Велосипедисти легнаха на пътя в знак на протест

Шофьорът, убил мъж на кръстовището при стадион "Локомотив" още не е заловен
Обновена: 29 окт 2019 20:58 | 29 окт 2019 19:15, Нели Христова
32

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Колоездачи легнаха до своите велосипеди на кръстовището до Ларгото. Така те искаха да покажат какво се случва, когато уязвимият велосипедист е блъснат от двутонен автомобил. Акцията е в рамките на втория "Поход за живот" и е в знак на протест заради фаталните инциденти с велосипедисти през последните две седмици, съобщават от БТА.

Шофьорите трябва да ни пазят, не да ни убиват, коментира пред журналисти Иво Делин от сдружението "Велоеволюция", които са сред организаторите на събитието. Те настояват за законодателни промени - да се въведе изискване за минимална дистанция от метър и половина при изпреварване на велосипедист, защото според тях масово изпреварването не се прави както трябва. Искаме одит на всички велоалеи, защото според нас не са качествени и не са безопасни, и по-големи присъди за всички убийци на пътя, които са избягали от местопроизшествието, обясни Делин. Той припомни, че за по-малко от две седмици сме свидетели на два фатални инцидента с колоездачи - единият край стадион "Локомотив", а другият - на Околовръстното шосе на София преди "Люлин". Още не е заловен шофьорът, блъснал велосипедист на кръстовището при стадион "Локомотив" в столицата, от СДВР издирват очевидци на катастрофата, след която млад мъж, баща на две деца, загуби живота си.

Велосипедистите, които се събраха пред сградата на Министерския съвет, се отправиха на шествие към МВР.
Това е вторият "Поход за живот". Първият беше преди една година след поредния фатален инцидент на пътя с велосипедист. Организаторите на днешната проява припомнят, че тогава им е обещан нов закон за движение по пътищата, който още не е факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
31
 
! Отговори
Безмозъчни преди 4 години
Велосипедистите са уязвими, да и точно по таз причина те самите трябва да се пазят първо, после да разчитат на другите, на като им липсва сиво вещество няма как да не им е трудно. Колкото повече удобства им създава столична община, толкова по малоумно и нагло почват да карат. Лично съм бил свидетел, как заради малоумието на педаловъртеци са щели да стават верижни катастрофи.
27
1
 
31
 
! Отговори
специалист колоездач преди 4 години
в София за 20 години не можаха вело алеи да направат. За какво са тез депутати да крадат ли само ????А ми в другите градове ?? да не говорим за ужаса...
26
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама много омраза бре, колеги. Я малко по-ведро! Съгласен - голяма част от велосипедистите не спазват части от закона. Ама хайде да видим и тези със СУ на МПС колко спазват. Не мисля, че са много по-стриктни. Аз карам и се движа и с двете, познавам и двете страни на барикадата. И двете са в трагично ужасяващо състояние. Затова един съвет от мен - вместо да хейтите и да сочите с пръст, бъдете пример за подражание. Спазвайте правилата, без значение какво правят другите около вас. М? Как мислите?
25
1
 
33
 
! Отговори
Специалист колоездач преди 4 години
ееу колко сте жалки и *** Бай ***.автомабилното платно не е ви бащиния. за 5 години окрадоха 6 милярда лева , лицемери и прости вишисти и шофьори бавноразвиващи купили си дипломи и шофьорски книжки !!!Щом няма закони , ще бъдете наказани зверски за вашите безотговорни действия !!!
24
2
 
35
 
! Отговори
L. преди 4 години
София не е оборудвана за велосипедисти - това е очевидно. И докато е така, за тях ще е опасно. Което веднага могат да направят е да не карат по пешеходните пътеки - никой шофьор не очаква там да му изскочи нещо с 40 км/ч.
23
0
 
36
 
! Отговори
Коментар преди 4 години
Вие самите трябва дя се пазите!Естествено, че всички трябва да са внимателни, но шофьорите са само част оучастниците зв движението - мотористи, велосипедисти, пешеходци.
22
1
 
37
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
и колко от тия полегналите имат светлоотразителни жилетки.
21
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МЛАД СОФИЯНЕЦ"Щом замърсяваш, ТРОВИШ ДРУГИТЕ, отнемаш пространство ЩЕ ПЛАЩАШ!!!"Така е, майна! Дебелите да плащат двоен билет в градския, че заемат място, а тия дето ядат често боб - да си набият един катализатор отзаде, нали? Да позная - гласуваш за ГЕРБ? :)
20
0
 
42
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
А същите те са най-големите нарушители!!!
19
10
 
