Зелена, Синя... Общината готви удар срещу колите и с Червена зона в София

Предвижда се и скок на данъка на дизеловите автомобили
Обновена: 27 юни 2019 08:00 | 27 юни 2019 07:00, Александър Попов
191
Зелена, Синя... Общината готви удар срещу колите и с Червена зона в София
Снимка: Булфото, архив

Столичната община може да въведе Червена зона за паркиране в центъра на София. Това е заложено в план за устойчива градска мобилност на кметството с хоризонт до 2035 г., който ще бъде гласуван от общинския съвет днес.

С тази мярка ще се цели да бъде стимулирано ходенето пеша и придвижването с велосипеди и градски транспорт за сметка на автомобилите.

Червената зона ще бъде най-скъпата за престой от 1 час и ще обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти. Отделно пък Синята зона да бъде разширена извън сегашните си предели.

Зелената зона също може да нарасне по места, в които се наблюдава засилен натиск от паркирали автомобили по уличното платно.

Цената за паркиране пък е възможно да скочи при запълняемост на местата в зоните над 85%. Според общината това е индикатор за необходимостта от увеличаване на цената.

Обмисля се и създаване на "жълти места" за платено краткотрайно паркиране в близост до здравни, обществени, културни и други сгради и обекти, където е необходимо да бъдат осигурени допълнителни места за колите.

Предвидено е още и поскъпване на данъка за дизелови коли след 2025 г., както и въвеждане на ограничения за автомобили с по-замърсяващи двигатели, които се ползват за доставки и логистика, съобщава "Монитор". Влизането на товарните автомобили в центъра също ще става под контрол. Идеята е да се забрани движението на товарни коли над 4 тона в централната част от 7 до 21 часа, същото се отнася и за автобусите с над 22 пътнически места.

Общината ще се опита да стимулира и използване на велосипеди, чрез изграждането на велоалеи. Удобството на пешеходците също намира място в плана, чрез по достъпно преминаване - повече тротоари, повдигане на пешеходните пътеки, както и подобряване на уличното осветление в пешеходните зони и публични пространства.

За осъществяването на плана са необходими 3.869 млрд. лв. Близо 1.6 млрд. лв. ще са нужни за доизграждането на третата линия на метрото и разширение на първите две линии. В наземния транспорт се предвижда да бъдат вложени 1.646 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
5
 
! Отговори
До 138 преди 4 години
***, Соросе, толкова ли няма къде да си пускаш глупостите за комунизъм и т.н. ... на друго място бе? Има толкова статии за русия, САЩ, китай и каквото става по света.И не ми говори за "центъра за градска дебилност" защото те нищо не съобщиха за синята зона, но я създадоха без да им мигне окото.Тези същите им се разреши да ни дерат, за да събират пари за да построят безплатни паркинги из града. А има ли поне един построен, освен тези, с които си измиха ръцете около експо центъра?
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая като се кандидатира за текущия си мандат, публикува кметска програма "Зелена София".Аз мислех, че ще насадят поне едно дърво, ще спрат поне една строителна далавера, унищожила поредната градинка, а те си правели сметка цяла София да им стане "Зелена зона".Много съм бил ***.Ама на следващите избори вече ги виждам извън тези за които ще гласувам
131
2
 
