Летището в Божурище – пак паметник на културата

Най-старата аерогара в Европа отново е защитена
22 юни 2016 13:30,
4
Летището в Божурище – пак паметник на културата
Така изглежда летището днес Снимка: Facebook

11-годишната битка за летището в Божурище завърши с успех за хората, които се бориха то да бъде запазено.

Миналата седмица експертният съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство предложи летището да получи статут на историческа, урбанистична и архитектурна недвижима културна ценност. Това съобщи днес депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев. Избраникът, който е и пилот, бе сред най-активните защитници на летището.

То имаше статут на културна ценност до 2005 година, когато тогавашният военен министър Николай Свинаров даде терена на летището на италиански инвеститори за изграждане на индустриален парк. Преди две години, въпреки процедурите по оспорване, в летището влязоха багери и започнаха да събарят част от хангарите.  

"Това летище беше много важно за авиацията ни, то е най-старото в Европа, аерогарата е най-старата в Европа", припомни днес Велчев.  

Той благодари на сегашния министър на културата Вежди Рашидов и на един от предшествениците му Стефан Данаилов за усилията летището да бъде запазено.  

Велчев съобщи, че оттук нататък има три варианта. Единият е държавата да поеме грижата за него, другият - да остане при сегашните му собственици, а четвъртият - да бъде дадено на чужди инвеститори. Интерес към него вече имало от Германия и Дубай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
До Georg преди 7 години
Военно летище, 1912-1918То е първото постоянно действащо летище в България и вероятно най-старото национално летище, запазено в ЕС. С Указ 2 от 2 януари 1897 г., подписан от княз Фердинанд l, там е създадено военно кавалерийско депо, с което е сложено началото на военното използване на района. В 1906г. тук се извършват първите в България полети с балон. Първите дървени постройки на летището са построени през 1912 г...."вероятно най-старото национално летище, запазено в ЕС" - Вероятно! :D
3
1
 
2
 
! Отговори
Georg преди 7 години
Бре майката, ако чукнеш на гугл, никаде не излиза че това е найстарото, даже изобщо го нема никаде. Българска му работа, от България започва света. А за Македонците, ние да си гледаме нашия двор че сме по зле от тях, във всичко.
2
1
 
7
 
! Отговори
SD преди 7 години
Хайде де . Най-старата аерогара в Европа , а питахте ли македонците ?
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А третият?