София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите

В четири квартала е най-тежко положението
Обновена: 26 яну 2018 09:48 | 26 яну 2018 08:25, Александър Попов
144
София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

И днес софиянци ще дишат опасно мръсен въздух, като в някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива. Данните от измервателните уреди на "Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици.

Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Дружба".

От Столична община призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Ще се правят и проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а "Пътна полиция" ще извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, съобщиха от Общината.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: Софиямръсен въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
7
 
! Отговори
нъл тъй преди 6 години
Много ми е интересно защо този ''проблем'' не се разглежда около Петровден/примерно/,и тогава коли вървят и даже са повече от сега!?Нооооо..........тогава не се отоплява електората на Али Реза от Банкя.
139
2
 
3
 
! Отговори
СПОКО ,БЕЕЕЕ... преди 6 години
НИКОЙ НЕ Е УМРЕЛ ОТ МРЪСЕН ВЪЗДУХ......!НА ВСЕКИ НЕКРОЛОГ НА ПОЧИНАЛ ДРУГАР ПИШЕ :/"От Партийната и Профсъюзна организация"/
138
0
 
3
 
! Отговори
дъаааа преди 6 години
То даже табелката от снимката е станала сива нема кво да ми говорт цифрите аз см чистоглед
137
0
 
12
 
! Отговори
софия де женейро преди 6 години
Не колите а горенето на *** особенно онея индиянците от гетата ...
136
4
 
1
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 6 години
я тига стази софия я вижте по малките градове не че въздуха е мръсен но центъра е мръсен на всякъде фасове хартия ***
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По бързо да ни уморат.Това е целта.По малко пари за пенсии,социални ,заплати.Който е по здрав ще оцелее.Другите на доктор ,само че доктор облечен в черно.Казва се поп.
134
1
 
9
 
! Отговори
от догодина преди 6 години
всеки софиянец ще бъде снабден със стикер на челото, който показва колко е дихателния му обем. Ще има ЗАБРАНА граждани с дихателен обем над допустимия да бъдат допускани в централните райони на града. Отделно служители от столичен инспекторат ще мерят грайфера на обувките и тези с по-дълбоки грайфери и ниезмити обувки ще бъдат глобявани.
133
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА КОЙ НЕ МУ ИЗНАСЯ В СОФИЯ да си оди на село.Там въздуха е чист.
132
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E нали по време на,, Гадния Комунизъм'' имаше много заводи и те замърсяваха.Кремиковци и много др.Одавна ги ликвидираха РАЗГРАБИХА.Сега пак зле .От къде идва това замърсяване.
131
0
 
19
 
! Отговори
Това е положението.. преди 6 години
Не са колите най-големите замърсители на въздуха! Зима е, а и бгтокът е скъп. Дори и в централните части на столицата където няма топлофикация хората се отопляват с пелети или дърва. На студено ли да стоят?
130
0
 
9
 
! Отговори
Али преди 6 години
Депутатите са пръднали
129
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как колите да замърсяват много в София, след като почти всички от тях отговарят на доста строги екологични норми. Малко са колите, които не отговарят на тези норми, т.е. произведени са преди 30 и повече години, като ако изобщо се използват, то повечето с на газ. Единици са колите, които замърсяват много, обикновено след някаква кражба или повреда, но човек като види една такава веднъж в годината, някак си лесно му внушават, че повечето коли са такива.
128
2
 
14
 
! Отговори
Абе преди 6 години
Така наречените "норми" на замърсяване са най голямата измама! Кой решава каква е нормата? И защо тези норми постоянно се променят? ПЪЛНА ИЗМАМА! Същото е и при храните. Запомнете че нормата е НУЛА ЗАМЪРСЯВАНЕ! Всяка стойност над нула не е нормална.Във природата няма естествено замърсяване. Замърсяването го правят единствено хората.
127
1
 
8
 
! Отговори
До 126 преди 6 години
Големите производители на коли произвеждаха коли отговарящи на поредният евростандарт около 2-3 години преди въвеждането му. Това са и масовите коли в България. Евро 5 е от 2009 година, значи колите на големите производители по модели от 2007 година и по-късно са вече по Евро 5 или 6, а колите с Евро 3 и 4 са по модели от 1998 година и по-късно. За София това означава изключително малък брой коли от преди Евро 3 - около 6,5% сега, а след 5 години ще са 1-2%.
126
0
 
11
 
! Отговори
Горете гуми, въглища преди 6 години
Сега гледам данните за замърсяването с фини прахови частици в Банкя. Измерва се на 4 места и данните са: 103, 104, 114 и 119 мкг/м3. Знае се, че максимално допустимата норма е 50 мкг/м3. Филиповци е на 2-3 километра от Банкя, а трафикът е слаб.
125
0
 
6
 
! Отговори
бивш гражданин преди 6 години
До АнонименТолкова съм щастлив че ми отвори очите! След като прочетох този пост, ще отида да живея на село. Ти промени живота ми завинаги! Голямо, сърдечно, Благодаря!
124
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек трябва да е слънчасал,та да си остави дома в провинцията и да отиде в София.Още повече ако пък си продаде и имотите в родното място.Да отидеш за 200-300 лева повече в това отровно гето е чиста лудост.Тия пари ще ги дадеш за наем и транспорт,а ако решиш да си купиш жилище ще го направиш с такъв банков кредит,който ще те направи цял живот роб на лихварите.И то за някаква гарсониера на Овча купел.За тия пари в провинцията ще имаш мезонет на центъра и няма да дишаш отрова.
123
0
 
18
 
! Отговори
Остарели представи преди 6 години
Като говори, че колите замърсявали в София, фандъкова умело манипулира повечето хора, асоцииращи колите с времена от преди 20-30-40 години. Към момента, малко замърсяващите коли по евростандартите Евро 3, 4 ,5 и 6, са около 85% от колите в София. След 5 години ще са 95%, но всеки път фандъкова и сие говорят все за онези 15% по-стари коли сега, които утре ще са 5% и малко от тях се движат много. С колите ни отвличат вниманието от големият замърсител - използването на твърдо гориво за отопление.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И всички го чуха това и почнаха да го спазват. Ай, надявайте се.
121
1
 
13
 
! Отговори
Остарели представи преди 6 години
Да говорят, че колите замърсявали много в София, могат само хора, които имат мисленето и представите, отпреди 25 години, когато още нямаше евростандартите за замърсяване на въздуха. С въвеждането на Евростандартите, особено след Евро 3 от 2001 година, на практика колите станаха много малък замърсител на въздуха. При това е добре да се знае, че по нормите на Евро 5 и 6, за фините прахови частици има норма от 0.005 г/км, както за дизеловите, така и за бензиновите двигатели с директно впръскване