Нереално високи цени затлачиха пазара на имоти в София

10 квартала качиха цените, в Западна София остава най-евтино
13 окт 2016 10:30,
205
Нереално високи цени затлачиха пазара на имоти в София
Снимка: Reuters, архив

Цените на апартаментите се повишиха в девет столични квартала, показва анализ на жилищния пазар.

За периода от януари до септември най-голямо поскъпване има в "Манастирски ливади" (28 евро/кв. м), "Център" (36 евро/кв. м), "Изток" (50 евро/кв. м), "Лозенец" (20 евро/кв. м), "Кръстова вада" (35 евро/кв. м), "Яворов" (15 евро/кв. м).

В районите на кв. "Витоша", кв. "Гоце Делчев" и "Сердика" цените са се вдигнали едва с около 1 до 4 евро на кв. м.

Шест са кварталите, в които апартаментите поевтиняват. Това са "Люлин", "Дружба", "Надежда", "Овча купел", "Гео Милев" и "Красна поляна".

Единственият квартал в София, в който няма промяна в цените, е "Младост".

Експертите отчитат, че над половината от обявените за продажба жилища в София се реализират след повече от 6 месеца.

"Това са жилища на завишени цени. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време - 74% от купувачите се сдобиват с желания имот в рамките на един месец", казва пред "Труд" Явор Пейчев, регионален мениджър на консултантска компания.

"Продавачите на масивно, завършено строителство, които обичайно са физически лица, все още не са готови на компромис. Такъв не правят и инвеститорите в ново, качествено строителство. Като цяло отстъпките не са фактор на пазара през третото тримесечие. Над 65% от жилищата през лятото бяха продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им", посочва още Пейчев.

Общо 70% от сделките през третото тримесечие са за двустайни (41%) и тристайни (29%) апартаменти. Едностайните заемат дял от 8%, а многостайните, студиата и къщите - съответно по 3% от всички сделки.

Покупките до 50 000 евро заемат 23% от всички, а по 24% е делът съответно на сделките между 50 000 и 70 000 евро и на тези между 70 000 и 100 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
3
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Страшното е че цените не се качват плавно.Всеки собственик си слага цена на базата на останалите които циркулират.Като се купи това което е на ниска цена,следващия качва още повече.Така ги вдигат цените ,така ги надуха за кратко време без покритие.Всеки ден се увеличава времето за продажба и дните за изплащане на кредит.Така се надува балон.Преди 12 месеца панелка за 45 0000 сега за 65 0000 -смятайте колко ще издържи пазара .Това не е Уолстрийт.Не купувайте и не теглете ипотечни.
178
5
 
0
 
! Отговори
Plovdiv преди 7 години
В Пловдив в момента цените за квадрат реална застроена площ, без общите части върви между 600 и 760 евро на квадрат. Смятам ги като от обявените квадрати извадя общите части и след като останат реалните жилищни квадрати, и така деля цената на целия апартамент на реалните квадрати и получавам по-високи стойности.
177
2
 
16
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Темата е за цените на имотите а не кой колко изкарва.В момента банките искат да пренасочат парите от трезорите си към харчене.Всеки който спестява дори и малко е наказн с никаква лихва по парите които им дава.В същото време алчните банкери започнаха да рекламират ипотечни кредити,взимат от едните пари без лихва и ги раздават на другите за ипотеки.Брокерите в същото време надуват цените.Получава се спирала ,имотен балон ,не взимайте кредит поне следващите няколко години .
176
2
 
3
 
! Отговори
Шехерезадчо преди 7 години
Голям смях, това май е монолог на някой луд. Кой колко изкарвал, кой какъв стандарт имал, като чета и ми се прииска да живея и аз в София, ама оня месец останах като препариран отново - нищо не се е променило.
175
6
 
0
 
! Отговори
8 gradusa v sofia преди 7 години
A gazovoto parno e studeno...Varna 10 gradusa...gazovoto parno i tam e studeno...i v Bankia taka, i v Dragana taka...
174
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
za godina v sofia m/y 5000 i 10000 ...ZA GODINA
173
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До IT LondonВземаш ти чушки хахахаах!!!Хвалипр ъцко
172
14
 
