Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеем в държава бореща се да повиши прираста на населението си, а тук една банда нагли гербави амеби държат сметка на хората защо били раждали деца?!?
27
18
 
10
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Да направим сметките: спорт - 200 лева на месец, извънкласни занимания - 200 лева на месец, училище - 600 лева на месец, храна и дрехи - 1000 лева на месец. Ако нямате 2000 чисто за едно дете, по-добре не раждайте, а инвестирайте в курсове за програмисти. Като почнете да получавате 6-8 хиляди заплата, тогава ще мислите за деца. Никой не е длъжен да ви изхранва дечицата.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберка!
25
4
 
9
 
! Отговори
Охо-Бохо преди 2 години
До 16 "Христо"Слушай сега да ти обясня нещо простичко ,за да разберете вие Герберските човекоподия. Нормално е да има детски градини. Нормално е да се мисли за инфраструктура. Нормално е да има всичко това ,което в НОРМАЛНА държава това са приоритети. Но хора като теб именно влизат там ,където не разбират от нищо и дават мнение. И не ми обяснявай тука за заплати ,а става въпрос тая държава да осигурява нормални неща за живот.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РуменЯж си дюнера, тикво!
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"A що правите по 2 деца като "са принудени да работят и двамата, за да свържат двата края и нямат баба или дядо"? Кво очаквахте, че ше стане?"Ти бавноразвиващ ли си или често си падал по глава като малък?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм в панелка, ама на 20 метра имам голяма детска градина и училище на 5 минути пеша.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Като няма хляб, да ядат пасти", та и Димчева. С тази позиция, едва ли, ще бъде депутат вече. Майка, или баба й, са си от село. София е едно голямо село, кореняци и аристократи в България няма. Комунистите ги избиха, събуха цървулите на края, на София и се настаниха в имотите на избитите от тях имотни хора.
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах пишман богаташите с продадени ниви и купили си апартаменти на места дето до скоро са били ливади искат тези с панелките да им строят детски градини с данъците си, ами да сте мислили къде купвате. Да сте мислили, че няма асфалтирани улици, канализация, тротоари, места за паркиране и т.н.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A що правите по 2 деца като "са принудени да работят и двамата, за да свържат двата края и нямат баба или дядо"? Кво очаквахте, че ше стане?
18
7
 
10
 
! Отговори
Самоковец преди 2 години
Мръсни гербери и още по-долните им *** : ***. Плащам данъци около 25к на година и още 10к за ясла заради неадекватното ви управление. *** проклети.
17
24
 
9
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Бг мамите как се възмутиха. Ама кой ви е длъжен да ви гледа дечицата? Нали са ваши? Защо ги хвърляте на баби и детски градини?
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната противна гербава калинка. Тиквата с конкурс ли ги избира или просто цялото му обкръжение е от такива нагли индивиди?
15
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОКАТО ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА ВСЯЧЕСКИ ОТ ГЕРБ ЛЪЖАТ НАСЕЛЕНИЕТО СЪС НЯКОЯ ОТСЕЧКА ОТ МЕТРО НАПРАВЕНА ИЛИ МАГИСТРАЛА -30 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ!!!А ПОЛЗИТЕ ОТ МЕТРА И НОВИ МАГИСТРАЛИ НЯМАТ И 3 МИЛИАРДА ОБЩО!!!-ГЕРБ РАЗОРИ БЪЛГАРИЯ НО ДОСТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НЕ МОЖЕ ДА ГО СХВАНЕ ПОРАДИ ФАКТА , ЧЕ И ЕДНА МАРМОЗЕТКА Е ПО УМНА ОТ НЕГО!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХпистоДа ти приседне хайвера дано, гробар!
13
3
 
32
 
! Отговори
мак преди 2 години
Тая анжела е имала възможност да гледа децата в къщи, а бащата да ходи на работа, та как да разбере другите? Въшка излязла на чело. Има доста родители, ако не са в мнозинството, които са принудени да работят и двамата, за да свържат двата края и нямат баба или дядо, да не говорим за самотни родители. Затова да говориш такива обиди или да кажеш - да не идват в София (като че ли софия ти е собственост) е наглост.
12
40
 
13
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Който ражда деца, трябва да мисли и как ще ги гледа. Ако парите не ви стигат, по-добре първо инвестирайте в себе си, намерете си високоплатена работа и после правете деца. Не виждам как човек на 2-3 хиляди лева заплата ще може да си позволи да отгледа дете и да му даде качествено образование.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато виден гербераст ви каже "Добро утро!", задължително погледнете къде е Слънцето!
10
0
 
31
 
! Отговори
97232 преди 2 години
Да, идеалният вариант е тези родители да могат да живеят нормално в родните си места и там да работят и да получават нормални заплати. Малко са снобите, които от каприз идват в София. Извън София е проблем препитанието. За толкова години кметицата трябваше да осъзнае тези процеси и да бъдат построени ясли и детски градини. Строят се офиси, но до тях не се появяват ясли. На думи всички подкрепят раждаемостта.
9
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами правилно го е казала, всички се мъкнат в София ,те детските градини да не са разтегателни. В малките градове градините пустеят.07762