Анжела Димчева: Ако бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов

Хората да развиват местната икономика, поиска писателка от ГЕРБ
19 май 2021 18:45, Петя Славова
329

Напрежението сред родителите продължава да ескалира след първото класиране за детски градини и ясли, при което над 10 хиляди деца останаха без място.

Мненията се поляризираха допълнително от изказване на писател от листите на ГЕРБ, че столицата е пренаселена заради хора от провинцията.

Още по темата

За втора поредна година детето на Емилия Тодорова не е класирано в ясла. Тя е категорична - опитите това да се случи стават все по-трудни, дори невъзможни.

"Още една година вкъщи - мъжът ми да работи двойно и тройно повече или частна ясла и аз да работя двойно и тройно. Частната ясла е от 500, 600 нагоре до 1000 лв. стига, но и там места няма, цената е на една минимална заплата и отгоре", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

И докато хиляди родители като Емилия в столицата търсят вариант кой да гледа децата им, писателят Анжела Димчева, която беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните избори, нажежени мненията в социалните мрежи.

На въпроса как със заплата от 1000 лв. се плаща частна детска градина тя отговори:

"Ако аз съм в общинския съвет ще предложа една минимална заплата на родител чието дете не е класирано, това е достатъчно".

Според нея причината за големия брой некласирани деца е пренаселването на София.

"Това беше грешка на Жельо Желев - да разреши без никакви критерии София да се заселва от провинцията. Кажете ми в коя държава в света и Европа общината се грижи за всички деца и ги настанява в детски градини, няма такова нещо", смята Димчева.

И е категорична отговорността е на всеки гражданин.

"Аз съм си гледала моите две деца с разлика 6 години вкъщи, не са ходили на детска градина. Ако аз бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов и да развивам местната икономика. Пустеят детските градини в страната. Ако трябва няма да работят тук хората, ще им се осигури работа", добави Димчева.

"Никой не може да каже на кой да дойде в София, причината е, че тук има работа, за съжаление или за радост нямат друга алтернатива в родните си места, никой не е тръгнал от хубаво. С какво тези хора там да си гледат децата, с какво да се издържат и да се хранят като предприятия и всичко се затри, изкупи, продаде на безценица", каза Емилия Тодорова.

Анжела Димчева стои зад думите си и не смята, че трябва да се извини на някого независимо от заплахите, които е получила.

"Докато не се въведе критерий за уседналост в София, не може всеки който реши да работи да идва тук, трябва критерий за ценз и постижения", категорична е тя.

И дори предлага решение на проблема:

"Аз предлагам да се направи промяна в закона и да се осигури финансиране от държавата за децата, които не могат да влязат, а не да се използва език на омразата".

"Смятам, че като данъкоплатец ми се полага този шанс  - детето ми да бъде разиграно на тото, да видя какъв късмет има и ако случайно бъде прието, отивам да пускам фиш за спортния тотализатор, може да се случи чудо", каза още Тодорова.

И докато Емилия се надява на чудо, вярва, че не е важно къде си роден, а с какво можеш да допринесеш за развитието на града, в който живееш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
11
 
7
 
! Отговори
идват преди 2 години
Идват в София надъхани да успеят на всяка цена, с невиждана наглост си проправят път, по всички възможни начини се докопват до нещо и си въобразяват, че ВЕЧЕ СА СОФИЯНЦИ! Какъв смях! Нищо подобно - каквито сте били, такива си оставате, просто дразните слуха на София с непоносимия си диалект!
197
10
 
7
 
! Отговори
и обратно преди 2 години
Прииждането към София е едно от най-неприятните неща, с които местните хора са принудени да се справят или просто да изтърпяват. Провинцията си мисли, че тук е рай и парите валят от софийското небе. Напротив, ако има работа, тя е нискоквалифицирана и зле платена. Като е така, защо хората си оставят големи имоти и се бутат тук в мухлясали мазета, което е живата болест? Безнадеждни наивници!
196
12
 
6
 
! Отговори
До 224 преди 2 години
"Те не са виновни че няма работа по родните им места" - казваш. Напротив - те вървят по пътя на най-малкото съпротивление, нямат работа и идват в София. Битка, всичко е битка - ще стоят пред кметството, ако трябва, всеки ден, докато местният велможа спре да краде и се замисли как да инвестира и да създаде работни места! ТОВА МУ Е РАБОТАТА НА ВСЕКИ КМЕТ В БЪЛГАРИЯ! Нали знаете са село Чавдар, там кметът не краде, там е чисто, красиво и има местни предприемачи, които създават работни места!
195
6
 
