Българинът - беден: Купува предимно панелки в крайните квартали!

Цените на имотите расте, да си купиш дом става все по-трудно
Обновена: 2 апр 2019 08:53 | 2 апр 2019 07:00, Петя Славова
199
Българинът - беден: Купува предимно панелки в крайните квартали!
Снимка: архив, Булфото

След покачването на цените на имотите в София, стана ясно, че всяка трета сделка на жилищния пазар е в най-ниския ценови сегмент, предаде "Монитор".

В повечето случаи става въпрос за панелки в периферни квартали. "Най-евтините жилища в София са в района на "Обеля", въпреки метрото”, казва специалистът по продажба на имоти Наско Атанасов. По думите му цените там са ниски, защото удобният транспорт до там, най-вече наличието и от доста години на метро, не може да компенсира околната среда. "Панелките обаче се търсят, защото продължават да са по-евтини. На квадрат излизат от 750 до 800 евро и само в единични случай стигат до 850. Сред евтините квартали е и "Люлин", като най-ниски цените там са в пети микрорайон”, уточнява брокерът.

Още по темата

Атанасов обяснява, че в София има и по-евтини жилища за максимум 650-700 евро, но те са за имоти в стари блокчета строени през 50-те години, които под покрива нямат плоча, а гредоред. „Става дума обаче малко на брой сгради”, поясни той.

Според него не повече от 40% от сделките с жилища в София са с панелки. Причината за това са основно проблемите с финансирането, защото за такива имоти банките не отпускат ипотечен кредит за висок процент от цената купуваното жилище.

На противоположно мнение е Константин Пандов от ЕППИ. Той смята, че сделките с панелни жилища намаляват на фона на новото строителство и предлагането на нови апартаменти расте. "Делът на продажбите на панелките пада, защото намалява и относителният им дял от целия сграден фонд в София. 20-30% само са панели, докато преди бяха половината. Към двейсетина процента са сделките с панелки”, уточнява той.

По думите му най-ниски са цените на жилищата в кварталите "Обеля", "Левски", "Надежда", "Люлин", "Сухата река".

"По начало кварталите в столицата си имат определен имидж, който не се променя дори с подобряване на инфраструктурата, като пускането на метро, например. Търсене на панелки обаче винаги има. И се продават бързо и лесно. В „Обеля“ например двустайна панелка, без подобрения, но в нормално състояние, може да се купи за 48 000 евро. Санирането не качва цената, но пък прави офертата по-интересна за кандидат купувачите и сделката става по-бързо”, допълва Пандов.

Проверка в сайтовете за недвижими имоти сочи, че най-ниската оферта за нормален двустаен апартамент, готов за живеене, от поне 60 квадрата в момента в столицата е 34 500 евро. Жилището е на последен етаж в стар шестетажен блок в "Дружба-1".На единица площ предлаганата цена излиза под 540 евро.

В друг от евтините квартали на София - "Люлин" най-ниската оферта в сегмента е 37 000 евро за 64 квадрата на четвърти етаж в блок в първи микрорайон. В "Обеля" на този критерии отговаря имот от 53 480 евро, намиращ се във втората част на квартала.

В "Надежда" от 1 до 4, двете части на „Връбница” и ”Свобода” най-ниската обява е 37 000 евро и е за жилище от 65 кв. м на последен етаж в стар 4-етажен панелен блок. Подобна е конюнктурата и в североизточните квартали "Левски", "Хаджи Димитър” и "Сухата река”. За най-евтината панелка там се искат почти 74 700 лв. Имотът е на последен етаж в "Левски-В”.

В елитните райони офертите са над 1000 евро/кв. м. В елитните квартали на столицата офертите за жилища във всички случаи са над 1000 евро за квадрат, сочи справка в имотните сайтове. В "Изгрев" най-евтиният двустаен се предлага за 76 350 евро, като жилището е на партера и цената му на единица площ с общите части доближава 1100 евро. В съседния квартал „Изток” най-ниската цена на квадрат за нормален двустаен е цели 1357 евро, като за най-евтиния имот се искат 95 000 евро. В случая става дума за жилище на последен седми етаж на тухлена сграда, строена преди 42 години.

На подобен етаж, но в друг престижен квартал "Иван Вазов" най-ниската цена и то за двустайна панелка е 105 000 евро или по 1544 евро на квадрат. В близкия "Лозенец" минималните цени са малко по-ниски. Там дъното на офертите се държи от двустаен от 66 квадрата, за който се искат 62 570 евро. Има и оферта по-ниска с 5-6 хил. евро за почти същата площ, но при нея става дума за жилище на две нива, като второто е в сутерена. Дори и за него обаче цената на квадрат е около 750 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
19
 
! Отговори
знаещ преди 5 години
Себестойността в София за наистина качествено строителство е около 400-500 евро. За ниско качество е до 300 евро на крадрат. Отделно от сметката са парцелите, които някои /тези с връзки и схеми/ взимат на безценица, а други плащат солено. Много инвеститори не се задоволяват със 100% печалба, което обикновено е нормален стандарт при такъв риск и вложени милиони. Купувачите с кеш пък взимат имоти, защото просто няма в какво друго да си вкарат парите в България... В банките лихвите не си струват...
140
3
 
3
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Щом наричате панелките евтини, исках да кажа... :))) А, до УЕФА - мафия: 1-во, защо не се пробваш сам да конструираш един бетоновоз, за да видиш колко е ***. И, второ ти си най-***, по-залупен коментар съм убеден, че няма къде да се види!
139
1
 
