд.

"Всички осъзнаха, че всъщност не ги пускат да отидат никъде, нито им дават дъждобрани, нито дори до тоалетна в близкото заведение могат да отидат. Веселието попрестана. Разбраха какво е да си "терорист", прихванат от нашите служби", пише Николай.

Оказало се, че до него имало двама италианци - студенти по медицина у нас. Младежите започнали да се притесняват - в крайна сметка са задържани от полицията, документите им са взети и те не знаят какво се случва. Николай ги заговорил и им обяснил ситуацията - провежда се учение, скоро всичко ще свърши. На младежите никой нищо не обяснил - никой не им се представил.

Помолили Николай да им помогне в издирването на документите им, защото щели да летят днес за Италия, защото в неделя там е Великден.

"Попитах най-близкостоящия полицай защо никой не им/ни се е представил и че искат да знаят защо са задържани. "Ами те български знаят ли?" Не. "Е, значи сме се представили, ама те не са разбрали", разказва Николай. Попитал защо били задържани - не били. Белезници нямало! Обаче не можели да си тръгнат току-така. Николай попитал един от полицаите с кой да говори. Отговорили му: "А бе, какво искаш от мене бе, човек. Хвани някой от ония с големите болтове!".

"Минава още половин час. Дъждът, за щастие, поспря, но всички вече бяхме мокри и премръзнали. Обикалят някакви субекти с брандирани якенца "ДАНС", други с жилетки "НСБОП", а ние продължаваме да си стоим окошарени на поляната", пише Николай за среднощната акция. "Италианците вече са възмутени, един през друг ми обясняват как това е недопустимо и прочие", разказва той.

В крайна сметка след половин час се създала някаква организация. Част от хората били насочени към автобуси, поляната се поразчистила. На една маса били струпани 100-на документа и служителите на реда почнали да виакт хората един по един. Италианците - също.

"Техните документи (хартиени) са поставени отстрани – чакат последни и ще минат последни", обяснява Николай. "Обяснявам на ДАНС-аджията, че след няколко часа летят и молбата им е да ги обработят по-ускорено. Вика ме той да превеждам", продължава разказът. По неволя Николай станал длъжностно лице - говори италиански, а пък на полицаите не им се търсело служител с английски.

Почнал един полицай да разпитва италианците и си записвал някакви неща на листче. Не му харесало спелуването на една улица - записал бул. "Черни връх". Върнал документите и дал заповед - да чакат. Какво - не е ясно.

"Ако нямат регистрация за криминални прояви, скоро ще ги пуснат да си ходят", обяснил полицаят.

Още по-фрапиращо било, че на единия от двамата младежи първата страница на личната карта била оцапана с кръв.

"Момчето се потресе. Поиска да попитам каква е тая кръв, документът е предаден чист", обяснява Николай. "Обяснение, разбира се, не последва", допълва още Николай.

В крайна сметка все пак ги пуснали да си ходят. Не след малко блъскане, но все пак ги пуснали. Кръвта по паспорта на единия италианец останала неизяснена.

Какво обаче смята Николай за цялото учение?

"А учението всъщност според мен бе провал. Тия всичките хора мръзнаха бадева", пише той.

"Защо ли? – Защото на мен пропуснаха да ми поискат личната карта. Никой не ме провери, никой не ме регистрира. Аз влязох и излязох от "операцията" анонимен", казва Николай.