35
 
! Отговори
МЛАД СОФИЯНЕЦ преди 4 години
Крайно време е ЕКО-данък за коли - над 1000 лева и за ПАРКИРАНЕ в централни ГРАДСКИ И КУРОТНИ части. Щом замърсяваш, ТРОВИШ ДРУГИТЕ, отнемаш пространство ЩЕ ПЛАЩАШ!!!ВСИЧКИ СТАРИ КОЛИ С ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ!
18
12
 
35
 
! Отговори
ЗДП преди 4 години
1. В ЗДП ясно е регламентирано къде и как може да се движат велосипедисти.2. Водачите на кат. В, С и D до голяма степен, НЕ желаят да спазват ЗДП.3. Повечето пътищата са отворени за обществено ползване! Тоест дори пешеходци(те също са данъкоплатци) имат право да се придвижват.- Пътищата НЕ са на баща Ви, на дядо Ви, те са ДЪРЖАВНИ и всеки ДАНЪКОПЛАТЕЦ има право да ги ползва регламентирано от ЗПД.4. Щом имаш пари за автомобил ще плащаш и още как(така както плащаш за апартамент, вила и пр.).
17
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на въртенето на пeдaли ще му мине модата. Предлагам да си организират един съвместен парад с ония - с нетрадиционните ориентации :))) Само да внимават, да не лягат по корем, че ще има разцепление в групата... хахаххаха
16
16
 
34
 
! Отговори
Специалист Колоездач преди 4 години
И да не забрава да ви.кажа че : " При изпреварване на велосипед от преминащо превозно средство - Мотор, Автомобил , Рейс или Камион , минималното разстояние наречено дистанция НЕ трябва да е по малко от 1.3 метра ( 1300 милиметра) .Успех в шофирането , и да не забравите АУСПУХА да си го приберете".- Кога ще спазите тез условия ?
15
17
 
34
 
! Отговори
Специалист колоездач преди 4 години
Обръщам се до всички лицемери неуважаващи колоездачите.Шофьори вкарайте си ауспуха в кабината . Дизел, Бензин , Газ де що е, ауспуха в кабината.И запомнете че згазите ли мойте деца, си копувате еднопосочен билет цялото семеиство за "РАЯ" . А мен ако ме хванат ... - Вие ни убивате "белите дробове" . Всеки велосипедист може и има право да кара по тротоара и пешеходна зона с максимална скорост от "6 кмч" това е скороста с която всеки нормален пешеходец се движи. И да не забравите
14
1
 
48
 
! Отговори
Стар софиянец преди 4 години
Поведението на колоездачите е безобразно.Те не спазват нито правилата за превозни средства нито за пешеходци.Застанете на,, Моста на влюбените " /до НДК/ и погледайте долу на кръстовището само за половин час ,колко велосипедисти ще нарушат по един или друг начин правилата.Няма светофар,няма правилник за тях .Оглеждат се и си минават с ,,браунови движения" накъдето си искат.Всеки божи ден минавам от там и ги гледам изтръпнал че все някога някой ще пострада.А вечер в тъмното е още по страшно.
13
1
 
54
 
! Отговори
Шофьор преди 4 години
Ние се стремим да пазим колоездачите, но те самите не се пазят. Ние (пешеходци и шофьори) ги молим най-настоятелно:- Карайте вечер със светлини отпред и отзад;-Не карайте срещу движението;- Не спринтирайте по тротоарите;- Не лавирайте между колоните автомобили;- Пресичайте по зебрите БУТАЙКИ велосипеда, а не карайки;-Не пресичайте и завивайте на червеноИ Т.Н.!Тогава и ние ще ви пазим, даже без да протестирате!А дотогава полицията да ви контролира и санкционира яко!!!
12
4
 
50
 
! Отговори
ДА Бе преди 4 години
На снимката чудесно се вижда защо ги блъскат,от всичките налягали едва 10 процента са със светлоотразителни жилетки най вероятно и толкова спазват ЗДП.Колко повече да ви пазим бе,да не излизаме от вкъщи ли?
11
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва ли да легна и аз на тротоара, за да покажа какво се случва когато поредният велосипедист хвърчащ по тротоара блъсне пешеходец?
10
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма и да го заловят. Нали е синче на Прокурор от Цацаро-Гешефтатурата.Спомнете си и случая на Площад Ручей. Пак така си отшумя, а на медиите им беше забранено официално от Боко Тиквата да го споменават.
9
21
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам причина да плащам пътен данък, винетка и т.н. Моето колело е 12.5 кг. Чупя асфалта по някакъв начин ли с него? Съгласен съм да плащам някакви данъци ако ми е гарантирано, че тези пари ще се харчат за изграждането на повече вело алеи, както и за ремонт на текущите. Ако е така, няма проблем, да казват някаква сума и плащам.Да, сред нас има доста лоши участници в движението, виждам го всеки ден. Но пък точно шофьорите да се правите на безгрешни е смешно имайки предвид ежедневните ПТП-та.