БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са

Те са отпечатани двустранно, имат сериен номер и водни знаци
22 мар 2021 14:51,
145
БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са
Снимка: БГНЕС

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство, съобщава Нова тв. Пред съда обаче те заявиха, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Още по темата

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства, съобщават още от прокуратурата.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността "печатар" съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
13
 
! Отговори
мак преди 3 години
Шумна акция по залавяне на фалшиви пари, грандиозен удар. След това казват, че това са реквизити за сватби. Станаха за смях и сега обявяват, че все пак това са фалшиви пари. Да бяха изчакали, докато излязат резултатите от експертизи, а не веднъж говорят едно, след малко друго.
88
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които са се нарекли русофили не милеят за соца, а жалят за цоца, който изтърваха и няма да се върне. А наричат другите русофоби за да поддържат илюзията че имат противопоставяне на някаква братска основа за да получават някаква дажба. А всъщност раздаващите дажбите ги използват до последно и ще ги захвърлят под подметките си. Ако не се осъзнаят и покажат малко достойнство към Родината си. Коя е родината им се питат.
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Както ти обясних, русофилията и мутрофобията не се намират в корелативна връзка помежду си, нито в такава на причина и следствие. Мутрофобията на българския народ е обективна, породена от това, че същите хора, които размахваха бухалки през 90-те, в момента управляват държавата. За всеки поне средно интелигентен човек, истеричните ти напъни да отъждествиш мутрофобията с русофилията остават безрезултатни и изглеждат импотентно жалки. Едва ли имаш капацитета да го разбереш.
86
1
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Несебърският кмет (подсъдим) го хванаха с изборни списъци - имена - суми - те фалшиви ли са ?!Май ще изгори нЕкой малък бушон.
85
8
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Ами това е печатницата на ГЕРБ...
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен, к.75Стават първо за заплащане на "бра.тов.чед.ите", второ - на гласоподавателите от ниското и средното ниво на общинската и държавната администрация.Разликата, доколкото я прочетох в публикацията, е само в една цифра повече на неистинските банкноти.
83
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори наистина да са за филм/театър- никой не пълни торби с двустранно отпечатани хартиики, просто се правят пачки от нарязани вестници и отгоре една която да е симулираща....
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, най-после! Хванали са авторите на евроците от шкафчето.МВР и ДАНС не спят, те се трудят неуморно. И БНБ работи. Работа, работа, работа!
81
0
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 3 години
До леля МарийкаКе стане га цъфнат налъмите!Като минат изборите се сетете за налъмите и ще ви стане благо!
80
10
 
8
 
! Отговори
Булгаристан преди 3 години
Доста от в сайта показват завидни подробни познания върху това как са печатани парите,как са изглеждали,за кого и за какво били предназначени?!Май ДАНС трябва да се поразходи из ИП. адресите и да мине да събере червените съзаклятници по колибите?!Имам усещането,че БСП са си печатали фалшиви долари да раздадат на неграмотните да гласуват за тях,а сега ривът най много и са праят на ни лук мирисали?!
79
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занимават обществото с глупости, а ако наистина има представители на Сикрет сървиз, отдавна са ги побългарили. Ония за плюскане и жени забравят сичко.
78
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ректора на университета ли е русофил и закъсал толкова, че да печата долари на лазерен принтер? Смешни ставате. Това са театри, които нашите убавци си организират предизборно.
77
13
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ПОЗОРЪТ БОРИСОВ !!!
76
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закарайте ги в нощното шкафче. Там всичко прибират.
75
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Другарю, всичките се криете като мишоци, но като си размени човек с вас 5 реплики веднага става ясно, че сте русофилчета, милеещи за соца и Русия, тъй че си спести фалшивото възмущение и се насочи (ако изобщо има някой горе) към това кой и защо е напечатал тия фалшиви пари.
74
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43Другарю? Нека ти разкрия нещо, герботроле. Не всеки, който е способен да види некадърността на любимите ти бг шерифи, е комунист, радевист, решетниковист или други такива термини, които ви сипват като опорки да тръбите из нета. Оргомна част от българите не се кефят на СИК и компания, като това не ги прави привърженици на Русия или БКП. Напротив - ГЕРБ е метастаза на БКП, също както са БСП, ДПС, "десните" и т.н. 100% всички успешни фалшификатори използват принтери, нали?
73
7
 
11
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Интересно, имаме си представители на сикрет сървис, пък представителите на ГРУ ги пъдите.
72
6
 
14
 
! Отговори
MKII преди 3 години
До ПатриотТоварищ, много си страстен бе, oтpenко болшевишка. Успокой топката, за не заиграе тоягата.
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде са конфискуваните биткойни за няколко милиарда, в трезора ли - ?
70
7
 
10
 
! Отговори
tyo преди 3 години
Егати и експертите! Адвокатът обясни 10 пъти кое е неистинско и кое е фалшиво. В Закона имало разлика между двете, а продължават да се използвата двете думи с едно значение