БСП и ГЕРБ в спор: Кой ще плаща глобата на БЕХ от ЕК?

Гражданите или дружествата? 77 млн. евро чакат
19 дек 2018 14:30,
75
БСП и ГЕРБ в спор: Кой ще плаща глобата на БЕХ от ЕК?
Снимка: Reuters

Заради глобата от 77 млн. евро, която ЕК наложи на БЕХ, червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов в лъжа и настоя, че той е вкарал България в европейски скандал. Управляващите и опозицията влязоха в спор и кой ще плати парите.

Още по темата

Соцлидерката заяви, че ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз, а министър-председателят твърди обратното.

"Г-н Борисов заема позата на един патриот, отговорен държавник, който брани националния интерес. Да, ама не. Вчера попитахме ЕК, вярно ли е, че са си позволили да поставят условия на България: "Или приватизирате, или ви глобяваме“. Отговорът дойде светкавично, в рамките на деня. Изрази го еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Тя опроверга твърдението на българския премиер Бойко Борисов и каза: "ЕК не е искала приватизацията на Булгартрансгаз", прочете в декларация от името на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че ЕК е настоявала за преструктуриране чрез изваждане на шапката, на доставчика на газ и оператора на газовата мрежа.

"Какви са изводите от тази ситуация? БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, българското правителство - не. В резултат на това на България е наложена глоба от близо 150 млн. лв. За да оправдае бездействието, премиерът на държавата Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация", отсече Нинова.

По думите й премиерът е казал и друга лъжа, че за това няма да платят гражданите, а БЕХ.

"За това плащаме ние, всеки български гражданин, от джоба си, през цената на газ, ток и парно, при цялата бедност и неравенство, които има в страната", отсече червената шефка.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев контрира, че глобата няма да бъде платена от гражданите. По думите му парите ще дойдат от неразпределени печалби на дружествата, от приходи от транзит, от износ на електроенергия, а не през цената на тока и газа.

Той настоя и че ЕК твърди, че България е направила нарушение в периода 2007-2015, когато са управлявали различни правителства.

"Много е жалко да се използват такива важни за държавата теми, за да се трупат политически дивиденти", заключи Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е избирал ГЕРБ, да плаща!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който Ви плаща Заплатите !!!
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До таз пъкДелянчо го държат насила в парламента. Той си подаде заявлението за напускане на парламента, ама гербаджиите не го пуснаха - много е ценен. Това сигурно го има само в България - депутат насила.
24
3
 
20
 
! Отговори
таз пък преди 5 години
Много е жалко такива недоносчета като Дилянчу Добрев да са все още в НС!
23
3
 
24
 
! Отговори
Глобата преди 5 години
Да я платят Делян и Теменужката.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТАЧе няма да ги дадат на някой друг тръбите, тръби трябат на таз държава и реактори можем да станем световно гето за отпадъци з да направим мръсно на Путин, а господаря ти дори ще си пикае в устата и ще го пръска за да му е мръсно на Путин.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В държава, управлявана от калинки, е така!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за протокола - срокът за плащането е три месеца, по други сайтове пишеше.
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да бяха продали тръбите, герберите пак щяха да ръкопляскат на "мъдрото решение" на Вожда. Сега бурно ръкопляскат на концесиите на летище София.
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиците трябва да носят наказателна отговорност за решения, които ощетяват обществото, но когато техните "грешки" носят щети за десетки или стотици милиони, просто не се случва нищо. Един политик може да спре например Южен поток и от това да загубим 400 млн. евро ежегодно от транзитни такси и не се случва нищо - политическо решение, никой не може да им търси сметка. А тази сметка плаща българският гражданин.
17
17
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Сега е момента хората да излязат по улиците и ясно да заявят, че не желаят такава опозиция... - която да саботира правителството...
16
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ников партия досега не е имала такова мнозинство и в парламента и на местно ниво. Никой не е имал такъв достъп до такива ресурси като ГЕРБ в последните вече 10 години! Все някой им е виновен за нещо на тези престъпници и неудачници. С каква лекота говорят за 150млн? Хора тези ще ни заробят нас, децата ни и внуците ни с дългове....
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искали изваждане на дружествата от БЕХ. Това също е вредно. Чрез БЕХ се поддържат в добро състояние всички дружества. Тези съвети нека да ги дават на Швеция, Франция, Германия. Да обвиняват в господстващо положение държавните СААБ и Грипен, Фолксваген, държавната ядрена енергетика във Франция.
14
16
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ГЕРБ запазиха тръбите за България... - ако каскетите бяха на власт щяха да ги харижат на "братушките"...
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги платят и после ще почне ново ударно вдигане на данъците, за да си възстановят парите. Ще ви одерат още една кожа... после пак... и така докато не си стегнете багажа и не се махнете от тая скап.ана държава.
12
5
 
25
 
! Отговори
1.СДС 2.НДСВ 3.ГЕРБ? преди 5 години
Докога ще гладувате за тях пак бе, 2млн риби? Колко милиарда трябва да изфукат с тяхната некадърност?Хайде дс пратим ГЕРБ в историята вече?
11
3
 
27
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Естествено че пак ние ще ги платим тези пари. Дори да се каже че БЕХ ще ги плащат, те пак от нас ще ги вземат, така че хич не се правете на ***, а кажете направо, че народа ще плаща. Ми така ще е, като мълчим. Хората по богата Европа се скъсаха от протести, ние си правим планове къде и какво ще ядем и пием по празниците. Ай наздраве, да ви е честито
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законна ли е тая глоба, щом идва от Брюксел значи е законна по презумция ? Няма да вземем да я оспорваме, стойка партер туба вазелин в ръката да живее ЕС, робите нямат право на мнение пред Великите Бели Господари от Брюксел. От БГ политиката смърди на гнусотия вместо да се разберат как да натрият носа на Брюксел те се хванали да спорят кой е виновен.
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е моментът хората да излязат по улиците и да поискат ГЕРБ да плати, ама няма да го направят. Така че следващия път пак ще плащаме и ще ни мачкат.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще платят с нашите пари, то е повече от ясно. И ще твърдят, че парите били на незнамси кой, паднали от небето или подарени от Дядо Коледа - важното е електоратът да бъде излъган, че не той плаща.