Столичната община харчи над 400 000 лв. за по-чист въздух

Разработна нова програма за следващите 5 години
Обновена: 22 яну 2020 22:00 | 22 яну 2020 21:56, Екип на Dnes.bg
36

Столичната община ще разработи нова програма за следващите 5 години за качеството на въздуха. Общата стойност на проекта за периода 2021-2026 година е над 412 000 лв.

Предстои да бъде изготвен проект, който ще влезе в сила след като бъде гласуван от столичния общински съвет. "Проблеми с качеството на атмосферния въздух имаме предимно в отплителния сезон, когато инверсия, мъгла, безветрие спомагат да се задържи мръсното влияние, което ние сами даваме към природата в град София", коментира общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ за изминалата 2019 година по предварителни данни на всички станции на ИАОС, които са шест в СО, са постигнати  средно годишни норми под 40 микрограма на кубичен метър, което е много добър факт, а за предишната 2018 г. само 2 станции са отчели минимални отклонения.

"Когато имаме такива данни в продължение на поредни години към подобряване на качеството на въздуха и намаляване на дните със замърсяване, това говори за една ясна и устойчива политика на Столичната община", заяви Стойкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че сега се довършват мерките за 2021 г. и се разработва програмата за 2021-2026 г.

Една от мерките, за които се говори, е т.нар. бял билет, който означава безплатно пътуване с градски транспорт.

"Безплатният билет за градския транспорт присъстваше в първия механизъм от мерки, който приехме в СОС, за реакция на база прогноза за замърсяване с фини прахови частици. Този механизъм беше актуализиран на 2 пъти, за да бъде по-гъвкав", обясни общинският съветник.

По думите ѝ в момента има само зелен билет, а работна група коментира белия билет и след като приключи работата им, ще стана ясно какво точно се предлага.

Тя бе категорична, че зеленият билет вече дава резултати и спомага за намаляването на замърсяване.

Столична община запона и първия етап от кампания за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с нови на газ и пелети по Програма LIFE на Европейския съюз.

"По програма LIFE са обхванати селищата, които са по натоварените пътни артерии - Северна скоростна тангента и Околовръстен път. При тях се предполага, че има най-много замърсяване от транспорта и битово отопление през зимните месеци", каза още Стойкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
179 преди 4 години
Харчи и накрая нищо.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете горенето на дърва, *** и бо клуци! Забранете изсичането на горите около София и продажбата на дърва! Цялото Околовръстно е с планини от дърва, изсечени от горите, които трябва да пречистват въздуха. Забранете на ромите да горят пластмаси и талашит. Ще ни изтровите с просто тията си! Изсичането на гора трябва да спре рязко и до нула и да има поне десетгодишен мораториум върху сечта!
12
4
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Махайте катализаторите. Бухайте гуми в печката. Така въздухът ще е мръсен и ще се возим безплатно. Проблемът при мен е, че не ми излиза сметката да се возя безплатно. Искам да ми се плаща!
11
0
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Уникално! Столична община ще оправи въздуха с 80 000 годишно, или с 6,600 лв. месечно! Тия пари няма да стигнат само за заплата и осигуровка на счетоводителката, която ще направи баланса!
10
0
 
12
 
! Отговори
Boko bo преди 4 години
Правилно е да се каже, че от Столична община краде 4000 00 лв. само за това
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е колко пари са тва бе, едно апартаментче в София не моиш си купи.....
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чистият въздух вече струва пари.
7
0
 
12
 
! Отговори
Да каже Общината, преди 4 години
Откакто тази кметица управлява, колко са набъбнали гетата около София и по отношение на площ, и по отношение на жители. Там се горят всевъзможни отпадъци и мърсят въздуха.Вместо да се пръскат пари за палеативни мерки, да изгонят навляците от София, които са се събрали тук откъде ли не, но нито търсят работа, нито децата им ходят редовно на училище.Само проблеми създават.Да идат там, където могат да се занимават със земеделие и животновъдство. За това дипломи не са нужни.
6
1
 
7
 
! Отговори
истина преди 4 години
50% идва от факултета, зимата винаги е гъст дим . Как са живи тея незнам
5
0
 
13
 
! Отговори
ГРОБАР преди 4 години
Нагли корумпета, крадци, мошеници и лъжци - това е ШАЙКАТА на Мутрата от Банкя! :((((
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете парите на хората, и без това няма смисъл.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако с тези пари направите парното достъпно, много комини ще спрат да пушат! Прогонихте от алчност абонатите, а сега с трици мишки ще ловите!
2
0
 
18
 
! Отговори
123 преди 4 години
За 5 години ще платят едни 400 000 на някакви хора да правят проект и после едни пари да за осъществят проекта,и тн...абе работа да има.
1
2
 
15
 
! Отговори
Кога преди 4 години
Ще купят машини за чистене на улици и тротоари , вместо Айшето с метлата да вдига прах.Или по важното е бюлетината на Айшето