Само една нова сграда в Борисовата – музей, а под него паркинг

Архитекти с куп идеи за емблематичния столичен парк
Обновена: 14 юли 2017 09:46 | 14 юли 2017 09:08,
20
Само една нова сграда в Борисовата – музей, а под него паркинг
Снимка: архив, Bulphoto

Борисовата градина ще има само една нова сграда. Тя ще бъде с максимална височина 10 метра и в нея ще се помещават музей "Зелената памет на София" и администрацията на парка. Зданието ще се намира в зоната между розариума и ул. Драган Цанков, пише "Труд". Под сградата ще има подземен паркинг, а други два ще има и на мястото на старата гара "Пионер", където ще може да се изгради и нов спортен комплекс.

Това са част от идеите, описани в първия подробен устройствен план за Борисовата градина, който представиха от Направление "Архитектура и градоустройство” на Столична община. Планът е изработен от проектантското студио "Ковачев архитекти". ПУП ще влезе в сила едва след нужните дискусии и след като бъде одобрен окончателно от Столичния общински съвет, като най-вероятно ще претърпи промени.

Други от предвижданията в плана са възстановяване на къпалнята "Мария Луиза", осигуряването на достъп до изгледна площадка на Телевизионната кула и нови велотрасета. Има и възможност за поставяне на подвижни козирки на трибуните на стадионите "Васил Левски" и "Българска армия".

Теренът на стадион "Юнак” се реконструира. Новоформираната територия се очаква да бъде притегателен център с мултифункционално предназначение – за отдих, концерти на открито и използване през зимата за пързаляне и шейни.

Подробният устройствен план предвижда няколко възстановявания на изчезнали архитектурни обеми. Това са обектите: "Климатично училище", "Горски дом" откъм ул. "Незабравка". Допуска се и реконструкция на сграда срещу подхода към р-т Ловен дом за нуждите на база за конна езда без промяна на параметрите на обекта. Ще възстановяват и тоалетната край "Братската могила".

Най-съществената реконструкция обаче ще бъде на басейнът "Мария Луиза", който е затворен от години. Собственик на басейна е акционерното дружество "Парк Мария Луиза" , в което влизат "Софийски имоти" и компанията "Енджел". В мотивите към устройствения план се казва, че видимата липса на поддръжка застрашава съществуването на обекта, което би могло да доведе до неговото разрушаване. Според мотивите частната собственост не трябва да възпрепятства отварянето на басейна за ползване. Предвидено е възстановяване на дългата паркова ос от езерото с лилиите.

Все още не е ясна паричната стойност на всички тези промени в Борисова градина.

За езерото Ариана е прието от проектантите "Ковачев архитекти”, че от особена важност е възстановяване по архивни данни на оригиналния облик на бирарията, в която да се предлага основно бира. Използването на дъното на езерото за зимна пързалка е допустимо като се препоръчва да се използва максимално цялата му площ.

Ще има промяна в района на "Маймунарника”, като ще бъдат възстановени 3-те дансинга и ще бъде променен характера на заведението. Предвижда се и да се възстанови лятната читалня. Планира се подлез под бул. Драган Цанков, както и възстановяване на изключителната държавна собственост в областта на Дендрариума.

Преминаването в Борисова градина ще се разреши само на колите със специален режим и автобусите. Затова се предвижда изграждането на паркинги, обосноваха се от "Ковачев архитекти”.

Два подземни паркинга с общ капацитет от 240 коли ще има и под бъдещия спортен комплекс на мястото на старата гара "Пионер" на бул. "Никола Габровски" и "Стоян Михайловски". В момента се изгражда и подземният паркинг при метростанция "Васил Левски".

В мотивите към устройствения план за парка пише и, че се предвижда нов подход към Борисовата градина – откъм булевард "Драган Цанков" при кръстовището му с улица "Кирил Видински". Оттам автомобилите ще могат да влизат директно в подземен паркинг под музей "Зелената памет на София". По ул. "Кирил Видински" ще има и надземен паркинг.

При бул. "Драган Цанков”, между бул. "Вапцаров” и ул. "Незабравка”, на мястото на старото трамвайно трасе, където в момента мотриси не се движат, ще има наземен паркинг за 104 коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
До Трябва също преди 6 години
ТОВА Е ПАМЕТНИК-ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЗАГИНАЛИ ЗА СВОБОДАТА ХОРА. ДАНО ТЕ БУТНАТ 1,50м надолу- ***,да си правите компания.
14
0
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Васо За какво им е парк на тЕА? Нужен е оборот на придобитите пари. Понеже не могат да твърдят,че градината е земеделска земя,т. е. да си правят заменки,ще нацвъкат още "обекти", от които да си увеличат персоналните печалби.Ама въздухът отново е мръсен,както при работа на пълна мощност на Кремиковци - другарски по.здрав от "идейните" архитекти. Де що има парк с градовете - сеч и сгради ...
13
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Това може да се нарече " Втора офанзива срещу борисовата градина". Първата приключи успешно след застрояването на територията на "Погребите".Първо тенискорта на Малееви, после атракционен парк дето не работи от няколко години, и виждаме всички какво се построи, и продължава да се строи. Тоя филм сме го гледали. Ако имаха желание да станем уникална столица, щяха да направят туристическо трасе от Орлов мост, през Южен парк, Манастирски ливади до Черни връх. И лифт можеше да има по това трасе.
12
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Ако използват съществуващото още трасе с каменна настилка биха могли да направят велоалея от кв. Слатина до бившата гара Пионер. Но явно автомобилите са приоритет на общината.Щото от тях потичат парите.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново манипулативна новина - в заглавието "само една нова сграда", а в текста става ясно, че няма да е една. Възстановяване "Климатично училище" - къде е то сега? Значи е друга нова сграда. А "Горски дом"?И за какво ще се използват? Едва ли за училище!
10
3
 
3
 
! Отговори
а преди 6 години
Няма ли място за стадион на леевски, не е хубаво да имаш стадион извън София и да пееш лефски софия
9
0
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Е ся ше видите вие софиянци кон боб яде ли! Мисля, че в най-скоро време поне 5 - 6 хотела на височина 10 метра паркинги за всеки от тях и няколко аква парка с паркинги към тях ще възникнат на мястото на бившата борисова градина! Ама така се почва то където музей е равносилно на хотел и паркинг даже второто по се търси! Това е!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хитро, за музей никой не може да им каже копче! Ама толкова други места в София има, защо точно в парка?
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв музей, бе? Бай *** на музей не ходи!!! Еле пък новоизлюпилите се, както са наречени по-долу, дето и в читалището на село не са стъпвали, на музей ще ми ходят!!! А дано, ама надали
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братската могила, защо не говорят за нея? Комунисти ли са
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селяни, дето сте дошли в София от колко време - 50-70 години? .. Армията няма да я бутат, тя е там от близо век, когато вас ви е нямало тук
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се сложи пътна маркировка, знаци и светофари в Борисовата градина тъй като има голямо движение на МПС-та по алеите. Явно новоизлюпените граждани са решили че на такова емблематично място трябва да отидат със старата си 20 годишна дизелова кошница за да подишат чист въздух
3
0
 
3
 
! Отговори
Така си е преди 6 години
минимум
2
4
 
14
 
! Отговори
- преди 6 години
*** няма ли да я бутнат и нея?
1
12
 
16
 
! Отговори
Трябва също преди 6 години
и да се бутне паметника на съвеЦките окупатори.