Градско хоби: Софиянци си отглеждат зарзават между блоковете

Мотивът им е консумацията на по-качествени храни
9 авг 2019 09:20,
63

Все по-често софиянци решават да си отглеждат зеленчуци в междублоковите пространства. На това са се решили и в кв. "Дружба", където споделената градина създава от съседите истинска общност.

Хората са водени от мотива да консумират по-качествени продукти.

"Идеята се роди през 2012 г., когато се прибрах от чужбина. Наложи се да направя първата споделена градина в София. Мотивира ме това сам да си произвеждаш храната, да си сред природата на спокойно и тихо. Оттук са минали над 500 човека, социалният елемент има огромна роля", сподели основателят на инициативата "Градини за Дружба" Никола Бончев.

Той заяви, че за този сезон досега са се включили около 60 човека в 33 градини. Най-младият земеделец е на 14 години, а най-възрастният - на 73. Има и много млади пенсионери, които практикуват нестандартното градско хоби.

"Всеки самоинициативно си прави разсада или го купува от пазара и впоследствие се работи усилено в градината. В момента има най-много домати, краставици, тиквички. Площите започват да свършват и от 6-те декара, върху които е разположена градината, е останал може би един", каза още Бончев пред Bulgaria ON AIR.

Почвата пък е тествана от експерти от БАН и се оказва, че е малко по-чиста дори от земеделската. Растенията дори се оказват в пъти по-чисти, въпреки мръсния въздух в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
24
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Абе мълчете си бе. Не го разгласявайте това. Утре ще излезе забрана да се гледат зеленчуци в междублоковите пространства. Не привличайте нездрав интерес.
35
5
 
3
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Браво......Не е лошо и някое магаренце да се гледа за оран ...Ха...Ха...Градът не е място за живеене а административна структура която обслужва селяните....болници,училища,администрация и др.
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди селото винаги е хранело града с полезна харана Селото вече е убито,и по магазините безвкусни подове и зеленчуци. Браво на тези хора.
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Селяните в града ги интересува само дали има детски площадки, места за паркиране и да има за плюскане скара и бира. Няма как хора дето мъкнат буркани всяка седмица да искат да има повече библиотеки, театри и опери.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това винаги си е било, откакто се помня - българина да отглежда зарзавати в междублоковите пространства.Едно време насила ни направиха граждани, но в душата си носим селото.
31
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се е отглеждат зеленчуци между блоковете е по скоро хоби. Земеделският труд е тежко занятие. Изисква се и опит и познания. За съжаление все по малко хора знаят как се обработва земя и как се произвеждат продукти. Така че не обиждате селския труд. В него има много благородство и възпитава повече от всичко. Хубаво е да се създават такива зеленчукови градини за децата. Не само спортни зали, драги ми Бойко.
30
14
 
11
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Това не е "градско хоби"! Хората си "носят" бита и културата с тях. И като знаем за последните 20 години София с какво се напълни...Всичко си идва на място.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, какви точно анализи са провеждали в БАН, но това с чистата почва в София ми изглежда твърде съмнително. Няма как да тестват за всички възможни замърсители. Дори ако оставим настрана замърсяването от транспорта, градинките и междублоковите пространства се пръскат срещу кърлежи и други вредители с какво ли не, напоследък доста редовно. Тези отрови едва ли се разлагат без следа. И по принцип, градската среда не е за отглеждане на зеленчуци. Може би в покрайнините, но не и в голям квартал.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната секта хипи простотия - няма такъв тест за чиста почва, няма такъв тест за чисти растения! Този Никола Бончев, плаща ли наем за терена върху който се е настанил?
27
8
 
3
 
! Отговори
факт преди 4 години
това са едни гадниселендори от цялата страна, наблъскани в софия, и трябва да се застроят тези градини с нови блокове и кооперацийки, а да садят зеленчуци в саксии по терасите и покривите на блоковете си.
26
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Това го има в някои държави.
25
12
 
7
 
! Отговори
Туск преди 4 години
Селанията в бгееца никога няма да умре. Бг си е селска държава със селски манталитет. Трабва да се търсят начини да си вдигнат доходите, а не да копаят зеленчуци. Ама откъде толкова акъл у бгееца.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откога Дружба е в София, тя е квартал на Пазарджик. От гъсто населените весели селяни може да се очаква всичко.
23
5
 
7
 
! Отговори
ВАРеВал преди 4 години
Габрово е първото населено място в България, обявено за град. Всинца шопски аристократЕ да си гледат работата.
22
9
 
9
 
! Отговори
samo преди 4 години
само това липсва на и без това уникално изглеждащите междублокови пространства.. няма да си мръднат гъ за да се върнат до родните села да се потрудят малко, ами се правят на градски селяни..
21
12
 
6
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
След като сте засадили арпаджик, кервиз и фенел в междублоковото пространство... Къде си паркирате колите??? А хората къде да спрат??? А аз къде да спра?? В люцерната ли??
20
2
 
14
 
! Отговори
Габровец преди 4 години
До 14 : Вярно е че софиянци са със селски корени. Нали за това се е наложило един габровец да стане първия кмет на София. Преди 140 години когато са решили селото да стане столица, вместо да остане Търновград, се е случило даже първия премиер да е габровец.
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гражданите садят цветя не зарзават.
18
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жителите на Дружба не са софиянци, събрани са от села и паланки през годините...
17
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами селяни, сър. Никакви софиянци не са това.