След частната метростанция: Край на реституцията в София!

За 20 г., който имал претенции за земи в столицата, да си ги е взел
50
След частната метростанция: Край на реституцията в София!
Снимка: Булфото, архив

Пълна забрана на реституцията в София ще поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Причините за това са много, но чашата преляла, след като се оказа, че част от метростанция "Младост 3"  била частна собственост заради съмнително присвояване на земеделска земя.

Още по темата

Фандъкова заяви, че ще сезира прокуратурата заради допуснатата реституция на метроспирката и площта около нея.

"Ще поискам цялостно спиране на този процес на възстановяване на земеделски земи в кварталите на София. Срокът по закон е изтекъл още през 97-ма година, след това е удължаван. Вече 20 години аз смятам, че който е имал наистина право отдавна е възстановил земите си, а сега това създава само възможности за далавери", коментира тя, цитирана от "Дарик". 

Кметът сподели още, че е изискала документация от районния кмет на Младост относно метростанация "Младост 3".

"От това, което виждаме, разбира се, ще сезираме още днес прокуратурата, защото изглежда че това е престъпление. Освен това днес ще изпратя писмо до министъра на земеделието и ще искам връщане на решението и отмяна на това възстановяване и тази реституция", заяви Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А откъде ще крадат общинарите или вече са откраднали достатъчно.едва ли!
46
0
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 6 години
До БахуроЗащото точно там са ми отнели имота, примерно!А това, че после е станало квартал на София.... ОК, това не е мой проблем и не трябва да ме интересува!Чисто хипиотетично, може там баба ми да е погребала Белчо и Сивушка. Имота има сантиментална стойност за семейството ми!Да плащат земите на хората, щом няма как да им ги възстановяват! А за такива съмнителни, цялата тежест на закона на всички по веригата.Тогава ще се научат и всичко ще си тръгне като хората.
45
0
 
0
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Сбъркан е целия закон. Имота бил отнет от комунистите - ОК. Ама като са го отнели е била една нива на майната си. Нека държавата да връща подобни земи. Ей на, например след горублене - земи бол. Защо трябва да връща в младост?!
44
6
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Какво има да се спори ? Имота си е частен има си документи. Бил е отнет незаконо след 1945-та година (насила). И защо изобщо трябва да искаш и да водиш дела за нещо което си е твое и ти е било взето насила. Просто всичко национализирано след 1945-та трябва да се върне на собствениците дори и те да не са заявили това свое желание. И това е простичко и край на сагата.
43
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Кметицата забрави земите,които отчуждаваха заради северната дъга.Там можеше да ги оценят за жълти стотинки, а сега пищи "заради съмнително присвояване на земеделска земя"!?Другарки и другари....................................................
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реституция ли е да върнат на Цар Симеон Черни връх.Да реституция е.А пълна реституция е когато му върнат Черни връх барабар със снега.Горите,от къде ги има.Има ли натуриален акт.Излиза че не Бог е създал света .Ако са по наследство баща му от къде ги е придобил и как.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реституция има само в България!Навсякъде другаде или няма реституция или собствениците се възмездяват парично.Това е практиката в цяла Източна Европа.Разбира се това се държеше в тайна от народа от купените медии.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойде пак 9.11.1944г.Пак всичко ще беде отнето в полза Родину.
39
0
 
10
 
! Отговори
ГОГО преди 6 години
Що не вземе някой да приватизира Парламента,та да идат нашите народни представители,барабар с бат Бойко, да копаят Софийските ливади!
38
0
 
29
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Метрото е започнато по одобрен план през 2008, а булевардът над него по план от 1986г. В рамките на пътните платна на булеварда е метростанцията, а входовете в тротоарите. Преди започване на строителтвото всичко, което е било частно с налични документи за собственост е отчуждено. През 2016г се вади нотариален акт с документи от поземлена комисия,които както се вижда от репортажа са фалшиви при това при реализираномероприятие- т.е. далавера на нотариуса и измисления собственик.
37
0
 
21
 
! Отговори
любо преди 6 години
До ЕдинКаква "частна собственост" бе брато, това е КРАЖБА. За такава далавера се лежи "неприкосновено" в затвора.
36
0
 
20
 
! Отговори
любо преди 6 години
Служителите в отдел ПОЗЕМЛЕНА КОМИСИЯ община ЛЮЛИН са милионери и продължават да правят пари. Лично знам какво става там. Има сигнали подадени. Резултат 00.
35
9
 
10
 
! Отговори
Един преди 6 години
Това става, понеже в НРБ всичко е сбъркано! Комунистите национализираха ли? Даам-и то най-сладко. Вместо през 1989 да забранят БКП и да изземат обратно всичко награбено, си играхте на "нежни революции" и "Боянски ливади". Истината винаги излиза и сега ще си плащате! Много даже се радвам, че така е станало с метростанцията. За да знаете в бъдеще, че частната собственост е неприкосновена. И това е дясното. Всичко останало е научен комунизъм, национализация и електрификация!
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото разбирам става въпрос за реституция след като е построена метростанцията т.е за далавера.
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо собственика още не е поискал наем от общината. Или поне да издава допълнително билетче на всеки който иска да ползва имота му, за да хване метрото.
32
7
 
12
 
! Отговори
Велко преди 6 години
Частните имоти са неприкосновениФандъкова няма представа до къде е стигала София на изтокНа мястото на Младост са били земеделски земи, вкл.киноцентъра. Не върнаха земите по центъра, където имаха личен интерес. Затова сега се унищожават паметниците на културата и те са в центъра на града.
31
14
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Вината за издънката не е на частния собственик, а на общината.Трябвало е да проверят на каква земя си строят станцията.Егати простата кметица.
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата бивша комунистическа *** продължава да краде чрез децата си даже! Моя имот си е мой, независимо къде е и кога ще си го поискам, ако ми е отнет незаконно. Ако има построена инфраструктура на него, да ми платят наема със задна дата и лихвите кто за срочен влог + неустойки! И имота пак е мой!
29
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко реституирано от 1990 година до сега да бъде конфискувано в полза на дъфжавата а реститутите в Белене.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Знам ти подлите номера", казала враната на лисицата, но и при тази фраза сиренцето паднало от човката й.