Спад на цените на имотите в София? Не се очаква!

Пазарът е стабилен, търсенето продължава
11 ное 2019 10:48, Александър Попов
98
Спад на цените на имотите в София? Не се очаква!
Снимка: Pixabay

Огромен спад в цените на жилищните имоти в София не се очаква. Ако има такъв, той би бил минимален и само в определени сегменти на пазара. Това каза Десислава Атанасова, управляващ съдружник на Prime Developments International, в предаването "ИмоТиТе" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ситуацията на жилищния пазар в София в края на 2019 г. е стабилна, търсенето продължава", посочи Атанасова и допълни, че интересът на купувачите се дължи на лесния достъп до кредитиране.

"През последните години все повече хора от провинцията се установяват в София. Тази тенденция продължава", заяви още тя.

Гостът коментира какви са приликите и разликите между имотния пазар в момента и този от периода между 2005 и 2008 г.

"Хората все още се интересуват от покупка на жилище като народопсихология", изтъкна Атанасова (цялото интервю с нея гледайте тук).

Данните на БНБ също сочат, че жилищните кредити нарастват най-бързо. Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв.

Заемите между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
27
 
! Отговори
цинично копеле преди 4 години
Паниката почва да избива вече в истерия. Стига бе, всеки ден взеха да излизат статии как всичко е стабилно. Ами като е стабилно що се притеснявате ? Гледайте си кефа , возете се нагоре-надолу с частните си асансьори и си бройте скатаните под дюшека нотариални актове ... Да не земете ся да се мятате от високо... ей ... споко бе в България всичко е стабилно!
69
0
 
13
 
! Отговори
Мирчо преди 4 години
Мармотите завиват ли завиват шоколад.....
68
8
 
9
 
! Отговори
@66-67 преди 4 години
Глупости говорите. Карам един и същ маршрут, с една и съща синхронизация на светофарите. Няма промяна в тях. Миналата година по това време, по този маршрут стигах за 40 минути, тази година за един и същ часови диапазон стигам за 1 час, понякога и повече. Абсолютно със сигурност няма промяна в пътя, няма стеснявания, няма нови светофари, няма светофари, които видимо да светят по различен начин. Просто колите са ПОВЕЧЕ.
67
4
 
8
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Един нов светофар забавя трафика 10-20 пъти. Автомобилите може и да са по-малко от преди, но стоят в задръстване и изглеждат повече.
66
3
 
15
 
! Отговори
@64 преди 4 години
Явно не си от София. Задръстванията в София са на 99% резултат от лошата организация на движението и паркирането в София, заради поредица от некадърни кметове и общинари. Казано накратко като за теб - ако автомобилите стигат за двойно повече време от мястото си на тръгване, до крайната цел, то те изглеждат двойно повече от преди, а реално са точно същия брой. От мястото, където живеех до мястото, местоработата ми до 1993 година стигат с кола за 15 минути,сега от 12 години стигам за 2 часа и 15 м
65
0
 
24
 
! Отговори
Спад ще има преди 4 години
Догодиа цените ще се замръзят и към края на 2020 и началото на 2021 ще започне спад .. навсякъде по света вече има индикации за нова криза, най малкото може да видите водещи пазари на имоти, колко дърпат назад ... макар и с леки темпове ... не сме измислили топлата вода ... така, че опичайте си акъла и не бързайте .. цените няма да намалеят от днес за утре изчакайте до 2021 края и ще видите сами... в момента балона яко се надува ... вижте преди кризата как беше в София и след това ...
64
7
 
8
 
! Отговори
@62 преди 4 години
Ти от София ли си? И ако да, движиш ли се с кола напоследък? Защото движението е скочило с 20-30% след лятото. Говорим за задръствания в часове и на места където никога преди не ги е имало. Околовръстното е задръстено дори и на Ю. дъга, където е широко и бързо по принцип. Това значи, че в София са се изсипали още поне 100к от провинцията за този сезон. София вероятно гони 2млн. население в момента. Сметките са ти грешни, в провинцията са много по-малко хора, отколкото си мислиш.
63
4
 
