Конституцията на Софиянски: Мажоритарен избор на премиер, депутати...

Бившият служубен премиер дели България на 6 области
18 яну 2019 10:30,
107
Конституцията на Софиянски: Мажоритарен избор на премиер, депутати...
Снимка: архив "Булфото"

Бившият кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.

Още по темата

По думите му в нея се предлага ново мажоритарно изборно начало, но не само на парламента, но и на Министерския съвет и на областните управители.

"След като влязохме в ЕС и вече 10 г. не показваме резултатите, които всеки от нас очаква, търсим вината и във формата на управление. Търсим оптимизиране и на обществените отношения, и на начина на управление", обяви той.

"Сегашната Конституция е приета 1991 г. и за времето си тя беше добра, но от 2007 г. ние сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, така че да сме конкурентоспособни, да сме силни в това присъствие в ЕС", изтъкна Софиянски пред bTV.

Той допълни, че сред съмишлениците са хора, които през прехода са заемали различни позиции – има министри от служебния кабинет, както и хора от научните среди.

В техния вариант на основния закон МС се избира пряко, от Народното събрание, но поименно.

"Не е така безадресен, както е сега. Избират се областните управители, променя се регионалното деление на България – на 6 области", посочи още Софиянски.

"В момента по Конституция България се води република с парламентарно управление, но всъщност е с министерско управление, силата е в Министерския съвет. В новата Конституция ние търсим баланс на властите. Философията е не противопоставяне на властите, а взаимодействие между властите", твърди още бившият столичен кмет.

Областният управител ще бъде директно избиран и функциите се разделят, поясни той.

"Правителството определя политиката на държавата, областният управител я реализира на местно ниво, а кметът се грижи за ежедневието на хората", каза Софиянски. Според него в момента областният управител е "пъдаринът" на кмета, а структурата с 28 области е тромава.

В новия вариант на основния закон щяло да има и изцяло нова глава – "Публични финанси", в която се регламентира разпределението на средствата.

"Те не отиват централизирано в Министерството на финансите и след това да се разпределят, а около 20% остават при общините, 40% се прехвърлят в областта и 40% – в правителството. Така всеки разполага с паричния ресурс, за да упражнява пълномощията си", изтъкна Софиянски.

По думите му в този баланс на властите, при президента се дават пълномощията на вътрешната и външната сигурност, тоест военният и външният министър и структурите са при президента.

"Президентът взема сигурността, а правителството взема хуманитарните и стопанските министерства. В случая за изтребителите например за мен тежестта трябва да бъде на военното министерство", смята Софиянски.

След като е директно избиран, обществото трябва да натовари президента с очаквания, по този начин ще се търси и профилът на президента, който е подходящ, отбеляза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма човешки ресурси. Няма умни хора. А и да има не са честни, а ако са и честни, не са от шайката на БКП, и не ги допускат до никъде и има два варианта или бягаш или умираш в България.Ако някой си мисли, че в България има свобода и демокрация...Един познат беше накаран от хората на ДС в демократично време да напусне България, иначе щяха да го убият. Всички по веригата са техни хора, нищо не се е сменило. Хората са си същите със същите убеждения. Никой не ги пипа. Лустрация?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taja masna mutra da varne milionite deto gi vse kato besche kmet rodninata mu bojkov 4erepa posdravi ninova sa 50 i rij den a oatniorite na 4erepa dr milioneri posdraviha li ja te i kostov i zara simion i boiko posdravavat vs novobogataschi sponsorirat tua deto sa na vladt a nsi mnogo vatredchno ministr.i dans saschto li ? 4isti raze 4isti duschi daite da dadem partia nama oschte mili hora djepi gepi i ni luk jali ni mirisali novobogataschite v bg zarvuli a sega milioneri
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си припомним, че от БКП няма никой в затвора. Не осъдиха никого. Те и до днес само се смеят като им се споменат престъпленията, които са вършели.Бог няма как да даде на такава държава. Масови убийци са на свобода, синовете им, които одобряват делата им са в парламента.
39
4
 
17
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Стефко, що не си пие ракията и да си харчи откраднатите милиони, а ходи да се излага по телевизиите?! Телевизиите също са много зле, цяла сутрин тъпотии за преследване през половин БГ, и хоп Стефко! Пълни глупотевини дрънка за някакви областни, които щели да провеждат държавна политика, но не тази на правителството, щото щели да ги избират! Все втасала Мара, та не си сресала ....! Проблема ни е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, не някакви министри-председатели,презденти, областни и други дребни и едри крадци!
38
2
 
19
 
! Отговори
питанко преди 5 години
Тоя що не е в затвора?Това е въпроса.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно е, че още навремето се искаше да се върне направо Търновската конституция, да се върне старият химн и герб, и щеше да е добре, но какво стана? Оставиха комунистическият химн, герба щеше да е значка на Пежо, та накрая се навиха със 100 зора да е имитация на герба на Царство България.Всичко ни е менте сега и химна, и съдебната система, и законите, и депутатите, демокрацията, капитализма...
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пред Бойко и шайката предпочитам Софиянски!
35
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега я втасахме , този ли ухилен чу. /фут ще ни стане "спасител"?Окраде България сега пак му се дояло човешко ...
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Stefcho tuk sme obrechei za godini napred da sme tapceni ot dolni omunisti i donosnici na Ds
33
2
 
23
 
! Отговори
питанка преди 5 години
Тоя Софиянски кой беше ? Този който продаде Халите за жълти стотинки ли ?
32
5
 
11
 
! Отговори
До Българина преди 5 години
Идеята за финансовата децентрализация е хубава но останалото не. Директният избор на областни управители - в светлината на етническите особености може да доведе до разцепване на страната. Това президентската мощ - сигурността на страната само в негови ръце.... много рисковано!Въобще, зад хубавите фрази и една добра идея се крият опасни постановки. Ла^но увито в целофан му се вика на това ;)
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз ухиления пак нагло ни се хили вместо да е в затвора!И конституция написал!Пхаха!Божее,ега си държавата!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усмивката на Дявола
29
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крал не крал, тоя поне има акъл,а тия сега?Нали береме плодовете на 10 години ГЕРБ.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политическият модел е вече наложен. Три партии са в него БКП, Гроб и ДпС. И вече който се намърда вътре при тях.Т. е. моделът не струва. Докато БКП и производни управляват няма как да стане.А то тук троловете мечтаят точно за БКП. И не дай си Боже те ако спечелят някога и България, която и без това е зле ще катастрофира. Винаги така става - Луканов, криза, Виденов криза, Гея криза, Ореха криза.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 263но... плебса не е дорасъл.--ти от "каймака" ли си мислиш, че си?
26
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е светец, но е цвете пред сегашните! И разбира от икономика, говори български, а не мутренски и може поне малко да събере гласовете на десните, за да разкара излишните!
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то най-добре да има цар и да сме монархия, но... плебса не е дорасъл. Всяка страна е била най-силна по време на монархическият си период. България също.
24
2
 
11
 
! Отговори
Ухилен идиот преди 5 години
Тебе пък кой те пита изобщо за нещо? Политически мухъл. Ходи се пери...
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето се учудих защо не оставиха Софиянски премиер, а сложиха Костов. Софиянски за отрицателно време вдигна страната от Виденовата криза, и заплатите се нормализираха. Като беше кмет на София оправи транспорта и превозните средства започнаха да идват на често, а не както беше до тогава и по времето на комунизма на по 20-30 мин. Беше абсурд в София да се чака през деня толкова много на спирка. След Софиянски вече този проблем го няма.