Паметникът пред НДК - премахнат без документи

Културното министерство не е получило документи от СО
Обновена: 26 окт 2017 10:28 | 26 окт 2017 10:24, Камелия Цветанова
64
Паметникът пред НДК - премахнат без документи
Архив: Булфото

Столичната община не е предоставила на Министерството на културата документите за премахване на паметника "1300 години България" пред НДК, нито за възстановяването на войнишкия мемориал на I и VI пехотен полк. Това става ясно от писмен отговор на въпрос на депутати от БСП на министъра на културата Боил Банов.

Комплексът "1300 години България", който е бил построен за рекордно краткия срок от 8 месеца, е във връзка с откриването на НДК.

През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва на 1 април, строителите бързат. През зимата на 1988 г. ръководството на НДК съобщава, че 8 плочи са паднали, а 16 са се отлепили. Същата година има планове за неговото преоблицоване, но те така и не са осъществени.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк.

Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

А премахването на паметника "1300 години България" беше съпроводено от множество протести, подпален кран и повече от месец ремонтни дейности.

След като бяха свалени бронзовите пластики и металните конструкции, на 28 август монументът окончателно отиде в историята.

Сега на неговото място трябва да бъде възстановен войнишкият мемориал на I и VI пехотен полк.

Разрушенията през различни години паметникът на войниците обаче няма статут на недвижима културна ценност и Министерството на културата не може да финансира неговото възстановяване, уточнява Банов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
31
 
! Отговори
стар софянец преди 6 години
Кое ли Софийска община е извършила с документи. София е имала един стойностен Кмет и това е инж. ИВАН ИВАНОВ от тридесетте години. Негови строителни съоръжения и днес се ползват. Всички останали са второ качество.
29
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага да се построи паметник на летците, които геройски отказват да летят в лошо време за да не паднат върху някоя детска градина
28
2
 
16
 
! Отговори
Войник преди 6 години
Явно в Столична община работят само дюстабанлии,които нямат представа какво е да си войник,а още по-малко знаят какво е да даваш живота си за Родината!И ,още по-малко имат изобщо право да преценяват какво и как да се прави ! Крайно време е местните референдуми да станат основа за управление! И ,карйно време е некадърниците и калинките в управлението да се изгонват публично,с табели на врата : "Уволнен съм поради некадърност"
27
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аноннимен Никоя държава не се гаври така със своите жертви, ама има паметник на амереканските летци убивали Българи .
26
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно някой чиновник по поръчка на една партия е задържал документите, за да може сега да се надигне вой.Да, ама вече го няма и не могат да го върнат.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТАКА Е НАЙ-ДОБРЕ !! .... И,,СЪЩИТЕЛСТВО И ВЛАДИЧЕСТВО , ,НИКАКВО ТУРСКО РОБСТВО. А БАЙ КЕМАЛ ,ЛОДКАРЯ ,ПРЕКАРВАЛ ЛЕВСКИ ПРЕЗ ДУНАВ И БАБА МЮНИРЕ БИЛА ЯТАЧКА НА АПОСТОЛА В КАРЛОВО .
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не беше паметник, а някаква подигравка с паметта на загиналите за родината си войници. Никоя държава не се гаври така със своите герои
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бирено мече Хе ,хе ,демократична ????.....ДЕМОНОкратична . ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ .А тази демоноккрация се я наври в....
22
9
 
15
 
! Отговори
ТАКА Е НАЙ-ДОБРЕ !! преди 6 години
МНОГО СЪМ ДОВОЛЕН . ТАКИВА "ПАМЕТНИЦИ" ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ СЪБАРЯТ !!!
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЧИ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ Е БИЛ НЕЗАКОНЕН
20
0
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Приятелю, ако се интересуваше малко повече щеше да знаеш, че бомба разрушава само източната стена откъм Фритьо Нансен. Тя естествено не е възтановена от тогавашното управление, а те решават да демонтират "националиситческия лъв", който е стъпил върху картата на Санстефанска България! След това поетапно се бутат казармите и южната стена и последна в края на 70-те е разрушена западната стена за строежа на НДК! Има достатъчно снимки и материали за това в интернет - чети преди да пишеш глупости!
19
4
 
11
 
! Отговори
Krom преди 6 години
"...паметникът на войниците обаче няма статут на недвижима културна ценност и Министерството на културата не може да финансира неговото възстановяване..." Това е едно много долно изказване. Звучи като, че паметта на хората платили с живота си свободата и независимостта на тази държава няма стойност. Противно е. Господа "министри", направете публична инициатива. Ако Вие не можете да заделите за този паметник, ние гражданите ще го финансираме, защото вярвам, че нас повече ни вълнува. Пфу.
18
1
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
В коментара има нещо вярно, само ако се има предвид съвпадението между границите на войнишкия мемориал с тези на монумента. Според спомените ми от детството има известно разминаване и частично застъпване на местата. Но те не са обективен източник, а установяването на истината може да стане само с налагането на чертежи.И като оставим настрана обичайната уйдурма с документите, любопитен съм дали Общината ще продължи да се прави на ущипана мома за сложения малко по-нагоре надгробен кръст от Гинци
17
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всички, които се превъзнасяте по тая ужасия?Вижда ли ли сте я на живот напоследък?И ако да, защо не събрахте пари за ремонта като ви е толкова скъпа?Да, идеята за паметник 13 века България не е лоша, ама това беше някакво безумно недоразумение и будеше по-скоро присмех, отколкото възхищение. Направо пародия си беше!
16
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно , защо това чудо се нарича паметник . Това е такава грозотия , че браво на Общината , че го махна . За сведение навремето Тодор Живков не е искал да го открива поради тази причина .
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен мемориала си беше там!!!
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че първо разкараха тая грозотия и второ вече няма опасност да падне върху нечия глава. Пък казуса с документите ще го измислят някак.
13
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което сте написали е лъжа.Плочите никога не са били на мястото на паметника и са разрушени по време на бомбандировките през Втората световна война.Отдавна е съставен план,определено е място и се е направила първа копка за тези плочи,но мястото не е в района на НДК.Това,че се поставят плочи на мъртъвци върху паметника за 1300 годишнината на България е гавра.
12
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че го няма
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голям праз!