Ученици няма, закриха 42 паралелки в София

Други 15 пък чакат да съберат достатъчно деца
Обновена: 3 авг 2016 08:17 | 3 авг 2016 08:07, Красимир Ангелов
24
Ученици няма, закриха 42 паралелки в София
Снимка: Булфото, архив

42 паралелки са закрити след трето класиране за прием в столичните училища при утвърдени 292, съобщи началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева пред "Монитор".

От тях 28 са профилирани класове, а 14 – професионални. "До началото на месец септември 8 паралелки от професионалните гимназии и 7 профилирани паралелки следва да постигнат минималния брой от 18 ученици в паралелка, за да бъде утвърден и техният държавен план-прием", посочи Кастрева.

Сред закритите паралелки са такива за нови професии като "Спедитор – логистик", специалност „Транспортна и складова логистика“ в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" и "планински водач", специалност "Туризъм“ в 192-ро СОУ.

След трето класиране е закрита и специалността "Радио и телевизионна техника" в Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А.С. Попов".

Без шанс да формиране на клас е останала и специалността "Производство на хляб и хлебни изделия" в Професионалната гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

Закрити са и паралелки в средни училища като 1-во СОУ, където не е реализиран прием с профил чуждоезиков с испански език, в 21-во СОУ и 105-о с английски и др.

В 21-во средно училище не е просъществувала паралелка с профил природоматематически с английски език, а в 55-о пък е закрита паралелка с профил "Спорт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
12
 
! Отговори
Мишок преди 7 години
Те закриват цели професионални гимназии.За непрестижните и отживели провесии,като например,ЗАВАРЧИЦИ,СТРУГАРИ,ДЪРВОДЕЛЦИ.Сега ще откриват школи за фитнес-стероидо маняци.За силиконови импланти.И за чалга звезди-там ти гарантират реализация по спецялността.
18
1
 
14
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Тази статистика не ви ли стряска, господа политици?! Е би трябвало!
17
1
 
13
 
! Отговори
Гневна! преди 7 години
А защо децата не се справят? Не е въпрос всички да имат 6-ци, а да имат минимум знания по даден предмет. Със сегашната учебна програма обаче, това не се получава. Защото специално по математика съкратиха до минимум часовете за упражнения. Не може да се взима постоянно нов материал, без да се затвърждава и да имаме добри резултати. Но явно държавната политика е да се наливат пари в частни уроци, а не децата да получават знания в училище.
16
1
 
5
 
! Отговори
Ежко Бежко преди 7 години
Бегай да бегаме, че земята се запали.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тези в 105- то защо изобщо се мъчат да правят английска паралелка, като и за най- голямата им гордост - италиански едва събират деца в последните десетина години. Ако всички квартални училища са на това ниво заслужават да ги орежат.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата изчезва,а политиците се занимават с избори и белене.
13
1
 
4
 
! Отговори
До Гневна преди 7 години
По принцип сте права, но не и при сегашното положение на образованието: 1. Нивото е достатъчно ниско, притеснително е, че децата не се справят, а не че всички нямат шестици ( които по традиция топлят повече родителите) 2. Професионалните гимназии са абсолютна пародия на образование, произвеждащи в най - добрия случай касиерки в лидл, независимо от профила, който се водят.
12
3
 
6
 
! Отговори
Гневна! преди 7 години
Няма нищо демократично в това да накараш 18 000 деца - или 1/3 от целия набор 2002 г. да учат в общообразователни паралелки. На децата трябваше да се даде шанс да изберат какво да учат. Защо 2та на матурата по математика ограничи децата да кандидатстват за езикова или профилирана паралелка? Защото децата не са вундеркини и е нормално ако не им се отдава математиката да им се отдава чужд език, например. Защото за 5 г. може да научат език или да имат някаква професия, а не да дават пари за курсове
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои от специалностите наистина си заслужават закриване, особено такива, които могат да бъдат заменени с един курс по всяко време. По- добре в общообразователна паралелка, отколкото 5 години да месиш хляб, със сигурност ще научиш повече.
10
3
 
7
 
! Отговори
Гневна! преди 7 години
А защо не кажете защо са закрити?! Закрити са, защото на 18 000 деца написахте двойки на матурите след 7-ми клас и това автоматично ги изключи от възможността да кандидатстват за профилирани или чуждоезикови паралелки. Тези деца могат да се запишат само в общообразователна паралелка, според Наредбата, което е безумие. Училищата с години се бориха да създадат база, паралелки с различни профили, а сега с един замах всичко се закрива! Защото на управляващите не им е нужна можеща и знаеща нация.
9
8
 
11
 
! Отговори
Цаньо преди 7 години
Радвам са, че тая скотска държава ша изчезне скоро
8
1
 
11
 
! Отговори
техник преди 7 години
След трето класиране е закрита и специалността "Радио и телевизионна техника" в Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А.С. Попов".-На Мутроландия са нужни милиционери, адвокати, финансисти, застрахователи и пр. високоплатени чантаджии. Такива са наши хора, деца от стари комунистически семейства, т.н. ни елит и ВИП. За всичко останало е отредено да бъде сервитьорка, продавачка и обикновен бачкатор.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма паралелки с профил "Спорт" от 1 клас? Много са уж загрижени за здравето на децата, но мислят, че 7 години е рано за спорт! Моето дете щях да го запиша в такава паралелка.
6
0
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Вождът въобще не е ***. Така се е уредил, че който и да изберат - пак той управлява.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вождът не е виновен,че е ***.Прости са тия,които го избират.
4
0
 
25
 
! Отговори
Честито!!! преди 7 години
Само за 10 години в България са закрити над 700 училища. Народа се топи много бързо и след 20-30 години държавата ще е готова за закриване. Пенсионерите вече са повече от децата, всяка година емигрират 30-40хил. млади българи, държавата няма вече пари за пенсии и социални плащания, и затова вземат заеми и вече сме попадаме в дълговата спирала. През 2020г. като спрат и свежите пари от евро фондовете и това ще началото на края. Ще ни резнат кредитния рейтинг и даже и заеми няма да ни дадат.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изгонихте младите хора от България съзнателно и сега на някой не му се образува предишния бюджет. Мисля, че не е изненада за никой какво се случва. *** полици!
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо само София?В провинцията този процес се вижда още по- силно. Да, национална катастрофа е. Без война. Само въз основа на дългогодишно некадърно управление на мафията.
1
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България неформално е в трета национална катастрофа.