Сринаха кино "Сердика", вече е спомен

Софиянци останаха без знаковата сграда, ще строят хотел
Обновена: 26 юли 2016 09:19 | 26 юли 2016 08:50, Александър Попов
76

Снимка: Стефан Вълдобрев

Емблематичното за софиянци кино "Сердика" вече ще бъде само спомен, Неговото разрушаване започна в неделя, като бутането и разчистването ще продължи до 21 октомври.

Действията са съгласувани с общината, като са взети необходимите мерки за обезопасяване на тротоарите, съобщи кметът на район "Оборище" Васил Цолов пред "Монитор".

В момента се ограждали и обезопасителни изкопи на т.нар. дупки с преградни парапети, който към този момент не били необходими. Направени са два маршрута за камионите, които ще превозват отломките. Освен това има и график, според който майсторите ще работят от 08:00 до 20:00 часа.

Това е сърцето на София, където имаме красиви и знакови сгради. Мястото също заслужава да има такава, обясни Цолов. Според плана там ще бъде изграден хотел от световна верига, каза преди месец министърът на туризма Николина Ангелкова. Редица организации, както и много граждани, отправиха призив да се запази поне фасадата на сградата, която е емблематична за центъра на столицата.

Снимки от разрушаването бяха публикувани от музиканта Стефан Вълдобрев в неговия профил във Facebook, който предвижда да направи и клип за кончината на киното.

"Следващите кадри не са за чувствителни хора, нито за истински филмови маниаци. Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино "Сердика" е момент от особена важност - за архивите напред във времето. "Ново кино Парадизо" е неповторим и единствен. Въпреки това тия дни ще направя и малък видео клип с моите кадри от разрушаването на кино Сердика (те са потресаващи) и музиката на Енио Мориконе. Мисля, че си струва. Изумен съм, че никоя медия не е проявила интерес към това събитие. Знаете, че това е краят на една романтична епоха, нали? В дъното на един от фотосите, ще видите накамарените седалки - всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическия сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София.

Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино "Сердика", то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно - в неделя на обед??? (през отпуските сигурно наредбите за обществения ред не важат). Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше: "Е па... бая работа свършииме днес!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: софиякино Сердика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вълдобрев, а аз с носталгия си спомням как през 1989г., минавайки покрай амфитеатъра в Созопол те чух как виеш "Този рай води в ада". Естествено, моментално се отдалечих на по-спокойно място, но Шекспир сигурно се е обръщал в гроба, като е слушал как негов генианел сонет е превърнат в българска халтура. Сега напомняш за себе си, като ревеш за една сграда, която вече не става за нищо и е нормално да се събори. И аз съм държал ръката на любимата си в това кино и ми е мъчно, но ти прекаляваш.
3
3
 
26
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
Политически мутанти ни съсипаха живота, най-големите провинциални недоразумения ни управляват!
2
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По цял свят на такива сгради се запазват фасадите и никой нормален архитект не разрешава да се променя вида на центъра. Тук нашите селяци не се интересуват от нищо друго освен от пари. На тези които управляват града им е все тая, те са дошли от някъде си и са стигнали до големите постове, но душите им са празни. Жалко, че такива бедни душици имат властта да съсипват всичко.
1
0
 
37
 
! Отговори
??? преди 7 години
Да не излезе като случая в Пловдив ,дето тръгнаха за събарят в неделя защото проверяващите почиват