Електронното гласуване е опасно, смята депутат от ОП

Кибератаките са реалност, отчита доц. Милен Михов
5 дек 2018 22:10,
46

Преди няколко години електронното гласуване беше много популярно, но днес, след това, което стана на последните избори в САЩ и намесата на Русия, тази идея вече звучи в друг контекст. Ще отворим прозореца за едни кибератаки, това гласуване като цяло крие много опасности. Така депутатът от ОП доц. Милен Михов коментира искането за въвеждането на електронното и машинно гласуване на следващите избори у нас, съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Според Михов има много начини, по които изборът може да бъде компрометиран.

"Промените са наложителни, защото преди няколко години Изборният кодекс беше една дълго обсъждана тема в обществото. Търсеха се механизми да се лекуват недъзите на избирателната система. В тази дълга сага бяха въведени механизми, които днес виждаме, че са трудно постижими. Само преди няколко дни в медиите се представиха информации, че може да си поръчаш на достъпна цена хакерска атака против някого", обясни още Михов в "Денят ON AIR".

По думите му много експерти в сферата на киберсигурността са категорични, че при електронно гласуване има много опасности, а защитата ще струва извънредно много пари.

"Все пак може да бъдат дискутирани различни варианти. Машинното гласуване също е вариант, но и при него има условности. При него може да се проследява кой човек как е гласувал. Може да се въведе такова гласуване в секциите, където има над 300 души. Не се знае обаче колко ще струват машините", сигурен е депутатът от "Обединени патриоти".

Той все пак поясни, че ако бъде въведено машинното гласуване, то няма да измести напълно ръчното такова. При подобна ситуация всеки избирател ще избира как да гласува, допълни Михов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Проф. Константинов преди 5 години
Не ви изнася, господа патриоти. Продадените паспорти на македонците си вършат работата. Те хабер си нямат, че някой вместо тях гласува на изборите в България.
32
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Чичо ТониТова твое твърдение, за програмиста, е толкова вярно, колкото би било вярно, че счетоводителя, който пресмята заплатата ти за месеца, може да реши колко точно да ти плати! Иначе казано - НАГЛА ЛЪЖА е твоето твърдение. Ако беше вярно - нямаше въобще да има информационни системи! Да не говорим за банкови такива! Системата на договаряне, разработване и внедряване за всяка информационна система гарантира, че крайния резултат не зависи от програмиста! Особено за такава, елементарна!
31
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 5 години
До ГорВи дал ГорВи взелАбе не си ли противоречиш?! Не е ли липсата на електронно гласуване нещото, което опитваме/упражняваме вече 30 години?! Не е ли наистина време да пробваме нещо ново - например електронно гласуване?! Може пък да се оправим! Щото - като гледам до сега - без него не сме много-много цъфнали и вързали!
30
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
До дреме миВсъщност, най-голямата опасност при електронното гласуване идва от факта, че няма как да се подмени резултата! Друго си е секционната комисия, в която има най-много един човек, който знае къде какво трябва да се напише - да не говорим за самия процес на броене на хартиените бюлетини! Винаги можеш да драснеш една чертичка и да направиш гласа за опонента невалиден! А може и просто да не броиш - пишеш каквито числа са ти дали от партията и - готово!
29
1
 
5
 
! Отговори
дреме ми преди 5 години
Разбира се, че е опасно защото разни доценти и темподобни менти с миризливи копита ще трябва да забравят за жълтите павета и безплатните апартаменти!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъф ФАЩ бе ***? На всички избори през последните 10 години списъците са пълни с жители на гробищата и всичките гласуват за ПП ГРОБ. Каква външна намеса ви тресе?
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не критикува твърдението че Русия е повлияла в изборите за президент на САЩ. Явно че това вече е общоприето.И аз вярвам, впрочем.
26
2
 
10
 
! Отговори
@ доц.Михов преди 5 години
"Преди няколко години електронното гласуване беше много популярно, но днес, след това, което стана на последните избори в САЩ и намесата на Русия, тази идея вече звучи в друг контекст. Ще отворим прозореца за едни кибератаки", твърди доц.Михов. Плещиш глупости! Каква специалност си завършил? Не ще да е КСТ нито IT. И като ти гледа снимката човек: доста възрастен, а само доцент, не се отличаваш нито със знания, нито с ум. Кибератакуите кой ще ги прави: БиБи, Цвък или Цвета? Кой друг?кажи бре!
25
1
 
14
 
! Отговори
@ к.12 преди 5 години
До Анонимен: ***, много си ***! Да си чувал нещо за електронен подпис?! Той е специфичен за всеки гласуващ и не може да се копира. Плюс това 2 млн. електронни подписи не можеш да изкопираш. Да не говорим, че там прости и *** гербаджии не могат да се оправят. Пипето им е малко. И хората на Цвъко няма как да се намесят, защото са мноого ***, а гласуването не става в едно помещение, а от домашните ПС-та
24
2
 
6
 
! Отговори
До34 преди 5 години
Ако се иска отлично владеене на правопис ти не трябва да гласуваш.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се въведе електронното гласуване т.н.патриоти отичат в канала.
22
2
 
14
 
! Отговори
ГорВи дал ГорВи взел преди 5 години
електронното гласуване е свързано с това дали искаме 2 млн българи зад граница да упражнят своя глас.по конституция имат това право.друг е въпроса искаме ли съдбата на България да се определя от хора в чужбина.политиците ги е страх от електронното гласуване, но може би това е единственият шанс държавата да тръгне в правилна посока.другото го пробваме вече близо 30 години.
21
7
 
4
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Този, който пише софтуера, той поръчва музиката (да се чете - изборите). Няма нужда от кебапчета, мъкнене на чували, "индийски нишки" и т.н. Програмиста многознайковци - програмиста! Това ще е все едно да дадеш на един единствен човек сам да оформи всички протоколи без да представя бюлетини. Няма материална следа - няма оспорване.
20
0
 
2
 
! Отговори
777 преди 5 години
ако ако ако
19
3
 
0
 
! Отговори
Всевишният Бог преди 5 години
от чудесната светлина сме късно Реален не виртуален,паралелен е Господ,облечен с огън от кръста надолу и с огън от кръста нагоре,Всепояждащ огън и ние като Исус Христос от Библията
18
0
 
7
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Разбира се ,че е опасно,особено за тези които са изпълзяли от ***-комплекса със зъби и нокти.Как да севърнеш там.Сега са те турнали да ниоблъчиш като от помощното.Щомминат изборите,от Банкя ще кажат,следващият път ги въвеждаме.А ниечакаме прогрес от падението.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могат да направят гласуването изцяло механично с перфориране,така няма да има лъжа и измама.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е 100%,не само електронното,но и машинното гласуване може да се фалшифицира и манипулира,защото има софтуеар и не е механично.Навсякъде където има електроника може да се манипулира,дори и от растояние и дори да не е свързано с интернет.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като е опасно, то и кацането на Луната от янките е било опасно една малка грешка и се разбиват, който ни рискува ни пичели, както казваше един доктор .
14
7
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРАВ Е!!!ГЕРБ ЩЕ ФАЛШИФИЦИРА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ!