БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са

Те са отпечатани двустранно, имат сериен номер и водни знаци
22 мар 2021 14:51,
145
БНБ: Откритите пари в университета не са реквизит, фалшиви са
Снимка: БГНЕС

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

Двама души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство, съобщава Нова тв. Пред съда обаче те заявиха, че парите са реквизит за сватби и кръщенета.

Още по темата

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара са неистински. Серийните им номера са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква. При истинските парични значи цифрите са осем, съобщават още от прокуратурата.

Според официалния отговор на БНБ иззетите банкноти са направени в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства, съобщават още от прокуратурата.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността "печатар" съгласно трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута, се казва в съобщението на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
11
 
! Отговори
леля Марийка преди 3 години
то и управлението ни е куклен театър , но скоро ще го сменим
68
6
 
10
 
! Отговори
ерг преди 3 години
Разпечатайте си ?100 на принтера и чакайте БОП. Ето такова е качеството на парите. Едно пиленце ми каза.
67
12
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
На 04 да бъдат изметени тези селски предатели,всичката ви герберска е такава менте,и парите ви и шпионите ви!
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а тази институция защо проспа фалита на КТБ ??? сега много се разбързаха
65
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на реквизита пише с ясно видими букви О Б Р А З Е ЦРеквизит са предметите, които се ползват за филмови и театрални продукции. На тях не пише образец, но след като парите имат дори водни знаци, тоест направени са да заблуждават в реалния живот, са фалшиви.
64
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам представа съдът на какви експерти се е позовал, за да каже, че банкнотите са "реквизит", най-вероятно просто си е изсмукал от пръсти решението.
63
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, това са "пари" печатни на цветен принтер.Не биха минали по никакъв начин за опит за подправяне на истински пари.Не се изненадвам, че бопаджиийте не са видели разликата, те един адрес не могат да открият и нахлуват при други хора, искате да разпознават истински от бутафорни пари.
62
8
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Rrrr"Ето защо сме каймака на ...на Европа."Русофилите винаги сте били такива, това е вярно.Номралните българи с всеки ден ставаме все по-ценени и уважавани в останалата част на Европа.Жалко е да ни прехвърляте ващите неудачи, това така или инче не се случва в реалния живот, където всеки го третират според това, което прави.
61
2
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До RrrrТочно от прокуратурата, доста преди тебе са разбрали, че парите са фалшиви. Работата е там, че си има процедури, кое, как се прави. За глyпaвите по природа като тебе, това е абсолютно непонятно и затова се получава така, че с нелепите си коментари постоянно се излагате, като показвате примитивния си интелект.
60
8
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
значи били фалшиви аз си мислех че са за хвърляне в механите и каквоизлезе накрая има ли престъпление или не
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно,че за проверка на обявени фалшиви валутни купюри с парични знаци се използва начин за изследване как произволно избрани и предоставени банкноти по номинал 100 на парична единица-долар,след като общата стойност на фалшите банкноти е 4 млн,а по номинал са 100 то туй са 40 000 бройки банкноти,които не са толкоз много за проверка както също и банкнотите в евро като 38 000 бройки по номинал 100 за нея единица,че още общата им стойност е двойна по обменен курс една относно друга спрямо някоя
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналия път - фалшиви бюлетини, този път - фалшиви пари, следващия път - фалшиви избиратели.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масова корупция е по университетите.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Университетите са станали на банки а професорите на касиери. Постоянно искат пари и са измислили всякакви такси и печатниците не са изненада, защото книгите и учебниците явно са на загуба, защото студентите нямат пари..
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американските шпиони в България разкриват престъпници.Има ли американски шпиони в България?Защо не ги залавят?
54
5
 
14
 
! Отговори
Rrrr преди 3 години
Оле мале, циркът е пълен, и децата разбраха, че доларите са фалшиви, само прокуратурата още не е разбрала. Казвам ви хора, ако тази държава има съдебна система, жива да не бях. Ето защо сме каймака на утайката на Европа.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги бяха показали поне да ги видим!След като не съм ги видял не мога да коментирам какви са.Ама тук е бъкано от "експерти" като гледам, и всеки има мнение по въпроса!
52
8
 
23
 
! Отговори
язък! преди 3 години
Изгореха на Боко предизборните подкупи за махалите. А как хубаво го беше измислил.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на техният уж реквизит образец няма изписан на банкнотите.
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смях в залата! Прокуратурата - фалшиви са. Съда - не са. БНБ - фалшиви са. Много ще ме извинявате, ама в момента БНБ иска да изтрие срама на прокуратурата? Или съда е некомпетентен? Нещата са тотална промяна в съд, прокуратура.