Кандидат-депутат към родители: Гледала съм 2 деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът

Над 10 000 деца останаха без места в градините, родителите гневни
18 май 2021 19:29, Красимир Ангелов
348

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места, а недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината.

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести.

Още по темата
Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. "Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

И докато Маргит се чуди какъв вариант да намери за отглеждането на своята дъщеря, подобно на хиляди други майки и бащи в София, чиито деца останаха без място в детските ясли и градини, се появиха и коментари като този: "Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?"

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие. А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", допълни Маргит Беньо.

В телефонен разговор Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123Вашите хора от София ограбиха или разрушиха всичко в България ,а всеки опитал се направи честно бизнес,беше смазван по всякакви начини или рекетиран и затова хората бягат или в чужбина или към София и се обезлюдява страната,само партийните дейци са уредени!Видях какво стана с мои познати в Несебър,просто ги изхвърлиха от собствеността им и се наместиха на тяхното заведение,а жената почина.
207
3
 
7
 
! Отговори
българка преди 2 години
До Чипът -г-жо, с отвратителен изказ ,един истински кореняк софиянец никога няма да напише тези думи.като цяло повечето софиянци като няма какво да покажат ,показват едно голо самочувствие.от цялата страна всички данъци в София отиват за да расте и хубавее и самочувствието ви.Не може само да получавате реки от пари,а тези от които сте ги вземали сега да ви пречатвземали сега ви пречат
206
2
 
12
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
яжте пасти а? Ами да спрем да плащаме данъци как й звучи на тая ***? Точно за две такси за детски градини ще ми стигнат данъците и осигуровките дето плащам лично аз всеки месец. Иначе грам не се учудих че е от герберастите това недоразумение на природата.
205
3
 
13
 
! Отговори
Кафка преди 2 години
Това не е държава. Това е някаква гротеска. Колко деца имаме, че не можем да построим 10 детски градини. Колко е? 250 евро на квадрат е строежа.
204
5
 
6
 
! Отговори
До първа ръка преди 2 години
Защото си ***, мен. В нормална държава това нямаше да става. Но ти нали си от елита и си мислиш, че си над всички. Хвалипръцкото бил повече от другите защото е роден в София...... Да ти имам мисленото. На тъпите им най-лесно....
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В моя град, една от най-големите детски градини, две сгради, на няколко етажа,с детски легла, с прекрасен двор с зеленина и детски поставки за игра на децата, просто беше дадена на алчните нововладелци,предполагам е някой намазан от онези,които крадоха с шепи България.
202
4
 
13
 
! Отговори
НеСофиянец преди 2 години
За протокола, дядовата ми къща е в Орландовци. Никога не съм искал да съм "софиянец". Роден съм в Русе. Но : "докога държавата ще се грижи за отрочетата ви" отговора е елементарен - ДОКАТО държавата България ми взема данъците!
201
9
 
16
 
! Отговори
от първа ръка преди 2 години
Живея до Римската стена, близо до една от предпочитаните детски градини. Факт е, че новодошлите в София продавачи от пазарчето, козметични салони и тем подобни несофиянци дават подкупи и подаръци и успяват да пробутат децата си, поради което дългогодишни съседи се принуждават да търсят частни забавачки. Нали не обичате София, защо ни тровите живота, идвайки тук? Всяка жаба да си знае гьола!
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
199
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от герб.А по време на лошя соц имаше три пъти повече деца и ходиха всички на детски и ясли.
198
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иначе новинарските динозаври отразяват мненията и постовете на някакви във фейсбук. + тези на борисов, но питат: Защо Слави не отговаря на медийте на Войко Жалки и срамни за професията си. ***
197
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИСТИНАТАПровери откъде са културните български дейци и българските национални герои и виж колко от тях са от София - почти никой, 0,01%! Дори културните ви дейци в София ,не са от София, седнал той за култура да ми говори и дискриминират най-ценното за България - децата, срама нямате!
196
1
 
6
 
! Отговори
До Бачкатор преди 2 години
Прав си ,ама кво и за колко че бачкаш?Ако изобщо си намериш работа.А по провинцията останаха повечето само от браатчедите.С тях,ли да съжителстваш?!
195
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123Когато софиянци престанат да ла.пат данъци от цяла България,да рекетират и ограбват хората в цяла България и веднага се оттеглят от морето,Пловдив и страната,тогава ще имате претенции,от много по-стар град от София съм,който е бил развит град,дори през турско време,тогава района на Средец (София) са били няколко кални села,а инженери от моя град и други хора от цяла България,тогава са строили и създавали столицата София, в която днес,нагло полу-софиянци бълват дискриминация спрямо ДЕЦА!
194
4
 
12
 
! Отговори
Еваларка. преди 2 години
Не е коренячка Анжела а си е баш ИЗкУреняк. Без един ден трудов стаж на крак, само по гръб е работила.
193
2
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Наистина българите трябва да се върнем към корените си в китните български села. Повярвайте ми селската къща с широкия двор с череши , праскови и лози и мушката по прозорците е десет хиляди пъти по-уютна , по-пригодна , и по полезна за здравето от олющения бетонен кафез било в Софето ,било другаде,защото 60 кв. м. площ си е реално кафез.
192
14
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Сел'таците масово бутат подкупи на директорките да вкарат отрочетата си в ДГ. Пестят от културен живот, за разлика от КОРЕНЯК СОФИЯНЦИТЕ! Ама то си им личи по улиците - прости и дребни душици са прованса/
191
9
 
23
 
! Отговори
Qwerty преди 2 години
Според софиянците от олюпените 20 етажни панелки другите от село и нямат право да живеят във Великото Шопско Херцогство. Пълна лумпенизация.
190
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седесарката била три поколения кореняк софианец!!!Родата и значи е загърбила селото горе долу между Голямата Депресия и Девети Септември.
189
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***