БАН за падналата изложба в Руския център: Четете повече Лихачов

Изложбата е представяла уникални завети на Климент Охридски и Константин Преславски
27 май 2020 16:20,
145
БАН за падналата изложба в Руския център: Четете повече Лихачов
Снимка: БГНЕС

БАН излезе с позиция по случай изложбата, която Руският културно-информационен център бе наредил за празника 24 май. Ето и цялата позиция на Академията:

Още по темата

„По повод изложбата на Руския културно-информационен център в София в навечерието на празника на българската просвета и култура, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия", Българската академия на науките изразява своето недоумение от подмяната на историческите и езиковите факти, които са азбучно известни на цялата непредубедена славистика по света, в това число и на руската.

Достатъчно е да се спомене името и делото на световноизвестния руски учен акад. Дмитрий Лихачов, който определя България като „люлката на славянската култура“, като страната, дала „на източните славяни висшия слой на езика“. Световноизвестната руска палеославистка Раля Михайловна Цейтлин, автор на фундаменталния труд „Лексика древнеболгарских рукописей Х - ХІ вв.“, последователно в изследванията си признава българския характер на Кирило-Методиевия език. Списъкът на учени, които споделят тази обективна научна истина, може да бъде многократно удължен. Напомняме и факта, че през 1985 г. по инициатива на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни български и съветски учени, която завършва с официален протокол, в чието заключение се казва:

1. „Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.
2. Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.
3. Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици.“

Опитът да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия, е недопустимо изопачаване на историческата и научната истина, най-малкото поради факта, че църковнославянският е руска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий никога не са стъпвали където и да било по руските земи. Особено странно звучи и твърдението, че светите братя са "реформатори на славянската азбука", когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон!

На най-светлия български празник изложба на приятелска страна като Русия би трябвало, въздавайки почит към светите братя, да отчете безспорния български принос за световната културна история и ролята на старобългарския език като трети свещен език на Европа.“, завършва позицията на БАН.

От своя страна Руският културно-информационен център в София е премахнал изложбата, но напомня, че тя е била изложена за втори път през 2020 година. Премиерното й показване е било през 2018 година. Изложбата е създадена от Московския държавен обединен историко-архитектурен и природно-ландшафтен музей с името - „Началото на руската писменост“. Тя е била посветена на два празника – Денят на славянската писменост и култура и Деня на руския език.

Изложбата разказва за славянското начало на руската писменост и етапите на просвещението, книжовността в Русия, за братята Кирил и Методий, които са дали азбуката и словото Божие на славяните, чрез своята мисионерска работа. Изложбата показва вековете на просвещение в Русия – XVI – XVIII, уникални книги от този период, учебници и църковни помагала. В изложбата на Руския център е могло да се видят и заветите на Климент Охридски, Йоан Екзарх Български и Константин Преславски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 83Латиница е от същата категория като кирилица.И колкото е безсмислено да спорим чия е латиницата, толкова е безсмислено да спорим чия е кирилицата.На английски тези понятия се наричат "Latin script" и "Cyrillic script".Докато всеки език си има своя азбука: Българска, сръбска, руска, както турска, английска, италианска, немска азбука.Едните са базирани на кирилицата, други на латиницата.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди няколко часа написах тук спорещите евентуално да сравнят употребата на думата латиница и доколко тя е свързана с пишещите на английски, турски, естонски....Някой ми написа как било на естонски, като вероятно е ползвал електронен преводач. Защото не е разбрал същността на проблема и на объркването. keel на естонски е "език". Латиница и латински език за нас в България са съвсем различни неща. И са. Но в други съвременни нации НЯМАТ понятие латиница. Буквите си свързват със своя съвременен ез
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето всичките партии в парламента са руски,без гербаджиите може би!------Мислиш ли? 2/3 от гербаджиите се бяха писали русофили при едно преброяване на русофилите в Парламента.
74
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирилицата е нашата гордост.За нея Вазов каза : "И ний сме дали нещо на света".24ти май е най-обичания български празник, който се чества вече повече от 150 години. Много преди освобождението ни от турско.И Руския център реши точно него да удари. Както много други неща. Като попа дето ни пратиха на 3ти март да ни се скара, като Путин, който като стане дума за писмеността им не обелва дума за България.
73
7
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Руските еничари изпитват огромно удоволствие да плюят по България и българите.
72
3
 
7
 
! Отговори
Да си го кажем преди 3 години
В РКИЦ половина са евреи и изобщо не ги интересуват особеностите на славянобългарската култура.
71
7
 
5
 
! Отговори
ХАХАХА преди 3 години
До Пян_ГъСамо дето всичките партии в парламента са руски,без гербаджиите може би!
70
2
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До АнонименЕ, ти лично нямаш, но твоите предци имат.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз обаче говорех за себе си. :))))))Аз съм също!:)))
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от оплодотворяващ принцип до космогоничен двигател и хиляди други *** и религиозни значения.Космогоничен двигател е от бус Чавдар?
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Анонимен 69 До Анонимен 69"Един ориенталец-чалгаджия като мен какво общо може да има с Европа"Прав си. :)))))) Аз обаче говорех за себе си. :)))))):)))))))))
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен какво много общо може да има с Европа"нямам нищо и не искам.
65
3
 
3
 
! Отговори
До малък съвет преди 3 години
Културното значение на *** е огромно. Достатъчно е само да споменем символизма на шивалинга - от оплодотворяващ принцип до космогоничен двигател и хиляди други културни и религиозни значения.
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян_ГъАз със блатните нямам нищо общо, камо ли да са ми роднини. Със Европа обаче имам МНОГО общо, така че аз оставам с Европа.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахаха *** де ра си навсякъде дори във църква това е идеали и манери? Обичаш?!
62
19
 
13
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Руснаците (сериозните учени и някои политици) много добре знаят ролята на БГ във формирането на тяхната (или пък наша задгранична?) култура, идентичност и вяра. След разпадът при Елцин (заради Горбачов) минахме в отделни лагери. Западът буквално закупи нашият политически "елит" и медиите и ето ти семейна вражда - брат с/у брата. Ние трябва да се справим с прозападния си елит, загърбил родствените в-ки, а те със славянския империализъм.
61
0
 
3
 
! Отговори
Су воров преди 3 години
Сурови са ти мислите, доколкото изобщо имаш такива, Суровцев. В главата ти е пълен бардак.
60
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе, вие като сте толкова велики, защо жените ви се омъжват за всякакви националности, само и само да напуснат Рассия?ХА ХА ХА ХА ХА... това е въпрос от селянина.Имаш висок интелект нали?Може би от Русия жените да напуснат,за разлика от велики азбукари. Азбукари сега=-ке нефочистачи-болногледачи-ягодаберачи-евтини про-и-крадци и т. н.
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза че руската изложба "паднала", а БАН станали.Статията не е русофобска. Тя е БАНо подигравателна, защото до всяко трибуквие БАН ема поне три четирибуквия СССР, с което смачкват БАН и насаждат любов към и без това обичания Руски Народ.Типична мисия Мисирския капитал
58
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин СУВОРОВ кой е ? Учен - историк нали? Или ренегат от хамерика? Аз като Суворов също вярвам че сега пиша на Руската азбука.