Толкова. Спецакция по нашенски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
2
 
! Отговори
месара преди 8 години
николайчо , при реална заплаха мвр раздава чай , чадър , одеалце и девойка която да те милва по лицето и да те успокоява ! кой ти плати да напишеш тия глупости бе *** ? как никой свидетел или задържан при това учение не написа нищо ? явно от всички там , ти си бил най ощетения и си бил подложен на полицейско насилие , и мама я е нямало до теб !
150
1
 
4
 
! Отговори
майтапчия преди 8 години
Днешната милиция ни пази, а лъже че е професионална полиция. Много лапачи .....
149
1
 
5
 
! Отговори
боц преди 8 години
Учение по Борисовски, с една дума по мутренски, а за Бъчварката, тази измислена полицайка нямам думи.
148
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Извода е, че чуете ли за подобно учение гледайте да не сте на това място.
147
0
 
11
 
! Отговори
rd1708 преди 8 години
Пълна пародия! Много по- добре щеше да бъде ако бяха направили акция по селата и да приберат м**лите и м*трите, които тормозят хората!
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До169 Арестуват ги в Германия видехме в Кьолн и на други места направо им разказаха играта. Не за 3 дни за три месеца ги арестуваха.
145
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** в Германия по време на учение арестуват те за ТРИ ДЕНА нямаш право на адвокат .Така е по ГАРИ ,Централни части на града и в ареста на топло примерно 200-300 заловени отулиците . Тука ги пускат веднага което не е правилно- АРЕСТУВАЙТЕ ГИ ЗА ТРИ ДНИ !
144
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала на Полицията и Данс и т.н. 20 заплати са малко да дадем още 20? 40 да станат че са се изпотили.
143
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато си правят учения в селата обират и пребиват стари хора !Видими резултати
142
2
 
28
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
Смях се, докато четох историята.Ясно, някой наш режисьор на игрални филми ще да е авторът на това учение.Само дето дъждът не е бил предвиден в плана.А на "статистите" на поляната би следвало да им платят за участието.Както и за отнетото време и за "приятните" емоции.Наистина интересно - да те "арестуват", защото си неволен и случаен участник в учението им.Това ще да е новият почин - вървиш си и те арестуват поради простата причина, че провеждат учение.Добре, че не са стреляли...
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не могат да опазят имуществото на хората битовата престъпност ! Какво остава за живота им.
140
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паунов , прекръсти се на Врабчов .Нищо мъжко няма в теб , ревеш във Фейса като оная *** Кучкова .
139
1
 
4
 
! Отговори
www преди 8 години
До Анонимен 159Ако трябва да довърша Вашата теза, ще припомня, че миналото лято западни военни бяха (само)убити и (само)наранени на роден военен полигон и никой не пое отговорност за това. Знае Тиквата с кого и как да воюва.
138
0
 
14
 
! Отговори
www преди 8 години
До Анонимен 158Да, има разлика в датите за Великден при католици и православни. Но през 2016-та година католиците празнуват на 27 март, т.е. след 3-4 дни. Но всъщност нормално е един типичен гербаджия да е елементарно неграмотен по такива въпроси.
137
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** Доскоро Тиквата даваше оръжие за терористите ,цигари ,джипове с български номера ,амфиметамини ,сега ще се бори с тях . Преди 3-4 дена отлетя самолет от летище София за С. Арабия с оръжие. Което случайно ще попадне в ДАЕШ.
136
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Помолили Николай да им помогне в издирването на документите им, защото щели да летят днес за Италия, защото в неделя там е Великден." Великден бил той и католически е след месец, не след 3 дни....
135
1
 
25
 
! Отговори
www преди 8 години
Качество, гарантирано от Тиквата и ГЕРБ. Видими резултати...А от терористите - Господ да ни пази!
134
1
 
29
 
! Отговори
Асен преди 8 години
Абе плюнки, кое ни е наред в държавицата, че полицията. И тя е *** като цялата ни държава, като почнем от политиците - хората които избираме и те стават богове. Нагло ни лъжат всеки ден, толкова нагло, че в един момент се чудим дали казват истината дори. Не, не я казват. За да се гради здрава държава трябва да се почне от парламента. До кога ще траем по- малко от 300 човека да ни *** майката?????! *** ни държавата, ние за полиция говорим. Полицията ни е като всичко друго.
133
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това е постнато във фейсбук може да му пишеш на профила
132
22
 
11
 
! Отговори
жега преди 8 години
Дали Николай наистина съществува ? Мисля , че НЕ.