За или против? "Зелена зона" в София скача с 4 500 места

Тя вече засяга нови райони от Лозенец и Средец
97

Зелената зона за паркиране в София се разширява с 4500 места. Платеното паркиране в центъра на столицата в две зони - "синя" и "зелена", беше въведено през 2012 г. Къде още столичани ще плащат по лев за час паркинг - показваме ви в следващите минути.

Снежанка Петрова живее в столичния квартал Лозенец. Според нея днес трафикът и паркирането в района не подлежат на никакъв контрол.

"Тук е винаги лудница. Като дойде с колата моя син и вика: Мамо, просто се вбесявам, защото няма къде да паркирам, тука е много населено", заяви Снежана пред камерата на телевизия Bulgaria On Air.

За да се урегулира паркирането, общината разширява зелената зона за платено паркиране с 4500 места в районите Лозенец и Средец. Мотивите на кметовете са сигнали и подписки от граждани, които са недоволни от препълнените с автомобили улици.

"Желанието на жителите на район Лозенец, особено в долната му част, е да се освободят тротоарите и зелените части от паркираните върху тях автомобили и единственият начин това да стане ефективно е чрез въвеждането на зелена зона", заяви Любомир Дреков, кмет на район Лозенец.

"Мотивът е да бъде облекчен трафикът от паркиращи коли на хора, които не живеят в квартала", аргументира се и Мария Ачкова, кмет на район Средец.

Мартин лесно е намерил място за да паркира - на тротоара. "Това е защото съм за 2 минути – за кратко паркирам", заяви той.

Други са против решението на районната администрация за разширяване на зоната за платено паркиране. 

"Аз съм против, защото за това, че съм се родил 69-та и цял живот съм живял на тази улица, всяка година ще трябва да давам пари за стикер на г-жа Фандъкова, която е дошла от Самоков  - за да удостоверява, че аз тука живея, това е дискриминация", заяви Борис Аврамов, жител на Лозенец.

Колко ще струва и колко ще спечели общината от разширяването на зелената зона в София – ще стане ясно след месец. Окончателното въвеждане на разширението ще стане през юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама нали ужким щяха да затревяват зелената зона?
11
5
 
14
 
! Отговори
Чикия преди 6 години
Доста плиткоумни индивиди не разбират, че нито т.нар. провинциалисти нито софиянци с техните коли са проблемът. Проблемът е липса на идея, стратегия и нейното приложение във времето. И за това е най-лесно да подарите едни пари. За кво подяволите ще искат пари? За кво? За това че.има улици и тротоари, видео контрол. За какво? А да- за нова вила на Данчето на Мартиника. Ама с *** народ и електорат още по-*** управляващи.
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прожблемът идва от това, че всички селяни, половин България се пресели в София и всеки идва с ЛИЧНАТА си кола - колата на селянина, колата на селянката и още две коли на децата им селянчета ако са над 18 години. Това правят общо 4 коли. Умножете ги сега по броя селяни, населили София през последните десетина години и цифрата става страшна.Няма спасение ако не се вземат мерки.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасението е не само платени, но скъпо платени паркинги и пълна забрана за движение на пушещите таралясници през идеалния център. Градът е за хората, а не за автомобилите.Автомобилите - на Околовръстото. Да си пушат там, колкото си искат. Децата ми не са длъжни да им дишат отровите.
8
3
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Какви офиси бе, живея на площад Журналист и да ти кажа ли, че всяка сутрин съм свидетел, как няколко семейства, не ги знаем откъде идват, си оставят колите на нашата улица (Елин Пелин), след което отиват на трамвайната спирка и се качват на трамвая. Какви офиси, какви 5 лв, просто ползват улицата ни за безплатен паркинг и редовно ни създават междусъседски проблеми, защото живеещите на улицата няма къде да си паркираме колите.
7
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може някой си дошъл от майна си райна да ми паркира пред къщата, построена от прадядо ми, а аз да си оставям колата на две спирки с трамвая. Селяните в периферията на столицата, центъра - само за столичани. Това е решението. Браво на Столична община.
6
6
 
9
 
! Отговори
Умен преди 6 години
Не би трябвало да започвам с отрицание но се налага . Въвеждането на зелена зона за долен Лозенец по- скоро ще влоши паркирането на постоянно живеещите в квартала. В този момент хората които идват да работят по офисите заемат свободните места след 9.00 ч. и в общи линий се изнасят след 18.30 ч. Наистина ако се върнеш по-рано няма да паркираш пред жилището си, но все ще намериш място наоколо . По дяволите готвя, комента ще почака ...
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даваме пари, искаме отчет! Стига с номера" ние го правим за вас,но не ни питайте къде са парите" !!!
4
4
 
12
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Абсолютно е прав г-н Аврамов от статията. Тъй като са неспособни дори да предложат варианти и хоп. Ама той там живее цял живот. Да плаща! Това е ГЕРБ. Но много хора не знаят че Столична община е в необявен фалит с около 2млрд. евро заеми и само други заеми и дотациите на БашМутрата закърпват за момента положението. Възмутен съм как се търсят псевдо-решения изцяло на гърба на хората. За това ли вземат заплати? Така ли представляват интересите ни? Нямам речник да опиша кво мисля за тях....
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Ти кога се върна от Индия?А селяците са там защото или някой ги е наел на работа в "офис" от типа апартамент 100м2 в жилищна сграда или са от тези които живеят по 5-6 човека в гарсониери 60м2.Решението е друго а не със зони.Да не говорим че парите които се събират от зоните се източват от криминалният контингент на бившата ВИС.Вие на Марс ли живеете та не разбирате какво се случва в София а и в цялата държава или сте слабоумни по рождение?!
2
2
 
17
 
! Отговори
Фандупков преди 6 години
Продължават с предложенията от типа, ние за вас го правиме, ама не ни искайте обяснения за парите и не поемаме отговорност за компаниите лапачи...а всичко си е постарому, който и както може да се спасява и да плаща
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за. Живия точно в долната част на Лозенец, ул.Крум Попов и мога да кажа, че такова нещо няма дори в Индия.Всякакви селяци идват и си паркират трошките по улицата ни. Едно че ние няма къде да паркираме, друго че майките с колички и инвалидите, въобще не могат да се движат по тротоарите.