Очите на цар Самуил изгаснаха... Завинаги?

Общината не иска да подмени диодите в очите на паметника
10 дек 2018 11:15,
108
Очите на цар Самуил изгаснаха... Завинаги?
Снимка: Bulphoto, архив

Подобно на своите войници цар Самуил ослепя и с двете очи точно едно хилядолетие след краха на държавата му. Паметникът на владетеля в София вече не свети нито денем, нито нощем.

Още през март 2016 г. се видя, че светлината в очите на статуята на цар Самуил отслабва. От двете светещи очи лявото (за наблюдателя - дясно) помръкна и светеше чувствително по-слабо от другото му око. Тогава се смяташе, че това е заради недоброто качество на поставения в окото светещ диод, пише "24 часа".

Общината взе мерки да прикрие дефекта в зрението на царя. На два стълба от уличното осветление вляво и вдясно от монумента бяха поставени 2 прожектора. Те осветяваха главата под такъв ъгъл, че блясъкът на очите ѝ почти не се виждаше. Днес обаче и това не помага - блясъкът е изчезнал съвсем и Самуил гледа с празния поглед на слепец.

През 1014 г. византийският император Василий Втори нарежда 14 хил. български войници, пленени в битката при Ключ, да бъдат ослепени. На всеки 100 слепци оставя по 1 едноок да ги води към Охрид - престолния град на Самуил. Когато ги вижда, царят получава разрив на сърцето и умира. Заради този случай на варварство Василий влиза в историята с прозвището Българоубиец (Булгарофигон). Четири години по-късно, т.е. точно преди 1000 години, България пада под византийска власт.

Авторът на скулптурата на Самуил Александър Хайтов бе силно критикуван след откриването ѝ заради светещите очи. Той тогава обясни, че те символизират очите на ослепените български воини.

"Той ще гледа вместо тях", каза скулпторът за изваяния от него цар.

Очите на скулптурата не светят, защото в спечелилия конкурса проект няма такова осветление. По тази причина то няма как да бъде поддържано, отговориха от общината.

Авторът на монумента може да предложи фигурата на цар Самуил да е със светещи очи за постоянно, но тази промяна трябва да бъде одобрена от художествения съвет към общината и от Министерството на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А русите кои са? Нали не вярваш че това са руснаците? Прабългарите са. Учете бе хора, всичко ви е написано, учете историята"Именно руснаците са. (И варяги и славяни са руси.) Те хроникьорите си го казват ясно - от държавата Рус. А за българите казват, че не са руси, а са *** и дребни и тъмнокоси.
58
3
 
0
 
! Отговори
е? преди 5 години
До Техн информацияАз не моа разбера що ни замиааш с некви лампички......
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пък руските глупости ( Писания за отминалите лета) Повестих времених и лет не давай за пример Там Аварите ги водят три метрови желязни гиганти .
56
0
 
13
 
! Отговори
Техн информация преди 5 години
Даже да са били средно към добро качество диодите имат 15000-20000ч работа при норм условия. Т.е. 15000ч/24ч=625дена=1год и 8 месеца, след като са постоянно включени. Затова всички осв. тела имат възможност да се сменя източника/лампа,диод,крушка и пр./ Значи въпросът не е технически, а културно-естетичен!!? Ако имат желание да ги ремонтират, да се обадят-ще ги сменя безплатно за общината, само малко за пътни ми трябват-ок 50лв
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"българина е първичен в своите мисли"българинЪТ...
54
6
 
3
 
! Отговори
е? преди 5 години
До Анонимен51А русите кои са? Нали не вярваш че това са руснаците? Прабългарите са. Учете бе хора, всичко ви е написано, учете историята
53
0
 
0
 
! Отговори
грешиш преди 5 години
До Анонимен 43Не е комунистическа,а комплексарска!В кюпа са и комунисти,и демокрасти!
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 50Не се притеснявай, човек. Не сме станали за смях на никой. Нямат смелост да ни се присмиват. Никой няма смелост да го прави, защо знае че българина е първичен в своите мисли, решения и действия. Няма такъв човек, нито преди, нито сега (в 21 век) който да се присмее на българина. Защото ние сме първични и действаме първосигнално. Не прощаваме на никой който има дързостта да ни се присмива.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо трябваше думата м yргави да е цензурирана? Какво нередно има в нея?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще и ду,,***,,то на Путин да мига когато получи анадолския щепсъл на Ердо БСП не избежно ще загуби изборите
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българина е бил голям човек, смисъл, с огромно телосложение."Не искам да гледам за какво спорите, но истинският българин НЕ Е бил с огромно телосложение. Точно обратното. Има хроникьори, които правят сравнение между славяните в древната държава Рус и съседната им тогавашна България. Русите са описани като високи и синеоки, а българите са описани като дребнички, ***, смугли, с криви крака (заради язденето на коне). От всякъде описание на степен човек.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станахме за смях дори на македонците.Нямам думи.
47
3
 
4
 
! Отговори
е? преди 5 години
До Б.БЕ аз къв съм бре? Българина е бил голям човек, смисъл, с огромно телосложение. Аз съм висок 195 см. 125 кг. и съм със сини очи. То джудже такова, ти ли ще определяш аз какъв съм?Май ти не си от нашите, не такива като мен. Знам си родословието до 9-то коляно. В Шумен винаги се е говорило и още се говори за рода Дякови. Аз съм от тях. А ти от кои си, *** такъв?
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A тия 14 000 ми били макс 1400 сигурно. Историците и още повече псевдоисториците от народа, много обичат да преувеличават, като добавят по една цифра към нещата. По този начин се постига нещо внушително, което да стряска умовете и да създава по-големи емоции. Само си представете 1400 човека ослепени. А сега си представете 14 000...
45
3
 
7
 
! Отговори
ХАЙТОВФИГОН преди 5 години
Това е голям УЖАССС!!! Авторът на скулптурата е ***
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
управлението на ГЕРБ в момента - тотален провал и национална катастрофа
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския цирк няма спирка.Абсолютна парадоия.
42
1
 
3
 
! Отговори
След преди 5 години
Мандат 10
41
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грозна работа, комунистическа
40
8
 
10
 
! Отговори
Коце преди 5 години
До Анонимен 36 Това на снимката е *** от филм на ужасите.Някой псих.болен трябва да го е сътворил.