Спад на цените на имотите в София? Не се очаква!

Пазарът е стабилен, търсенето продължава
11 ное 2019 10:48, Александър Попов
98
Спад на цените на имотите в София? Не се очаква!
Снимка: Pixabay

Огромен спад в цените на жилищните имоти в София не се очаква. Ако има такъв, той би бил минимален и само в определени сегменти на пазара. Това каза Десислава Атанасова, управляващ съдружник на Prime Developments International, в предаването "ИмоТиТе" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ситуацията на жилищния пазар в София в края на 2019 г. е стабилна, търсенето продължава", посочи Атанасова и допълни, че интересът на купувачите се дължи на лесния достъп до кредитиране.

"През последните години все повече хора от провинцията се установяват в София. Тази тенденция продължава", заяви още тя.

Гостът коментира какви са приликите и разликите между имотния пазар в момента и този от периода между 2005 и 2008 г.

"Хората все още се интересуват от покупка на жилище като народопсихология", изтъкна Атанасова (цялото интервю с нея гледайте тук).

Данните на БНБ също сочат, че жилищните кредити нарастват най-бързо. Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв.

Заемите между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
11
 
4
 
! Отговори
До 28 до 24 преди 4 години
Алоооо, ти интернет имаш ли или живееш в Софето и не даваш пари за Гугъл..."1,147 per ft" струва кв.м. в центъра в Ню Йорк. Като почнат някви селянчета без никви познания за света да пишат. Еми имате интернет, образовайте се вместо да бъдете глупави ***
29
3
 
23
 
! Отговори
бай Кольо преди 4 години
Е не може все нагоре да вървят.. ше тръгнат и надоле, нема начин. Такъв е живота - стълбата има два края.
28
6
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Ти извън твоето село излизал ли си? В Ню Йорк квадрата е 10-15 000 долара!
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предната криза, започнала със срива в цените на имотите в САЩ, също не беше очаквана. Всички агенции даваха максимален кредитен рейтинг на лемон брадърс, до деня на фалита им! А у нас никой не очаква зима, но тя всяка година ни изненадва поне по веднъж и се почва едно тюхкане, задръствания и катастрофи. Срив ще има, но проблема е какво още ще повлече със себе. В имоти се перат пари и държат такива, които не могат се вкарат в бизнес.
26
1
 
15
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
А правиш ли си сметка, че след 15-20 години 320 000 хиляди няма да са това, което са сега??? Тогава един хляб сигурно ще е 5 лв!!! Я се върни 2000-та година и виж кви бяха цените на стоките!
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ка щяло да се очаква?! Като ви плащат редовно строителните фирми с поръчението да пишете всяка седмица едно и също! Хора не останаха в държава, в София спряха да прииждат тълпи, понеже отдавна се запътиха към белите държави. Кой ще ви купува жилищата вече? И то при некачесгтвено строителство, лошо местополежие, с липсваща инфраструктура в повечето нови квартали, където се строи, с *** и грозен град?!
24
8
 
12
 
! Отговори
пф преди 4 години
кой е *** да купува имоти в София. В Барселона и Ню Йорк са на същите цени!!! мислете адекватно бе хора
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21Не с взели заем, юе да връщат. Хайде-хайде! Не е толкова абстрактна идеята, че дори и ти да не може да я разбереш...
22
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София е красив и скъп европейско град с много перспективи, нулева престъпност, липса на корупцията и гледки на разпадащи се сгради, прекрасна инфраструктура, денонощен градски транспорт, учтиви хора, а е и културана и кулинарна столица на н Европа...
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Особено на панелните плъхове им санираха без пари копторите за сметка на всички данъкоплатци , и айде сега ново и лъскаво дай на 2на цена . А парите няма ли да върнат
20
0
 
47
 
! Отговори
хахахаха преди 4 години
втора статия за 1 седмица на темата за НЕпадащите цени. не, че нещо...
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората все още се интересуват от покупка на жилище като народопсихология"Липсва превод на тази фраза.
18
6
 
35
 
! Отговори
ДА ВИ ОБЯСНЯ преди 4 години
Няма да се пукне балона, а напротив, още повече ще се надува, защото напливът за София е голям. Вече няма гражданство и всичко живо продава ниви де що има от баби и дядовци, за да дойде в "Софията", където смята, че се сбъдват мечти и го чакат овакантено панелно жилище мечта в люлин 3 на 10ия етаж за 100 хил. $ кредит с 20 г. изплащателен срок, където до скоро е живял някой алкохолик изгонен за неплатени кредити, работа за 1000 лв. като разносвач на млека или работещ в кол център...
17
0
 
28
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Кои ти очаква спад на цените!!!!Това е много сериозен "бизнес" и "играчите" нямат интерес,защото има търсене."Централизацията" е голям проблем за България и ще става още по-голям!!!!Но някоиииии има интерес от това.Трябва "децентрализация",за да се развива нормално една Държава!!!!Всичко е НАОПАКИ!!!!!ВСЕ ПАК Е БЪЛГАРИЯ!!!!!!
16
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Аз на ум ги смятам приблизително а дали ще върнеш 340 000 или 320 000 разликата не е кои знае каква за такава сума
15
0
 
31
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Айде пак "новината" за имотите.
14
8
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
3% лихва на 200 000 х. не са ли 6 000? Или калкулатора ти е развален?
13
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки нулевите лихви , предпочитам да си държа парите с лека зауба отколкото да купя имот на 2на цена . По-добре да ги изям и да ги изпия отколото да ги дам на филанкишията за някакъв коптор
12
0
 
36
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Платена публикация.
11
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спад не се очаква, очаква се СРИВ!