София падна до 90-то място в света по ръст на цени на имоти

Столицата е с рязко отстъпление за третото тримесечие на 2020 г.
Обновена: 4 яну 2021 21:49 | 4 яну 2021 21:30, Анисия Иванова
120
София падна до 90-то място в света по ръст на цени на имоти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

София заема едва 90-то място сред 150 града в глобалния индекс за цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие на 2020 г. За българската столица обаче компанията използва данните на Евростат за второто тримесечие на миналата година, което беше слабо за жилищния пазар в града заради въведеното извънредно положение за овладяване на коронавируса. Тогава в София беше отчетен ръст на цените на жилищата от 3,8% на годишна база, колкото и в Пекин и в британския град Оксфорд.

Миналата седмица Националният статистически институт (НСИ) съобщи, че цените на жилищата в София са скочили с 8,6% на годишна основа през третото тримесечие, което би поставило столицата на 26-о място в индекса на Knight Frank.

През второто тримесечие компанията нареди София на 43-то място сред най-бързо растящите градски жилищни пазари в света, а в началото на декември постави България на 38-мо място в индекса си за цените на жилищата по страни.

Нововъзникващите пазари оглавяват индекса на Knight Frank през третото тримесечие, като филипинската столица Манила, която е на първо място в класацията, отбелязва ръст на цените на жилищата от почти 35% на годишна база. Банките във Филипините отчитат силно търсене на луксозни проекти и ръст на строителните разходи и разходите за труд.

На второ място е турският град Измир с ръст на цените от 27,8%, следван от още два турски града – Анкара с ръст от 27,2% и Истанбул с 25,7%. Санкт Петербург допълва топ пет със скок на цените от 18,6%.

Въпреки мерките за охлаждане на пазара през последните години Сеул продължава да регистрира годишно повишение на жилищните цени от 14,7%, подкрепено от бързия икономически скок на града и от спекулативната дейност.

Отава, Хобарт, Люксембург и Милано допълват топ десет на градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света. Четири канадски града – Отава, Халифакс, Монреал и Хамилтън, влизат в топ 20 след съобщението този месец, че Канада обмисля да въведе данък за чуждестранните купувачи на жилища в цялата страна.

Американските градове също се изкачват в индекса, като три попадат в топ 20 – Финикс, Сиатъл и Сан Диего.

Целият анализ четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цял свят има концентрация на населението в големите градове, поне съгласно сайта "countrymeters", само тук некъв дървеняк обяснява как живота на село бил супер як, и как населението на София намалява. Явно е препил с домашен ментак.
38
3
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Ко каза , паднала .Как така падна ?Къде е това София ? Еродоган , иска Бойко за президент!
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По селата останаха ли въобще бели хора?
36
5
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Кога София стана два милиона, че не разбрах?Затова ли има с 20 хиляди по-малко ученици в сравнение с 2000г?
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам приятел пчелар от Добрич, пчелина е в едно село наблизо. Продава мед на едро - за по 5-6 лева килото!!! На Албена, курорта. И даже и тия гърчави пари не може да си събере от ония "гяволи". Какви 15 лева мед?!?! Нема такива филми на нашия пазар.
34
3
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Глупости говориш! Пълни глупости.Какви 10 декара бе? Ти знаеш ли колко са 10 декара? Само от един декар можеш да произведеш 3000-5000 килограма картофи!Само От 10 кв. м. в хубав парник можеш да изкараш стотици килограми зеленчуци.Ти колко храна ти трябва? Колко мислиш че изяждаш за една година?Не ти трябват големи площи. Ти няма да сееш жито или царевица или фуражи. То е по изгодно да купуваш от големите производители.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 27 Баща ми е от село, истински 1000% селянин. Израснал е на картофи, овче млеко и ръжен леп и е одил с опинци по нивите. Питай го дали иска да се връща на село за постоянно... Знаеш ли какво произвежда кравата в огромни количества, освен млЯко ?
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27-ми:Знаеш ли колко са 300 кв. м. на село? Нищо, ама съвсем нищо! Та и овце, та и кокошки, та и кошери. Очевидно нямаш никаква представа за това, което говориш! Докато тръгнеш да продаваш мед по 15 лв. кг, дълъг път трябва да извървиш
31
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщането на село е пълна нелепоcт. Най-малкото в момента тренда е обратен. София стана два милиона, Пловдив вече гони един милион. Всичко това не е с хора дето се връщат на село, а точно обратното. Хората бегат на асфалта, канализацията, магазините и редовното електроснабдяване и вода от чешмата, а не от бунара. Селото вече е загубена работа. Само лyд би се върнал в оная мизерия.
30
0
 