25
 
! Отговори
Демография преди 4 години
В момента в София има много празни (изоставени или непродадени апартаменти). Обърнете внимание вечер към 20-21ч колко много прозорци от блоковете са тъмни. По принцип ако предлагането е по-високо от търсенето, цените ще тръгнат постепенно надолу
62
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България останахме около 4-4,5 милиона, а в София живеят под 1/5 от населението. Няма как в София да сме 3 милиона, а в останалата част на България да живеят 1-1,5 милиона. По-скоро в София сме около 500-600 хиляди софиянци и около 100-150 хиляди от провинцията. Останалите, които се водят за жители а София са завинаги избягали от България, а това са горе-долу половината от софиянци.
61
1
 
0
 
! Отговори
е не преди 4 години
щом себестойността Е висока то и цената ще е? НЯМА такова нещо! никъде. дори тук!
60
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се очаква срив на цените защото се строят огромно количество нови жилища и те трябва да се продадат на много високи цени. Поради което всички цени ще останат високи. В някакъв момент може да се очаква атака срещу панелките, но смятам че разумът ще наддалее, защото ако хората в Люлин, Обеля, Надежда и Младост останат без жилища, ще пометат кой да е управляващ по най-брутални възможен начин. Така че, аз също мисля, че цените ще се задържат.
59
3
 
18
 
! Отговори
onsd преди 4 години
Има хора, които си продадоха къщи на 40-50км от морето, барабар със земи за да си купят панелка в София и да живеят ахахах.Докато има шарани, ще има и рибари.Аз съм си от провинцията, ходя да си бачкам в Германия за по 4-5 месеца и се прибирам да си живея като пич в хубав дом и спокойно място.
58
2
 
23
 
! Отговори
НСИ преди 4 години
не само че няма да стане 3 млн, а от 2030 прогнозата за населението на София е да намалява. Но да не ви спира - стройте на воля
57
1
 
17
 
! Отговори
анти-Атанасова преди 4 години
"Хората все още се интересуват от покупка на жилище като народопсихология", изтъкна Атанасова -що за теза е това, кой не се интересува от покупка, ако е в разумни граници и съотношение ''цена-качество''.Атанасова не е никак запозната с народопсихологията, точно българинът е този, който години наред е считал дома за единствено сигурно убежище и държи да притежава такова. Липсата на интерес е обвързан с нереалистичните цени .
56
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогнозите са София до 2050г. да стане над 3 милиона! А също и голяма част от жилищата са стари и им предстои събаряне рано или късно защото стават опасни за живеене особено старите панелки. Това означава че от тук пазара може само да расте и цените тепърва ще вървят нагоре. В следващите 20 години София ще има нужда от поне 100 000 нови жилища които да отговарят на всички съвременни стандарти. Ако си мислите че жилищата някога ще поевтинеят дълбоко се лъжете! Купувайте сега докато е евтино.
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наемодателми радвай се, но що такава гласност даваш по форумите, трай си, ще се усетят и ще си купят и няма да имаш наематели. Или май не даваш под наем, а ти се ще да продаваш?
54
0
 
31
 
! Отговори
Мично Празников преди 4 години
Мне не се очаква. В момента в София се строят 1 млн.кв метра жилища и има разрешителни за още 800 хиляди без да броим полупразните вече построени блокове и вторичното предлагане. Народа е казал- "Г*з глава затрива" и т.нар инвеститори ще има да подуйват супичката, а брокерите ще сънуват растежи в следващата петилетка. Икономическата криза *** на вратата и трябва наистина да си много луд сега да купуваш. Пазара много бързо ще се регулира при задаващото се свръхпредлагане и липса на търсене.
53
0
 
14
 
! Отговори
sdf преди 4 години
Що тия брокери са ми толкова неприятни?
52
11
 
8
 
! Отговори
Наемодател преди 4 години
Я елате пиленца при батко, да ви сурувака сладко сладко! 90% от пишущите отдолу са ми потенциални рибоци! Надат се на спукани балони, а ще лапат на батьо...микрофони
51
11
 
5
 
! Отговори
Бай Ой преди 4 години
София не я тресе никаква демографска криза! Увеличава се с 20-30 000 на година! Спокойно могат да се реализират по 7-8 000 жилища годишно! Цените няма да паднат в София, ама ще ви паднат ония работи от яд, че не можете да си купите!!!! Муахахахахаха