4
 
! Отговори
местна икономика преди 2 години
Когато хората по места гласуват за кмет, те трябва да са наясно, че ИМАТ ПРАВОТО И ДОРИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да отидат при него и да изискват придобивки и работа. Дават му гласа си и всичко приключва, той си прави каквото си поиска, а те се реват, че нямат работа и... идват в София. В София е наистина непоносимо - болен град от пренаселване, инфраструктурата не издържа. В думите на тази жена има много, много истина. Да си останат по места и да се борят за правата си!
194
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не са виновни че няма работа по родните им места, но е фаст че са големи простаци.Трето поколение кореняци софиянци от Подуене, Лозенец и Банишора са известни със своя книжовен говор, висок интелект и търпимост към мнението на другите.
193
7
 
2
 
! Отговори
До 214 преди 2 години
А преди да емигрираш от кое поле беше? Питам просто.
192
3
 
8
 
! Отговори
Манчо преди 2 години
Тая е писател а аз космонавт и тая ли е от Кърджали там се такива или Смолян?
191
2
 
14
 
! Отговори
Glass преди 2 години
Да употребява нарицателно име за град с богата история е показател за липса на елементарно образование и култура. Сравнението е подходящо за началничката й дошла от нищото, както и за нея самата да "ражда култура" без да я познава. Лека нощ "госпожо поетеса и писател"!
190
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да я заплашват, след като казва обективни неща. София се пренасели и обезобрази от арогантни провинциални простаци. Те не са виновни че няма работа по родните им места, но е фаст че са големи простаци.
189
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Старите софиянци" като Анжела са бивши селяни. Тази *** е толкова нагла, че заслужава линч.
188
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е толкоз проста и бездарна, че единственото, което й оставаше беше да влезе в герб. Както се вижда - дърта комунистка. Ако трябваше сама да се издържа, щеше да мие чинии до края на живота си. В детска градина.
187
4
 
20
 
! Отговори
208 преди 2 години
Гашо, роден съм в Прага, живял съм 10 години в София като дете, сега живея в Париж. Какво ми се дуеш с тази дупка София? Неадекватни сте!
186
10
 
23
 
! Отговори
тотю катуню преди 2 години
може ли да ви дам пример. живея в провинцията в малко село на брега на морето. тука всяко лято се събират големи тумби софиЕнци. По цял ден пият и се дрогират слушайки мазна наркоманска музика.Крещят на трудно разбираем диалект най вече псувни и цинизми дънят чалга и трупат отпадъци.Типипчните селски отпадъци пратенижот мама и тате някъде по надалече да не им пречат.А можеха наврмето да ги източат на ч*кия в тоалетната ама нее ще ги пратят на муренциту ***.
185
7
 
28
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Драги столичани, разберете - жителството няма да се върне. Не си точете зъбите и не хранете надежди. При демокрация, още повече в Евросъюза, крепостното право няма да се върне никога. Свиквайте с тази мисъл.
184
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казаха ли ви го, с.еляци, а? Веднага взехте да философствате.Едно от най-важните неща в живота е произхода. Каквото и да постигнете в София вие си оставате за цял живот провинциалисти, това добре ги съзнавате.Произходът се купува с пари, не се печели с перчене!
183
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Връщайте робството и готово!
182
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е най-голямата провинция след като супер селяни бяха направени столичани от Живков.Този шопски манталитет съсипа и комунизма и демокрацията.И аз искам нова столица,а не това гето,но уви,шопите са наблъскали цялата икономика около София.После що идвали при тях.А техните като идат из България знаете ли какво става?Гледат ги като извънземни.
181
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СпокоенГлупотевините ги пишеш ти, преди 89 г какви " щати" е имало, просто имаше жителство, но и в твоя вариант София ще е най- добре от всички " щати", дори взети заедно
180
9
 
24
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Колосални глупотевини са надрънкани. Но ако искате дайте да опитаме. Правим щати със собствени правила. Добруджа ще продава жито на "щата София" по нейни си цени. Козлодуй става отделен щат ще продава ток на цени които си реши. Русе затваря Дунав мост за софиянци. Варна и Бургас също стават губернии. Абе вие наред ли сте? София без издръжката на провинцията ще фалира за един месец!
179
6
 
8
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Колосални глупотевини са надрънкани. Но ако искате дайте да опитаме. Правим щати със собствени правила. Добруджа ще продава жито на "щата София" по нейни си цени. Козлодуй става отделен щат ще продава ток на цени които си реши. Русе затваря Дунав мост за софиянци. Варна и Бургас също стават губернии. Абе вие наред ли сте? София без издръжката на провинцията ще фалира за един месец!