Колкото плащат в София, толкова и в Букурещ, в Белград...

Фандъкова пред КНСБ: Само в Солун заплатите са по-високи на Балканите
54
Колкото плащат в София, толкова и в Букурещ, в Белград...
Снимка: архив, БулФото

Нивата на заплащане в София вече са равни на тези в почти всички балкански столици. Единственото изключение е Солун, където те са по-високи. Това е заявила кметът на София Йорданка Фандъкова пред КНСБ, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Фандъкова е представила на ръководството на КНСБ и на представители на ключови федерации проекта на бюджет на столицата.

Нивата на заплащането и на разходите за труд като цяло са съпоставими с тези в останалите големи градове в региона - брутна средна заплата в София е 663 евро, в Белград е 647 евро, в Букурещ - 627 евро, Скопие - 526 евро и Солун - 1455 евро, е посочила Фандъкова.

По думите на столичния кмет в София отдавна вече не стои въпросът за ниската цена на труда като фактор за инвестициите, проблемът по-скоро е свързан с подготовката на кадрите.

Крайно време е темата за доходите да се превърне в национална кауза, така че през 2017-2018 година заплатите у нас да се равняват поне на тези в съседните балкански държави, е заявил президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По данни на синдиката у нас заплащането в момента е с 22% по-ниско от това Румъния и цели 35 на сто по-малко от това в Сърбия.

Според Димитров, за да се измъкне страната от демографската криза, да спре изтичането на хиляди българи от страната, увеличението на доходите трябва да се превърне в обща кауза на всички политически сили през следващите години.

Той е посочил и трите сфери, които останаха ощетени от разпределянето на средствата в бюджет 2017. Това са социалните заведения, секторът "Училищно и детско здравеопазване" и науката.

Проектът за бюджет на София е в размер на 1,2 млрд. лв., е станало ясно още на дискусията. Основният му приоритет е да се развива столицата като "зелен" град и място за иновации.

През 2017 година ще продължи ремонтцй и изграждането на градска пътна инфраструктура, като се предвижда изграждането на 30 улици в различни софийски квартали, ще бъдат увеличени двойно средствата за възстановяване и поддържане на междублокови пространства, ще бъде увеличен графикът за миене на улици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
99% от драскащите в този форум не са ходили в Букурещ и Белград, но дрънкат наизуст колко сме били зле. Аз ходя редовно в чужбина и то за по-дълги периоди. Като се върна, виждам напредък и то голям - градовете са станали по-красиви и уредени, пътищата изглеждат почти като на запад, заплатите растат, поне с моята е така.Спрете да се оплаквате, а се хващайте да вършите работа! Всеки неговата си, не чуждата. И си я вършете добре! Това е ключът към напредъка. Оплакванията не водят до нищо добро.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Госпожа видната капиталистка ни говори колко е хубава соц.уравниловката. Така е - спрямо мантрите на ЕС, хората са мат'рял и работна ръка
23
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Солун ли е столицата на Гърция, та се правят такива сравнения?
22
1
 
31
 
! Отговори
Цило преди 7 години
София е една от най-слаборазвитите столици не само в ЕС, но и в цяла Европа. Вероятно само Скопие, Тирана и Кишинев са по зле.
21
0
 
31
 
! Отговори
? преди 7 години
Солун столица на коя балканска страна е?))))
20
1
 
31
 
! Отговори
вгр преди 7 години
Това като похвала ли го смятате??? ТОВА НЕ Е ЗА ХВАЛА!!!Не си ли спомняте от къде тръгна Румуния? Те може да се хвалят.Не си ли спомняте за войните в западните ни съседи и разрушенията? Т те са сега са за хвала.При нас уж все добре и по-добре, войни няма, а и си бяхме доста по-напред... а сега ...НЕ Е ТОВА ЗА ХВАЛЕНЕ !!!
19
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 7 години
т. п. А даскалица
18
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да се махна наскоро от България едва успях да си намеря административена работа за 560 лв. нето, работех като луда, извънредно, работа безкрай. Намерих си работата с връзки, един ден така се бях ядосала, че изпратих около 50 св-та къде ли не, и никой не се обади дори. На 30 и нещо сигурно към стара вече, с ценз, опит...и това е в София. Така че без розови приказки за бомбастични заплати за НЕВРЪЗКАРИ и ръст на икономика, имотен пазар и т.н.
17
3
 
23
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Престанете да манипулирате така народа с такива статиийй !!!Всичко е чудно перфектно...няма да обеснявам ....защото всеки завършил математика за 4-5-ти клас .....е. Наясно
16
1
 
32
 
! Отговори
ха преди 7 години
До АнонименАми като е тръгнала да сравнява Солун, то сравнението трябваше да бъде с Пловдив, или Варна, но там заплатите не са като в София - с 30-40% по-ниски...да не говорим за останалата част на България...Интересно колко получават учителите, бившите колеги на кметицата, дори в София? 1300 лева? Не питам за селищата извън София...учители по 600-700 лв , това е...
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
calculator.bg/1/sredna_zaplata.html
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие направо избихте рибата изкарахте солун хем столица хем и с по високи заплати дори от париж хаха...ужас..средната заплата в гърция е 700-800 евро и то в столицата атина която е 5 милиона.няма начин в солун да вземат 1400 .фандъкова мислех че си малко по образована.
13
4
 
36
 
! Отговори
aa преди 7 години
На Балканите София може да се сравнява само със Скопие, Прищина и Тирана за нещо друго нИ смиЕ дорасли. Белград и Букурещ може да ги гледаме през крив макарон. Фандъчката да си гледка инфраструктурата, че май в Алепо са по-добре ;)
12
4
 
17
 
! Отговори
da da sigurno преди 7 години
Pylni gluposti, v Sofia zaplatite sredno sa 800 lv. Mnogo hora rabotqt za po 500-600, nqkoi za 1000. Raboteshtite za nad 1200-1300 lv sa IT specialisti, lekari, sadii i razni menidjyri. Te edva li sa poveche ot 40-50 hilqdi , a Sofiq e 2 miliona. Izkarvat go che vse edno sa reshili problema na dyrjavata, a Sofia si ostava nai-skapanata stolica ot vsichki sysedni, s izkluchenie na Skopie. Da ne govorim che Solun ne e stolica izobshto, kyde q sravnqva. Egati i upravnicite demagozi i lyjci.
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sofiq ne e Bulgaria mursho dolna i kato cqlo v Sofiq 663 kade gi vidq
10
0
 
2
 
! Отговори
китаец преди 7 години
До Анонимен Но кметицата знае.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама, що не погледнеш на 100км около София да видиш пък какви са заплатите...за по-далеч да не говорим.Всичко живо вече "емигрира" в София, само и само да оцелява...а и там не е толкова розово вече.Може би твоята заплата се е изравнила, но не и на един учител в София!
8
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Солун столица на балканска държава ли е?Не знаех това.
7
2
 
36
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Това не е вярно в София средната заплата не е 663 евро а 450.
6
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново лъжлива стъкмистика.В Белград заплатите са 50%над софийските