София падна до 90-то място в света по ръст на цени на имоти

Столицата е с рязко отстъпление за третото тримесечие на 2020 г.
Обновена: 4 яну 2021 21:49 | 4 яну 2021 21:30, Анисия Иванова
120
София падна до 90-то място в света по ръст на цени на имоти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

София заема едва 90-то място сред 150 града в глобалния индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие на 2020 г. За българската столица обаче компанията използва данните на Евростат за второто тримесечие на миналата година, което беше слабо за жилищния пазар в града заради въведеното извънредно положение за овладяване на коронавируса. Тогава в София беше отчетен ръст на цените на жилищата от 3,8% на годишна база, колкото и в Пекин и в британския град Оксфорд.

Миналата седмица Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че цените на жилищата в София са скочили с 8,6% на годишна основа през третото тримесечие, което би поставило столицата на 26-о място в индекса на Knight Frank.

През второто тримесечие компанията нареди София на 43-то място сред най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, а в началото на декември постави България на 38-мо място в индекса си за цените на жилищата по страни.

Нововъзникващите пазари оглавяват индекса на Knight Frank през третото тримесечие, като филипинската столица Манила, която е на първо място в класацията, отбелязва ръст на цените на жилищата от почти 35% на годишна база. Банките във Филипините отчитат силно търсене на луксозни проекти и ръст на строителните разходи и разходите за труд.

На второ място е турският град Измир с ръст на цените от 27,8%, следван от още два турски града – Анкара с ръст от 27,2% и Истанбул с 25,7%. Санкт Петербург допълва топ пет със скок на цените от 18,6%.

Въпреки мерките за охлаждане на пазара през последните години Сеул продължава да регистрира годишно повишение на жилищните цени от 14,7%, подкрепено от бързия икономически скок на града и от спекулативната дейност.

Отава, Хобарт, Люксембург и Милано допълват топ десет на градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света. Четири канадски града – Отава, Халифакс, Монреал и Хамилтън, влизат в топ 20 след съобщението този месец, че Канада обмисля да въведе данък за чуждестранните купувачи на жилища в цялата страна.

Американските градове също се изкачват в индекса, като три попадат в топ 20 – Финикс, Сиатъл и Сан Диего.

Целият анализ четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
10
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
В София има 570 хиляди жилища.За да има жилища за 2 милиона трябва да живеят средно по 4 човека в жилище.Може ,ама във Факултета. А иначе си личи софийското възпитание-обиждаш хора,които не са те обидили. Браво.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то ако се прибираш на село за едното преспиване... Истинския живот на човек е в будното му състояние, а не на сън. Където му минава будния живот - там живее, а не там дето спи.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина има такива близки села, например Буковлък, Гривица са до Плевен, но сигурен ли е кандидатът-беглец от града, че точно в тях иска да живее?
56
1
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Статията е едно, но в коментарите се твърди, че едва ли не в селата хората живеят като аборигени.В наши дни има всякакви удобства.Естествено на село няма работа,но повечето хора пътуват с автомобилите си до града,за да работят.
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офчиле, в София бачкат хора от, като почнеш от Благоевград, минеш през Кюстендил и Дупница, и стигнеш до Монтана! А броя на учениците, при тва застаряващо население едва ли има значение. Сградния фонд ти е за над два милиона население. Това току така ли е? Строи се яко, милиони се хвърлят, тоя за ученици ми говори. Но така или иначе! Няма човек, дошъл в София, да иска да се върне в егреците. Освен ако не е с всичкия си.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е за София, все пак.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е любопитно любителят-фермер с какво ще изхрани 5-те си овце през зимните месеци, особено като започнат да се оагват през декември-януари. Знае ли на какво ще заприлича дворът от 300 кв.м., ако само една-две седмици го "подстригват" 5 овце, без агнетата?ПП Надявам се, че превод на оагват не е необходим.
52
2
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
И кой ти казал,че е близо до София?Освен София в България има 27 областни града около,които има села.
51
4
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Стига с тия измислици.Единственият верен показател е броят ученици,които се регистрират на 100 процента.През 2020г са били с 20 хиляди по-малко от 2000г.Пък ти си разправяй приказки от шипковият храст как имало 2 милиона души в София.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре кво го хвалите тва село? Всеки има къща по селата, ама никой не е лyд да се върне! Факт. Трее да си скаран с елементарната хигиена, та да се върнеш на село.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49И кое е това село на 10 мин от София, ако смея да попитам? Всички села на 10 мин са вече квартали със всичките им проблеми - презастрояване, мръсен въздух зимата, паркирани коли по улиците. По-близо от 40 мин това вече не са села.
48
4
 
2
 
! Отговори
ABC преди 3 години
Разменям 12 декара мъгла в оФча купел, за ново новостроящ се клозетариум в Красно селО.
47
0
 
4
 
! Отговори
Нормално преди 3 години
Ясно е, че в търсене на работа големите градове растат в световен мащаб. За цените на имотите, това беше основен двигател. Отчитайки корона кризата, която показа, че може да се работи дистанционно, все по-малко хора ще искат да живеят в неуреден град като този. Другият фактор е, че Манила не е по-уреден, но филипинците имат по 3 пъти повече деца. Тук проста провинцията остана за ромите и други хора няма. Другите споменати - Турция. Има само 4 млн. бежанци, отделно висок положителен прираст.
46
1
 
5
 
! Отговори
Лепка преди 3 години
До пепепАма какво ти правят тези злобни хора? Интересно ми е
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1370 хил са жителите на София с адресна регистрация. Има поне още 500-600 хил, живеещи в София, или само работещи, без адресна регистрация. Но през деня, според данни на ЧЕЗ и ВиК, потреблението е като за два милиона.
44
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе само, който не е ринал... естествена тор, и не е копал и вадил картофи на 34 градуса, само той иска да отиде на село и да се занимава с био продукти.
43
3
 
18
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Естествено, че животът на село е много добър. Аз живея на село в голяма къща 140 квадрата етажа,имам си локално парно,слънчеви батерии на покрива,двор с ливада,овощни дървета и цветя,люлки за децата и басейн. Имам си тишина ,спокойствие, разхождам се сред природата. Работя в града и пътувам дотам с автомобил за 10 минути.В София няма да живея никога. Мръсен град,хората са злобни един към друг и най-вече огромниге задръствания.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1989 в София според статистиката са живеели 865 хил души. На последното преброяване са 1370 хил. Това според един дървен философ е по-малко. Не е ли тоя некъв заклет смoтаняк???? София била намалявала... Пълен ***!
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 39Напротив, трябват ти декари, за да сееш жито. Защото само хлябът засища, доматите и краставиците не са храна. И само житото можеш да съхраняваш с години, картофите за 3-4 месеца отиват на кино.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой май е виждал село само на картинка. Ако беше толкова добре, никой нямаше да живее в градските джунгли.То така се правят високотехнологични парници с 500 лв. и се изхранват животни и хора с 300 кв.м., че даже остава продукция и за търговия. Даже няма да пиша за проблемите с тока и водата.