Събарят къща - паметник на културата в София

Малко по-късно министерството на културата спря разрушаването й
Обновена: 26 дек 2017 21:06 | 26 дек 2017 20:38,
53

Снимка: Булфото

Започна разрушаването на къщата, собственост на наследниците на Рачо Петров -министър председател на България в началото на ХХ век. 

Рушащата се сграда се намира на ъгъла на бул."Дондуков" и ул. "Бенковски" в центъра на София, разказва Булфото.

От общинската дирекция за строителен контрол е издадена заповед за събарянето й още през 2013 година, но оттогава наследниците на Рачо Петров отказват да я изпълнят.

По-късно от Министерството на културата излязоха със съобщение, че сградата е паметник на културата и инспектората за опазване на културното наследство към МК спира разрушаването до изясняване на случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги защитавам съхраняването на архитектурните паметници на културата в София, защото те не са чак толкова много, красят града и създават специфична атмосфера.Но от години изпитвам страх, когато ми се наложи да мина точно покрай тази сграда.Жена съм. До не много отдавна, от всевъзможни дупки във фасадата постоянно изскачаха клошари или се шмугваха вътре. Веднъж бяха предизвикали пожар.Падат парчета мазилка и какво ли не. Отвътре лъха на мухъл.Уж запушиха дупките, но пак е опасно и потискащо
10
4
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
Крайно време е Ощината да ЗАДЪЛЖИ всички собственици на сгради в центъра да ги измажат и боядисат. София вече реално е турстическа дестинация - пълно е с групи по центъра. Няма как да имаш собственост в 1.5 млн. град в Европа и да се титолуваш беден.Фандъкова почвай да изискваш и да налагаш ред в града - не само да раздаваш обществени поръчки.
9
1
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До шматка Гледал ли си предаването по телевизията, в което наследника, с една папка документи по не знам колко водени дела, обясняваше случая? Как въпреки всички документи, , дела, обжалвания, държавата отказва да му признае собствеността, даже "заинтересованите лица " са правили два опита за палеж, само и само да унищожат сградата, явно им пречи много, а и имат планове за строеж на нещо на нейно място? Игра на нерви, собственика е обречен, в тая псевдо държава.
8
0
 
3
 
! Отговори
До Северозапада преди 6 години
А под операта има ли дървени греди,тя е до нея?А от Бачо Киро нанатък почват тунелите.Я ни светни какво се чува за това из Северозапада.Иначе за строителната мафия си абсолютно прав.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момчето, което говори с морето на някакъв странен език хахаха. Там ще построим спирка а до спирката зелена и синя зона със един МОЛ отгоре, а върху МОЛ-а легнал полицай върху 3 павета и велоалея със зооопарк ще стоим напук на кумонистите .
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмите много обичат да събарят паметници на културата в почивни дни, явно е умишлен пропуск в законодателството ни.
5
0
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 3Не са нарушители.Имали са разрешение за събаряне от 2013гВластите да се размърдат да видят кой в общ.строит.контрол е взел едни пари.
4
4
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Точно така действат строителните мафиоти-бързо, в празничен ден, или почивен, когато държавните институции са в почивка.Гледах по телевизията сагата на наследника на тая къща. Обречен е. Няма пари да плаща рушвети, няма и политическо влияние. Няма и пари да я възстанови тая къща, строена според него върху блато, по стара руска технология, с набиване на дървени греди под основите, за да не потъва.Ще я доразрушат , друг избор нямат.Демокрация...
3
1
 
7
 
! Отговори
Кирчук преди 6 години
Не се ли научиха дебнат инспектрата да е в отпуск ,понеже са нарушители на закона
2
5
 
12
 
! Отговори
До шматка преди 6 години
Пълно е със селяни,които са продали всичко на село и целокупната фамилия е тук.А ти си живо доказателство за това.
1
6
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Айде сега строителния контрол и мин.на културата да се съберат и да се разберат кой крив кой прав.Какво стана бе граждани столичани.Селяните ги няма само от два дена и вие се о.рахте отвсякъде