15
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи очаква се икономическа криза! Цените на имотите в софия растът! Значи демографска криза е вече тука, намаляваме с по 100к българи всяка година! Цените на имотите растът! Безработицата ще нарасне до 500к люде! Вече са към 300к Цените на имотите растът! Еми аз това му викам пране на пари и нищо друго! А и ако днеска го купиш за 2к евро както е в момента в София то ще си възвърнеш инвестицията след поне 20-25г Но цените растът! Повече не знам какво да кажа!!!
29
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бързайте да се радвате. Ако в София е лошо, в провинцията ще станете роби на мургевелите. Ще ви вършеят всяка една нощ. Ще стане напълно невъзможно за живот.
28
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е като казвам почти никакви пари имам предвид че не ти трябва хиляди левове на месец само за да оцелееш както е в големите градове.На село се живее идеално и със 500лв. ако си работиш за себе си. Ти само от излишната продукция като продадеш една част и си изкарваш за сметките за ток, интернет и др. както казах едно кило мед на дребно вече е 15лв. Едно агне е 120-150лв.Хората на село си имат занаяти които да им носят и пари. Ето сега няма проблем да въртиш и бизнес. Възможности има бол.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27, мани тия глyпоcти. Не връщай хората в пещерите, защото отдавна са изгубили инстинктите си да оцеляват като кроманьонците.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мантри разни, всякакви. Био продуктите като ги произведеш, къде ще ги реализираш. И докато стигнеш до реализация, какво ще ядеш? А това за разходите са пълни глупости! Всичко е по-скъпо. Имам къща на село и знам. Не живея там-вила ми е. Само че знам, колко ми струва поддръжката и на къщата и на дворното място. И най-важното-охранителна та система. Не ви разубеждавам, опитайте. Ваша си работа.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 300 кв м можеш само да се иза каш, но не и да се изхраниш. С по-малко от 10 декара ще се озъбиш. Е, ако си с 1200 ля пенсия и собствена къщичка, тогава може да се лигавиш с няколко кокошки и прасе.
24
4
 
22
 
! Отговори
пепеп преди 3 години
Българските села са много неприятно място за живеене. Липсват елементарни удибства и са пълни със елементарни и злобни хора. Преди година се изнесох в къща извън София и вече съжалявам. В най-скоро време ще се изнасям от БГ - това явно е единствения вариант ако човек иска да живее на приятно място...
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27, а интернета с какво ще си го платиш?
22
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само на 300кв. метра на открито може да се отгледа достатъчно храна за един човек за цяла година. А ако се ползват парници със най новите технологии със слънчеви колектори и автоматично напояване и 100кв метра са достатъчни. Няколко кошера за мед, 20-тина кокошки, и 3-4 овце да ти подстригват двора и да ти дават мляко. Може и едно прасе.Всичко това без проблем се поддържа от един човек със средно 2 часа работа на ден.И реално не ти трябват почти никакви пари.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, как пък точно студентско общежитие ще пляснете на тази статия!? На този етап ни се продава, ни се купува! 😂🤣😂
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщата на село не е за всеки. За да я поддържаш трябват пари, който има къща знае. Всяко лято някакъв ремонт. Ако не можеш сам, да ви кажа, че работници трудно ще намерите. Отоплението е най-важния проблем. Не всички села са газифицирани, а ако са трябват пак доста инвестиции. Да се отопляваш с дърва си е сериозен проблем. От доставката до цепенето, подреждането, паленето, а и преди това парната инсталация. И още, и още. Пак ще кажа, който има къща знае. Не е като централно отопление.