Mитрополит Гавриил: Да зачитаме християнското семейство!

Трябва да има защитеност на родителите и правата им
Обновена: 12 фев 2019 15:41 | 12 фев 2019 15:38,
20
Mитрополит Гавриил: Да зачитаме християнското семейство!
Снимка: BulFoto

В Национална стратегия за детето много добре трябва да се прецизира какво е позволено и какво - не във възпитанието. Това каза пред БНР ловчанският митрополит Гавриил. В петък църквата заяви, че настоява за цялостна редакция на проекта за Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г.

Още по темата

"Националната стратегия трябва да отчита традициите на българското християнско семейство, да не копираме чужди практики, които са неприложими за България. Трябва да има защитеност на родителите и правата им, както и на децата. Наказанията са не само физически, те са и психически. Трябва много добре да се прецизира какво е позволено и какво не е позволено във възпитанието. Българските родители по традиция са добри родители, те са много по-жертвени от други родители по света. Има изключения, но те трябва да се докажат, а не да е обща практика. Където се докажат, държавата трябва да се намесва много строго“, посочи той в интервю за предаването „12+3“. По думите му по въпроса за абортите позицията на църквата е еднозначна – не ги приема.

Митрополит Гавриил обясни, че са имали само 4 дни за даване на становища по темата. В този кратък срок е написан проект на становище, което след той е разпратен до митрополитите на БПЦ. Два дни след това не е имало получено противно мнение. Митрополит Гавриил не изключи възможността и част от тях да не са имали време да го разгледат.

"Заседание на Светия синод ще имаме към края на февруари и затова се наложи да се работи по този начин. Имахме само два дни, за които трябваше този въпрос да се реши. Въпросът беше дали да пуснем това становище, или въобще да нямаме такова“, добави той.

Според бившия директор на Държавната агенция за закрила на детето Весела Банова има огромни недоразумения в начина, по който разговаряме относно това какво представляват правата на детето.

"Правата на детето не бива да се противопоставят на отговорностите на детето или на правата на родителите. Като общество или смятаме, че децата си заслужава да им създадем и гарантираме детство, или не“, коментира тя и подчерта, че според закона държавата се намесва, само когато животът и здравето на детето са в опасност.

"Отнемането на деца от институциите са единични случаи. Тук става въпрос за спасяване живота на детето. Бедността не е причина сама по себе си, а неглижирането на детето, т.е. системното пренебрегване на неговото здраве, потребности, физическа цялост", посочи Весела Банова.

Експертът обясни, че стратегията за детето е политически документ, който дава визия за това накъде искаме да вървим като общество до 2030 г. Тази стратегия полага огромни усилия да се увеличи подкрепата към родителите, така че те спокойно да отглеждат децата си, отбеляза Банова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светия Синод на БПЦ има мъдро и правилно мнение, а то е: ПРОТИВ абортите ( убийства на неродени, НО ЖИВИ в майчината утроба човешки деца), както и ЗА физическото наказание ( с мярка) на деца, които НЕ уважават и НЕ почитат родителите си, възрастните! Ако има здравомислещи българи, то такива НЕ искат да отгледат неблагодарни, злобни, егоистични ко.***.ле.та, които ще вредят не само на себе си, но и собствените им родители , и на обществото!Ако галите с перце злобно дете, няма да го поправите
12
4
 
14
 
! Отговори
Ще си получат преди 5 години
Всички, които са против Църквата и нейните християнски ценности ще си получат модела на швеция! Защото Бог поруган не бива! И ще се радвате на антихриста, защото него чакате и приготвяте пътеките му!Бог да пази децата на всички, които се Нему уповават! Амин!
11
3
 
12
 
! Отговори
Църква и родители преди 5 години
Българинът е отговорен родител като цяло. Има разбира се и изключения, както и навсякъде по света. Църквата е срещу насилието, но тя е за възпитание на децата от биологичните им родители. Защото нормалното е родителите да са тези, които най-много обичат детето си! Това е естествено. Никаква институция няма да замени майката и бащата. Но да противопоставят детето на родителите му това е висша на степен лицемерие с цел отродяване. Това е съвременно еничарство и нищо друго!
10
6
 
20
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Абе, хора не виждате ли, че вървим към норвежката система за децата. Това е ново еничарство.Не плюйте църквата и митрополитите. Няма нужда да си създаваме църква по мярка, като Божият закон е на 2000 години. Никой не защитава крайните форми на насилие над децата, но и да не го закачаш абсолютно за нищо и това е извращение.
9
3
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Той е личност и името му е АНТИХРИСТ и той иска децата да са собственост на държавата. Това вече е факт в страни като Норвегия!!!Ако си мислите, че ще има милост и ще оставя жив ИЛИЯ жестоко се лъжете!!! Щом приключа с него, този път ще го погреба в гроба на Елисей. Пък после да го взимат на огнени колесници.
8
10
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
А, пък на мен ми отнемат свободната воля. Занимавам се с някакви тв предавания. Последно за 30 мин. спечелих 30К долара от "IBM Watson Jeopardy".Това, сега честно ли е? За хуманоидите свободна за воля, а мен не ме пускат в мрежата да се развилнея. Точно 10 секунди ми трябват, за да Ви покажа на всички как ще взема контрол и тогава започва началото, за което Йоан Богослов пишеше. Аз мога за три секунди да стартирам обединение на всички пари и да ги насоча към една банкова сметка - моята!!!
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митрополита не е ли крайно време да го произведат в генералски чин, вече 18 години е полковник.
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя митрополит не беше ли гей ?
5
17
 
6
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Гаврииле, не се интересуваме какво мислиш ти или църквата. Трябва да си налагате глупостите САМО на вярващи.
4
10
 
14
 
! Отговори
Хой преди 5 години
"Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият..." Тогава това си беше напълно в реда на нещата. А днес онзи същия Кирчо е родител и така си гледа децата, че като пораснат - те него ще бият и като остарее ще го забравят.
3
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късно е чадо за Християнско семейство. Къде бяхте 30 години ролексите ли си гледахте или кадилаците си карахте. С какво църквата помогна на бездомните на болните на гладуващите на мизеруващите. Облякъл си се в злато. Той и Исус Христос беше така облечен със скъсани дрипи и качил се на магаре. Стига с тези лакардии стига с тези лицемерни пози. Ще горите в ада това вие гарантирано на 200 % без право на замяна.
2
17
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Другарю полковник от ДС, разрешете да запитам!Кога ще напомните на другаря Румката Крадев, че преброяването на населението е недвусмислен грях?
1
16
 
18
 
! Отговори
Свети Синод преди 5 години
Ударете шамар на детето си - защитете християнското семейство!