Събарят къща - паметник на културата в София

Малко по-късно министерството на културата спря разрушаването й
Обновена: 26 дек 2017 21:06 | 26 дек 2017 20:38,
53

Снимка: Булфото

Започна разрушаването на къщата, собственост на наследниците на Рачо Петров -министър председател на България в началото на ХХ век. 

Рушащата се сграда се намира на ъгъла на бул."Дондуков" и ул. "Бенковски" в центъра на София, разказва Булфото.

От общинската дирекция за строителен контрол е издадена заповед за събарянето й още през 2013 година, но оттогава наследниците на Рачо Петров отказват да я изпълнят.

По-късно от Министерството на културата излязоха със съобщение, че сградата е паметник на културата и инспектората за опазване на културното наследство към МК спира разрушаването до изясняване на случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27 - Прага е в центъра на Европа, с вековни традиции и култура, една от перлите на континента, непокътната от войните и разрушенията, столица на римската империя .... а бе, от къде ти дойде на акъла да сравняваш ориенталска соф'я с най-красивия град в света!
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ба, къв е проблема, бутайте след като овъзмездите всички наследници справедливо и достойно. виновни са тия дето са обявили сградата за паметник на културата, иначе наследниците и купувачите досега да са се разбрали за парите!
29
4
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Еми заитересувайте се... била опасна .И ся кво ще я възстановат по снимките . И какъв е проблема ?!
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
27 много ясно е казал как се прави в Прага.Наште герберски власти обаче не искат да е така.Защото няма делавера за тях.А те гледат само делаверата,а след тях и потоп.Изобщо не им пука за бъдещето на града и държавата.Те гледат само да правят пари от делавери, с които един ден да се изнесат надалече от тук.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Прага общината изкупува такива сгради, ако собствениците нямат възможност да ги поддържат и после ги продават. Новият собственик е абсолютно задължен само и единствено да поддържа сградата без да може дори и цвета на фасадата да смени без разрешение на общината. Купуват ги заможни хора, но за тях това е въпрос на престиж и чувство на удовлетворение, че града запазва облика, с който е известен. И туристи на тълпи се носят натам. Аааааааа, и състоянието на старите квартали е чудесно.И НЕ САНИРАТ
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Перфектен момент някой клошар да подпали сградата.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собствениците са безотговорни, общината явно има интерес към терена за някой "свой" човек, а Министерството е абсолютно неадекватно. Колко паметници е успяло да спаси и съхрани?
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май отново някой гнусен крадлив гербераст се е опитал да прилапа апетитния парцел.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА!!!ТЕ БАГЕРИТЕ Я СЪБОРИХА СЕГА ВЕЧЕ Е КЪСНО!
22
2
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Щом не могат да я стопанисват какво очакват да се случи? Такива сгради са потенциално опасни. Но, най-вероятно мафията в комбина с общината искат да им отнемат терена, щото е на аперитно място и струва бая пари. Времето през, което става това разрушаване намирисва на далаверимпекс..
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако има наследник, как може да събарят без да се допитат до него/нея не е ясна цялаат история.
20
3
 
22
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Такива ценни сгради с архитектурна стойност трябва да се оставят да паднат сами и през това време да се стопанисват грижовно от Съюз на Клошарите. Прекрасно е да се сипят с грохот тухли и мазилка, декоративни елементи и т.н. Съюз на Клошарите е доказал умението си да стопанисва грижовно паметници на културата.
19
3
 
9
 
! Отговори
До Икономов преди 6 години
А бре перко,В материала за новородените бебета ти сложих "плюс", защото не разбрах от коя партия си!Не искам вашите "членове и членки" да решават каквото и да било!Иначе няма нищо лошо в това, да се преценява кой да се размножава и кой не. Под "не" разбирам, да не създава себеподобни, докато не си стъпи на краката, не започне да работи, да плаща данъци и да се осигурява.И ще ражда толкова, колкото може да изхрани и да възпита! Не възпита ли първото като градивна личност, няма да ражда повече!
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука вече. То така и така сме на дъното.
17
3
 
7
 
! Отговори
Паметник или...? преди 6 години
Такива сгради могат да се спасят но ако общината ги възстанови ,собственика ще каже ,,Моя е" и кой ще оправдае вложените общински пари.Такива къщи има доста и трябва да се дадат милиони за да се,,облажат" собствениците и паметника на културата им идва дюшеш.Аз не искам от общината да ми ремонтира апартамента /или къщата/ сам си ремонтирам защото си е мое.Има ли частен паметник? Не е ли на всички?
16
7
 
6
 
! Отговори
Икономов преди 6 години
Сега, културата променя значението си през годините. По време на монархо-фашисткия режим е имало реакционни елементи, които са използвали думата "култура" за да обозначават буржоазни творения без никакво значение за работническата класа.Затова, правилно е с тази дума да се работи внимателно. Най-добре е винаги да се питат нашите членове и членки по места. Те най-добре разбират местните особености и затова е правилно те да преценят кое да се разруши и кое не, а също и кое чия собственост да е!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИНИСТЕРСТВОТО НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ ОБЩИНАТА, ОБЩИНАТА НЕ ПРИЗНАВА ПРАВИЛАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО. ЕВАЛА.
14
1
 
11
 
! Отговори
Там наблизо, преди 6 години
по ул."Искър" има стари двуетажни сгради, чиято фасада е опасно наклонена напред, като че ли всеки миг ще рухнат на тротоара. Пак там, недалеч от пресечката с "Раковски" е онази прословута колона, която се е откъртила в горния си край и се е наклонила към тротоара, показвали са я по телевизията.Нужен е цялостен план за спасяване на тези сгради. Ако собствениците не могат, да се измисли начин да бъдат обезщетени подобаващо и по-нататък Общината да поеме грижата.Но за всичко са нужни пари.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаПо закон паметник на културата не може да се събаря, но явно в общината някой от който е зависело е "пропуснал" тази малка подробност.
12
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До До Северозапада8 Просто цитирам думите на наследника, казани по една телевизия, с доста солидна папка документи пред него. Строена е по руска технология, от руски възпитаник, завършил военна академия навремето там, и знаещ как се строи на такъв терен.А за мафията, строителната, има я навсякъде.И при нас, и при вас.И не може да съществува без топла връзка с кмет, община, съд, прокуратура. Наследника е обречен да пие една студена вода, за съжаление.