София е най-замърсената столица в Европа

СЗО определя въздуха ни като опасен за здравето
7 окт 2016 15:07,
48
София е най-замърсената столица в Европа
Снимка: Facebook

София е най-замърсената столица в Европа, сочат данните на Европейската агенция по околна среда. Днес в града започна акция за измерване на вредните емисии от изгорели газове на автомобилите. Инициативата е на Асоциация "Диабет тип 2" и "Коалиция за климата в България", съобщава БНР.

"Смисълът на тази акция е в това да привлечем общественото внимание към този доста сериозен проблем. Както знаете, Световната здравна организация и Европейската агенция по околна среда алармират за доста тревожни резултати, като определят София за най-замърсената столица в Европейския съюз, а Световната здравна организация определя въздуха в страната ни като опасен за здравето. Именно поради това започнахме работа с КАТ и с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за борба с една от основните групи замърсители в градските зони - това е автомобилният трафик", каза Деница Иванова от Асоциация "Диабет тип 2".

Още по темата

Тя допълни, че в България между 14 и 18 хиляди души умират поради високите нива на замърсяване. 13 на сто от замърсеността на въздуха в България се дължи на автомобилите, като сред вредните емисии на първо място са фините прахови частици.

По думите й нивата на вредни емисии във въздуха, когато започне отоплителният сезон, са над пределно допустимите норми.

"Фините прахови частици, които се отделят от дизеловите автомобили, са страшно вредни за здравето на хората. За съжаление те няма да могат да бъдат измерени с този уред, защото техниката измерва само въглероден оксид", допълни Иванова.

"Битовото отопление и старите коли у нас замърсяват въздуха и се отразяват върху дихателната, сърдечно-съдовата, репродуктивната и нервната система", посочи и Тодор Тодоров от "Коалиция за климата в България".

Според него тази акция е много смислена, защото вече е време да се направи по-ясно разграничение, какъв е делът на транспорта, какъв е делът на битовото отопление и да се вземат необходимите мерки, които да бъдат достъпни и с по-съвременна техника.

Организаторите готвят промени в Наредбата за замърсеността на въздуха, където да залегнат ясни критерии за чистотата на въздуха и контрола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От десетилетия в софия едвам се диша. На Орлов мост все мерят газовете и всеки път ги оставят да морят населението. Кметовете винаги са били наясно с проблема, но никой не е съпричастен с т р о вещия с е редови българин. Иначе, столичани са съпричастни към всички. Или поне това се изисква. Изискващите живеят на чист въздух, а останалите четат приказката за стълбата. Четенето извисява. Към по-чист въздух. А дано!
34
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
След като има най - много индиици какво очаквате.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как беше казал един чужденец - Разбирам че сте бедни , много страни по света са бедни , но защо е толкова мръсно в БГ Ами българинът си е мърляч и това е
32
1
 
3
 
! Отговори
Е как!!! преди 7 години
Разбира се,че е най-мръсната! Тук се е събрала почти цяла България! Плюс няколко хиляди чужденци,плюс няколко хиляди бежанци...Как не сме се задушили още,не знам!
31
2
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Още в далечната вече 1969 година, когато една сутрин осъмнах горе на "Копитото" и погледнах към Голямото село, веднага благослових този , който е измислил София за столица!! В есенно-зимния сезон има дни, когато там не може да се диша. И сега ,когато цялото Шопско поле е натъпкано с около 2.5-3,млн. преселници, какво друго да се очаква? Иначе България е най-чистата страна у Европа- нали чешкия художник ни нарисува ??
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се вкарват коли втора употреба на по 15-20 години, ще станеме най замърсената в цел свят.Бедния народ е доволен че си копува кошници на ниски цени,италианци германци австрийци също са доволни че си чистат ***.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да го направят, като в Германия в големите градове могат да карат коли, които отговорят на определение екологични изисквания и имат зелен плакет, т.е. лепенка, иначе ва другите места тези автомобили могат да се карат без проблем. И в Гервания се карат стари коли, но данъкът за дизелът е по-висок и застраховката също, в резултат на което се купуват повече бензинови коли. Ето няколко прости мерки, които веднага ще дадат резултат. Плекета струва 5 Е в Германия, в България може и повече и пак ще печ
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София - най-замърсената столица. Фандъкова - най-харесваният кмет...
27
3
 
4
 
! Отговори
+As преди 7 години
Da ne govorim za xrana,Alkohol Po zavedenia i restoranti i higiena Po hotelite koito struvat Po 200lv. Na vecher
26
5
 
5
 
! Отговори
As преди 7 години
Jiveq v DE i moga da kaja sh Samo v BG Marathonkite Mi stavat na nishto za 2dni ot mrasotiq i prax Po ulicite
25
6
 
3
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Do pazi boje# Zaselvat se zashtoto nqmat drug IZBOR A,shto de otnasq do chistota ZASRAMETE SE (sofFianci)
24
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
спрете безразборното строителство в софия идват много хора от провинциятада жиеят сьс стари коли новите сгради са без подземни гаражи на запад софияможе да трьгне кьм драгоман а на изток кьм пазарджик спрете това презастрояванезашото в люлин нямаме вьздух и светлина зимата не мога да дишам и затова неизлизам
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26България си е най-вече "столица" на простотията със съвсем малки изключения които стават все по-малки и по-малки!
22
3
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Задръстванията са основната пририна за автомобилното замърсяване на въздуха, както и остарелия автомобилен парк, който ще се обнови, когато доходите на българите започнат да отговарят на положения труд, Сега от 26 години доходите са мизерно ниски и съответно хората не могат да си позволят по-нова и по-екологична кола, а колата е необходимост и не може без нея.
21
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Знае се кои са двете основни неща: битовото замърсяване и автомобилните газове. За битовото замърсяване трябва да се постигне поне да не горят стари автомобилни гуми, което е масова практика. Разбира се най-добре е изобщо да се забрани твърдото гориво в София, Пловдив, Варна, ...Колкото до колите и там се знае какво правят по света, но в България не го правят. Първото е много паркинги и освобождаване на големите булеварди от паркираните коли, т.е. задръстванията са основната причина за замърсяв
20
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 7 години
При ГЕРБ е така - София най-замърсената столица в Европа. Колкото до колите, съвем ясно е каво трябва да се прави и това не са нови ограничения, както доста глуповато си мислят някои, но няма политическа воля да се направи.
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че София каква столица е?! Мутренско-бандитско пренаселено село.България има три столици:1. Търново - старопрестолната столица2. Варна - морска столица3. Габрово - столицата на смеха
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за тази новина ДОБРО УТРО. това се знае от години. И София не е единствената - Пловдив, Бургас, Варна на места замърсяванията са в пъти над позволените нива. Но след годинки ще се чуе, за сега никой още не си е платил...
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете коя е най-чистата да емигрираме на там
16
1
 
16
 
! Отговори
ГТП преди 7 години
Всеки ден гледам по улиците, коли на които от ауспуха излиза нешо, което с нож не можеш да отрежеш. Съгласен съм, трябва да ги БРАКУВАТ веднага, не да ги спират.Само искам да попитам, КОЙ ги пусна да минат ГТП?По-добре затегнете контрола там, не по пътишата. На пътя я го хванеш, я не, но ако има ГТП като хората, всички такива за нула време ше изчезнат.