Да се постави ли охлаждане на спирките в София?

София ще трябва да се адаптира към климатичните промени
30 май 2019 16:35, Анисия Иванова
31
Да се постави ли охлаждане на спирките в София?
Архив: Булфото

Столична община обмисля да постави охладителна система по спирките на градския транспорт, но за целта ще се проведе проучване, съобщи заместник-кметът на Столична община Йоана Христова.

"Когато проучването стане факт, ще се направят анализи и ще бъдат стартирани като подготовка за реализация за тази година“, добави тя.

На сесия днес Столичния общински съвет (СОС) прие План за адаптация към климатичните промени за Столична община /2019-2025 г./, неразделна част от Стратегия за адаптация към климатичните промени на Столична община /СО/.

Христова припомни, че в началото на 2019 г. Столична община се е включила в глобалното споразумение за климат и енергия. Тя обясни, че планът е разпределен на различни групи мерки, свързани с различни сектори от нашия живот - градоустройство, енергетика, транспорт и т.н.

Разграничени са са дългосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и са заложени изпреварващи действия заради климатичните промени, които вече са факт.

По думите на Христова във връзка с по-интензивните и по-дълги валежи и по-резките промени на температурите например, общината може да предприеме изпреварващи действия. Такива са например създаването на нова задържаща и дренираща инфраструктура, нови водни площи, които при интензивни валежи могат да спестят средства за справяне с тези бедствия, обясни зам.-кметът.

Други мерки са изграждане на нови обекти на транспортната инфраструктура, възможности за ж.п. транспорта в София, който да поеме определени крайградски пътувания, интермодалност на градския транспорт, климатизация на всички превозни средства, инвестиция в нови климатизирани метровлакове и други, както и всички сфери, в които могат да се правят иновации, допълни Йоана Христова.

Зам.-кметът на София коментира и дейностите по двете програми за подмяна на битово отопление за столицата и  отбеляза, че подмяната на печките няма как да се случи през зимата.

"В рамките на следващите до 3 години очакваме да се подменят отоплителните инсталации на 1/3 от домакинствата, ползващи битово отопление“, поясни Христова, цитирана от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Не на Цигарите! преди 4 години
Напълно подкрепям поста на "Не на цигарите"!!!
25
0
 
4
 
! Отговори
Делчо Славов.направе преди 4 години
Те покривите на спирките непрозрачни.сега няма сянка
24
0
 
6
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Предпочитам рейсове през по-кратки интервали, а не охлаждане по спирките! То наистина като зависнеш да чакаш 604 по обяд, може и да пукнеш от топлинен удар лятото.
23
0
 
0
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До Смяна на столицатаКак ги изчисли тия 95%? Данъчните приходи се очаква да бъдат около 23,1 млрд. А общо към всички общини от държавния бюджет отиват малко над 3,2 млрд. От тях към София са по-малко от 13% - около 478,5 млн.Тоест малко над 2% от данъчните приходи.
22
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До не на цигаритеИ аз много мразим като пушим до мене да стои непушач. Мое Конституционно право е дали да пуша или не. Аман от *** дето си мислят, че основния замърсител на въздуха в София са цигарите.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При диваците такива глезотийки ще са точно по седмица и хоп климатика изчезнал. Ми няма го!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на доста места няма спирки където да се скриеш от слънце, дъжд и сняг те ще слагат охладители. Лятото може да не ходиш на море докато чакаш може да изгори. Като завали порой ставаш на мачка, а през зимата има по няколко снежни човека на спирката. Айде първо направете спирки и сложете пейки, че чакаме по 20,30 мин. градцки транспорт.
19
0
 
13
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Предполагам, че се планира билетчето да стане 2 лв. Подобна безсмислена изrъзица би послужила като high-tech оправдаване на цената. Климатът на София е направо полярен в сравнение с този в Дубай, където има такова нещо. За сравнение в стандарта на живот няма да говорим, за да не станем смешни.
18
2
 
1
 
! Отговори
хм преди 4 години
какви проучвания? малко ли хора измряха по спирките от тези жеги! задължително го гласувайте колкото се може по-бързо
17
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 4 години
ХАХАХАХ охлаждане на спирки в град дето има 1 месец лято.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фъстъкова пак иска бонуси да вземе, не стигнаха тези от славейков.
15
3
 
6
 
! Отговори
Смяна на столицата преди 4 години
А аз викам да се оправят първо тротоарите и улиците в провинцията, преди да стигнем до комфорта на софиянци. До кога 95 процента от данъчните приходи ше отиват в софия? Икаме финансова децентрализация като в германия и още 20 страни, да не се моли кмета на добрич или ямбол за пари на герб в софия! само на бургас и софия не се молят, ясно защо
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спирката на снимката показва как се прави всичко. Опитай да се скриеш от слънцето под прозрачна козирка!
13
9
 
9
 
! Отговори
не на цигарите преди 4 години
Първо да се махнат кошчетата с поставка за фасовете и да се забрани да се пуши и то ефективно и чак тогава другите екстри. Не може 5 майки с деца да стоят и да чакат трамвай и до тях 20 човека да пушат като невиждали. Абсолютно безумие и тотално безхаберия на ши ба ни те пушачи... Не само ми нарушават конституционните права, но и вселенските - всяко живо същество има право да диша чист въздух, а не смрадта на разни питекантропи...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато температурите стигаха 38 градуса нямаше охладителни система сега се сетиха при 23 градуса.
11
0
 
9
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Тази освен като чиновник по миниСТЕРВАствата, работила ли е нещо друго ?
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като се возите само скунксове по рейсовете, на теменужки ли да ви мирише бе?
9
0
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
А за зимата се предвижда монтиране на парно.
8
5
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
От БСП ли искат тази лудост ? Всичко е Мара втасала , та......
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
охлаждане на отворено пространство? що за мисъл е това?