4
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До АнонименХодя бе, навсякъде, ама като трябва да натоваря багажа с детето и жената и колата е на 2 преки... Друго си е да е пред входа нали?! В тази връзка без кола с жена и дете (и куче) си си жив загинал. А между градският транспорт е пълна мизерия. Влаковете са отвратителни и пълни с *** и т.н. Та това за без кола.... Никакъв шанс.
130
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина червените *** са много зле с акъла, ако въобще имат такъв. От Центъра за градска мобилност отрекоха всякакви промени в близките години , но другарите се готвят за избори и бълват лъжи против ГЕРБ денонощтно. Жалки сте.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Л.. Умора няма.3 млд трябва да се из -харчат до есента.А през това времесофиянци да цъфнат по зони- червени ,сини, зелени,*** ,жълти,на точки,ще станем райска градина.Няма жега,за пари, тази картовка ще ни вкара ведно място,близо до Нови искър.Катозагуби избори бицон намразва всичко итръгва да мъсти.10год.вече едно и също
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdfИ 100лв на час да го направят, на съседите ще им стане скъпо и ще си зарежат трошките вкъщи. И тогава да видим 5 места на кооперация стигат ли?Живея в зона - преди зоната - свободно събота и неделя, през деня ад. След зоната - супер, после местните видяха че е хубаво накупиха трошки и сега през деня се търпи, но вечер и уикенд е ужас. С времето и с разширяването на зоните и през деня става по-зле защото на някои съседи работното им място вече е обхванато от зона и с кола е скъпо.
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надуването на цените и създаването на нарочни пречки за движението всеки ден по никакъв начин не решават проблемите на Софися. Те само пълнят едни касички, от които някои хора в общината явно взимат %, щом търсят всеки възможен повод да вдигат цените и да глобяват. Трябват техничсеки мерти, не глобиКолкото по-бавно се движат колите, толкова повече замърсяват въздуха. Това не влиза в твърдите тикви на общинарите. И кой е самоубиеца, който заради тях ще се вре из колите с колело и ще диша газове?
126
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо вярно в тази червена пемпена зона. Всичко това са фалшиви новини от гей-дружинката смучи София за пари от БСП. Да ама Нинова окраде парите и сега на Позитано са в ступор от безпаричие.
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Са крадливата самоковска компирица не и дреме за нас! Единствето гледа да скубе колкото маже по-вече пари за щяло и нещяло!
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До asdf"Стига да не вдигат годишните такси много много съм съгласен да го правят на час колкото си искат, все ми е тая. Има градски транспорт, метро и т.н. Важното за мене е да мога да си паркирам пред дома. А не като преди..."Т.е. не ходиш никъде с кола, само и се любуваш от прозореца? Разкарай ламарините да не гният. За веднъж годишно до морето също има автобуси/самолети.
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно с въвеждането на Червената зона в центъра на София, трябва да се даде и Червен картон както на костенската *** - кметица, така и на партия ГРОБ която стои зад гърба и и помага да издевателства над столичани.Когато се появи проблем по пътищата на София, според общината това е индикатор да ни вдигнат цените?!? А според мен, това е индикатор, че назначените за управление на града нямат идея как да го управляват професионално и това е индикатор да им се бие шута. Пример - ромонта на Графа
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрах за забраните но не ми стана ясно каква алтернатива подготвят. Ще има ли по-добър/редовен градски транспорт например...не разбира се. Както винаги само смучат и нищо в замяна. И не се заблуждавайте, че ще постъпват някакви допълнителни пари.
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са се загрижили толкова за удобството на пешеходците да ми обяснят това безумие с "умните" светофари. Стигаш на кръстовището точно за сигнала, но светва зелено само за автомобилите, а ти трябва да чакаш следващия сигнал. Може да има някакво логично обяснение, аз просто да не го знам.
120
6
 
4
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До АнонименНе. Напротив да го направят 10 лв на час и който си живее да си плаща както сега и който не му харесва чао. Липсват пъдари, овчари и земеделци. Защо всичките искате да сте в София, нито ви харесва нито нищо, я обратно.
119
2
 
7
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До алояНямам село роден съм където живея, ако имах да съм се махнал вече.
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е живущите в платените зони да плащат за паркирането там, но не символични суми. 4-5 лева на час (до 120 лева на денонощие) е паркирането в частни паркинги в най-централната част на София. Защо живущите там да не плащат примерно по 800 лева на месец за правото да паркират. За зелената зона може и по-малко, примерно по 400 лева на месец за първа кола, за да паркират пред дома си. Нали така asdf ...
117
5
 
2
 
! Отговори
алоя преди 4 години
До до 122а ,ти си стой на село и не се обаждай от коневръза-ясно ?
116
0
 
1
 
! Отговори
До ,,мойта улица,, преди 4 години
с кеф ще ти оставя някоя селска ИФА с трева по гумите пред адреса ,ами не щеш да го кажеш-.....и др. нямам село...
115
4
 
11
 
! Отговори
до 122 преди 4 години
До asdfТи пък каква улица имаш бе ?Единствената улица, която имаш е коридора в панелката ти, защото в другите стаи жена ти казва кое, как и какво. А заръстването е в главата ти. Стой си в миризливата и задръстена София и си мисли, че това е хубавия живот.
114
9
 
2
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До до 108Начи фащаш си багажчето и обратно на село, не само да ми правиш задръствания с таралясника си. И улицата ако кажа, че е моя, значи е моя. ***.