12
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Е, то за това бъгаринът търка, ли търка тия билетчета от националната лотария... Щом наричате панелки от по 700-850 евро квадратния метър, ще търкат, няма как...
138
4
 
3
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
***, ***, пр*ост си като бетоновоз, ***. Ама нищо, идат "избори", ще "ударим по една черта" и ще пуснем У урнитИ. Никой беден ДУХОМ не може да бъде айде не богат, а финансово стабилен. Мисленето на бедняк, пораженец и *** те изсмуква бавно, но сигурно. Всички на урнЕтЕ и после в Лъгът, на Бузлуджа и в Ребърково - коне и кИбапчИтЪ на корем. Селяндурът по душа си е *** даже и да яде омари на "Шанз Елизе" с чепик "Армани" и костюм "Гучи".
137
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е възможно цените на имотите постоянно да растат при положение че 90% от българите вземат чисто по 600 лева на месец и едвам оцеляват?Кой по дяволите ги купува тия имоти? Кой бута цените нагоре?Явно е че има някаква огромна манпулация и измама на пазара на имоти.
136
6
 
8
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Това е лъжа. В ж.к. Люлин апартаментите са много скъпи. Еденици са тези под 40 000 евро. Проверете си информацията и не заблуждавайте хората.Люлин е един добър район за живеене. Теченията чист въздух от Банкя минават през Люлин, а водата в 3-ти микрорайон е много студена и добра за пиене.
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Лозенски тарикат за Бога селяни Идвайте в София и купувайте че трябва да ви взема парите
134
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой българин е беедн ? Все пак, ако става въпрос за Методиев Борисов, той изобщо не е беден. Почти всеки ден дава пари от името на правителството на България, а то не е негово, все пак. Доверието в Парламента е само 8 %. Третото му правителство е избрано от него, а не от мен! Когато на евроизборите гласуват около 35 % от хората, изобщо не ме интересува кои ще бъдат български евродепутати.
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия хора май не са го виждали Лозенец преди да купуват там
132
6
 
13
 
! Отговори
Фондове преди 5 години
2022 спират кохезионните фондове и ще намалеят фондовете за селско стопанство.Много тарикати направиха пачки покрай фондовете ,ама сега това и Брекзита ще ги ударят и ще почне разпродажба на апартаменти , беемвета и т.н.
131
1
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ-плъхове-гризачи преди 5 години
Панелки, а? Вижте скъпите герберастки крадени имоти. Плъхове-гризачи. Герберастите гризат от здравеопзване, гризат от култура, гризат от образование, гризат от пенсии, гризат от парите на болните деца. Гризат собствения си народ и си купуват с крадени пари скъпи имоти. Гнусни са.
130
3
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе първото което ми се набива на очи е, че сам оза София се говори за строителство! Явно на други места се строят само Хотели и се излива бетон по плажовете и полянките! После виждам, це цените почват ДА ПАДАТ! Което ако се вземе предвид, че в БГ сигурно има 5.5млн жители и са изпозастроени повече от 25 млн, жилища и прочие, то някак си ми се вижда логично! Само, че тука се твърди, че квадрата за строителя бил 750евро, но даже Артекс казаха, че е 500! А реално е около 250! Та така!
129
4
 
23
 
! Отговори
CYBER 001 преди 5 години
Статията манипулира в много направления!!!Себестойността на квадратен метър жилищна площ / на разливка и шпакловка/ при строителя е 250-300 евро!!!!!!! Всичкото над тази цена е печалба за строител, прекупвачи/препродавачи!Ново строителство без мазилка на стени с гипсокартон-гарантирани, *** и мишки! Силно прослушване със съседите!В Обеля, Връбница, Надежда, Люлин има метро, няма проблем с паркирането На запад чак до Ниш няма пушещ индустриален комин! В Лозенец, Центъра, улици сокаци
128
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените вече падат почти навсякъде в София от месец -два. Има си измерители на някои сайтове, проверете. Не говорете глупости и лъжи. Към есента се очаква стръмно надолу.
127
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак гласувайте за тях.Щото не може само един да има 7 апартамента.Трябва и останалите да се облажат поне с толкова на ниски цени,а как ще стане това,ако не гласувате пак за тях.Ще вземат да обеднеят,горките и после да им събираме помощи.
126
2
 
16
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
В Суха река евтино ?! Вие майтапите ли се ,частта й до моста Чавдар е на 5 мин от паметника Левски на 10 пеша от мол Сердика и парк Заимов и цените тук заради метрото са скочили драстично отдавна. По -добре тук да купя от гъчкания Лозенец тъй мисля аз. въпрос на гледан точка де .
125
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що да е беден българина? Взеха да си ги купуват по 2-3 апартамента, че и с частен асансьор. Ама ха, беден бил!
124
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
При ГЕРБ е така - те си купуват апартаменти на цени под себестойността им, а ние се мъчим да изплащаме апартаменти на цени няколко пъти над себестойността ми. Накратко - демокрация и пазарна икономика и 30 години управление на демократи, в т.ч. последните 10 години ни управляват мутродемократи.
123
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не всички, някой за 500-600 евро купуват лукс апартаменти с размери на малки гари.
122
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще е беден българина?!Я вижте какви апартаменти си купува-от 200-300 квадрата нагоре,и то с асансьор.Най-първите хора в държавата ни дават пример как да си купуваме апартаменти на кило,а баш бореца срещу корупцията,освен апартамента се шири на тераса от 180 квадрата,т.е.колкото три апартамента на един простосмъртен в краен квартал.Народе....??????