Видеонаблюдение регулира умните светофари

Всяко заснето нарушение в столицата се предава на полицията
8 юли 2016 09:22, Анисия Иванова
12
Видеонаблюдение регулира умните светофари
Снимка: Булфото, архив

Трафикът в София до голяма степен вече се регулира с видеонаблюдение, което следи и за нарушители. Как общината се бори със задръстванията и умни ли са умните светофари? Oтговорите на тези въпрости от директора на Центъра за управление на трафика Димитър Петров потърси телевизияBulgaria ON AIR.

"Модернизирани са 115 кръстовища, до края на годината те трябва да са 160. Допълнително ще се отпуши трафикът по тези булеварди. Ефектът е видим и много полезен. Изпълнява се почти двойно минималната норма от 30% намаляване на трафика на тези кръстовища", коментира той и обясни как точно действа системата.

"Камерите дават възможност на операторите да въвеждат промени на светофарите дистанционно. Системата работи автоматично и сама взема решения кога да увеличи зелената светлина или да я намали. Дава се приоритет на градския транспорт и спешните служби. Умните светофари използват данни в реално време за натовареността на трафика", разказа Петров.

Директорът посочи, че всяко заснето нарушение бива предавано на МВР, след което се предприемат санкции. Записите се пазят над месец и са в достатъчно добра резолюция.

Шефът на Центъра за управление на трафика в столицата опроверга противниците на системата, според които тя създава допълнителни задръствания.

"Ефектът на всяко кръстовище след модернизацията се изследва. Няма как умните светофари да увеличат задръстванията, хората трябва да свикнат със системата", обясни Димитър Петров и даде пример с облекчения трафик по бул. "Симеоновско шосе", Семинарията и бул. "Тодор Александров".

"Системата работи на всички модернизирани кръстовища. Увеличаваме нейния обхват", гарантира събеседникът на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Ще дам пример как ограничаването на скоростта, предизвиква задръствания.Ако в едно населено място през едно денонощие 200000 коли трябва да се придвижат от едно място до друго, то колите в движение ще са два пъти повече, ако разрешената скорост се намали два пъти. Това най-вероятно ще доведе до задръстване и колите ще се движат още по-бавно и съответно колите едновременно в движение ще са повече.
8
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Винаги има задръствания, когато движението се регулира от "умни" катаджии или "умни" светофари. Всеки знае, че това "умни" е неприложимо и в двата случая. Задръствания има и при "умна" организация на движението. В България основната причина за задръстванията е ниската скорост на движение. Уж за по-голяма безопасност се намалява разрешената скорост, а като резултат от това, катастрофите се увеличават, както и задръстванията. Другото, което сваля много скоростта са светофарите.
7
2
 
6
 
! Отговори
аха преди 7 години
за жалост положението е умни светофари - глупави хора ... Излишно трошене на пари
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямаше ме 2 седмици, вчера се връщам от работа по Сливница и точно на тия умни сфетофари чаках по няколко цикъла, а преди не беше така. Няма какво да се опитва този ГЕРБЕР да ни баламосва. Просто пак усвоиха едни пари, но реално облекчение няма.Да не говорим и за кръстовището при Софийския Университет, който е на ръчен режим. От Дондуков до СУ колоната беше плътна и непробиваема в кръговото на Левски и на сфетофара на Оборище. Летен месец на отпуски а трафика е ужасен.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пхахах умни светофари на симеоновско... то за тва всеки ден има колона от Фантастико до околовръстното
4
0
 
1
 
! Отговори
Грую преди 7 години
И като изпратят на КАТ запис от нарушение какво от това? Те не стават и за *** за зеле - ще сгрешат акта, няма да могат да го връчат в срок. Некадърници!
3
1
 
16
 
! Отговори
пхахаха преди 7 години
Лелеее и вие ли прихванахте от умните светофари? Откакто ги сложиха в Пловдив дори на места, където никога преди не е имало задръствания, вече се виси по 3-4 цикъла, пък при вашия трафик не ми се мисли какво става...
2
2
 
8
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Лично за мен е необяснима тази умна система от гледна точка на пешеходец. Да натискаш там някакви копчета за да ти светне зелено и да преминеш (за пещеходен светофар е ок).А за това дали задръстванията са по-малки отговора е много спорен.
1
0
 
14
 
! Отговори
az tam преди 7 години
А пуяците с палки дето си предават кръстовищата под аренда, защо още висят и заработват?