6
 
! Отговори
До IT London преди 7 години
Много странно, защото аз взимам 7к нет в София пък даже не познавам Наков. Ти да не си чистачка в Лондон?
171
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност заплатите в ИТ се вдигнаха, аз взимам 4к и не съм програмист или меринджей, но нищо не ми е дадено даром , мога да ви кажа, че имам приятели и състуденти в UK, и по точно в Лондон, живота им не е по-хубав, така че които както си го направи.....
170
3
 
19
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Цените пак повтарям се движат от паричната политика на банките.В момента банките се опитват по всякакъв начин да изкарат парите на хората от трезорите понеже са пълни с ресурс.При вдигането на лихвения процент ,както се готвят да го направят в САЩ, поетапно постепенно ще се вдигна лихвата и в Европа.Който тегли кредит сега после ще му се види тесен света.Казвам ви го от вътрешна информация от банка.Не теглете нищо сега.
169
9
 
14
 
! Отговори
Roko преди 7 години
Za 100 000 euro mojesh da obikolish 30 -50 darjavi v sveta i da se obogatish za cql jivot s ekskurzii.Otkolkoto da gi zarovish v tuhli i beton
168
5
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Това означава че хората не бързат да продават.След като не ти трябват спешно пари естествено че ще продаваш имота си скъпо.Много по лошо е когато масово разпродават имуществото си евтино както беше преди 15 г.
167
2
 
20
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В едно интервю Левон Хампарцумян -директора на Уникредит казва за имотния пазар -цитирам - /Ние винаги ще подкрепим един растящ пазар/ - сещайте се какво се готви - строителите ,брокерите и банките са в един кюп,затова ежегодно си организират срещи които се казват извратено -Шумът на парите - има го в интернет .Сега най добрата позиция е да им се прави бойкот и да не се взимат кредити ,няма да издържат дълго,вижте Дойче банк с една глоба как ги катурват веднага.
166
3
 
11
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Банките изгарят от желание в момента да ви набутат ипотеката понеже в глобален мащаб има едно печатане на пари .В момента в който паричната политика се затегне вноската по ипотеката ще скочи веднага и хомота ви е до живот.Цените на имотиите станаха такива защото няма предлагане това е основната причина.Колкото по скъпи стават толкова по неизгодна става ипотеката защото банката увеличава годините на изплащане.Банките са в основата на всичко ,заради тях стана кризата ,сега искат пак да печелят.
165
2
 
1
 
! Отговори
Fudie преди 7 години
Gazovoto parno kat fane malko led i stud ste gi otpushi...:-)
164
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кой е тоя *** дето пише София 2+ милиона. Ей *** шопски в СФ няма повече от 1.2-1.5 млн с родата ти до 20 коляно. Скоро Шоплука ще бъде бомбандирана подарък от Новия Чърчил .. а аз ще си пия Малца в Единбург и ще гледам изцъклените погледи , ще замезвате и с *** суджуци в устата xaxax подарък и от Ердоган ефенди.
163
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Такива са. Ама за година."Ти май си чистачка?
162
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
173- НЯМА НАШИ ХОРА! Изкарайк и ти 2 висши, имай стаж по специалността си по едното над 15 години, владей перфектно 2 чужди езика, имай над 12 сертификата допълнително към специалността си, и после излез на пазара на труда! В Ю.К. такъв спец взема обичайно по около 1000 паунда БРУТО НА ДЕН, щото е консултант, а не *** бачкатор! В България и на 8-9 К лева нето месечно кандисваме:)
161
5
 
9
 
! Отговори
До 168 преди 7 години
Също така- Вие не правите сравнение между това какъв стандарт на живот може да си позволи човек в България с 8 К лева нето месечна заплата и какъв стандарт на живот може да си позволи човек с бруто 3500-6000 паунда месечно в Лондон, без да е ясно какво е нетото... Уверявам Ви, че в София човек може да си позволи много по-висок стандарт на живот с 8К лева нето месечно, отколкото в Лондон с 3600-6К паунда БРУТО месечно без сикс пакет!!
160
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите в София са 4000-10000 нето.