Анжела Димчева: Ако бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов

Хората да развиват местната икономика, поиска писателка от ГЕРБ
19 май 2021 18:45, Петя Славова
329

Напрежението сред родителите продължава да ескалира след първото класиране за детски градини и ясли, при което над 10 хиляди деца останаха без място.

Мненията се поляризираха допълнително от изказване на писател от листите на ГЕРБ, че столицата е пренаселена заради хора от провинцията.

Още по темата

За втора поредна година детето на Емилия Тодорова не е класирано в ясла. Тя е категорична - опитите това да се случи стават все по-трудни, дори невъзможни.

"Още една година вкъщи - мъжът ми да работи двойно и тройно повече или частна ясла и аз да работя двойно и тройно. Частната ясла е от 500, 600 нагоре до 1000 лв. стига, но и там места няма, цената е на една минимална заплата и отгоре", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

И докато хиляди родители като Емилия в столицата търсят вариант кой да гледа децата им, писателят Анжела Димчева, която беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните избори, нажежени мненията в социалните мрежи.

На въпроса как със заплата от 1000 лв. се плаща частна детска градина тя отговори:

"Ако аз съм в общинския съвет ще предложа една минимална заплата на родител чието дете не е класирано, това е достатъчно".

Според нея причината за големия брой некласирани деца е пренаселването на София.

"Това беше грешка на Жельо Желев - да разреши без никакви критерии София да се заселва от провинцията. Кажете ми в коя държава в света и Европа общината се грижи за всички деца и ги настанява в детски градини, няма такова нещо", смята Димчева.

И е категорична отговорността е на всеки гражданин.

"Аз съм си гледала моите две деца с разлика 6 години вкъщи, не са ходили на детска градина. Ако аз бях родена в Свищов щях да си стоя в Свищов и да развивам местната икономика. Пустеят детските градини в страната. Ако трябва няма да работят тук хората, ще им се осигури работа", добави Димчева.

"Никой не може да каже на кой да дойде в София, причината е, че тук има работа, за съжаление или за радост нямат друга алтернатива в родните си места, никой не е тръгнал от хубаво. С какво тези хора там да си гледат децата, с какво да се издържат и да се хранят като предприятия и всичко се затри, изкупи, продаде на безценица", каза Емилия Тодорова.

Анжела Димчева стои зад думите си и не смята, че трябва да се извини на някого независимо от заплахите, които е получила.

"Докато не се въведе критерий за уседналост в София, не може всеки който реши да работи да идва тук, трябва критерий за ценз и постижения", категорична е тя.

И дори предлага решение на проблема:

"Аз предлагам да се направи промяна в закона и да се осигури финансиране от държавата за децата, които не могат да влязат, а не да се използва език на омразата".

"Смятам, че като данъкоплатец ми се полага този шанс  - детето ми да бъде разиграно на тото, да видя какъв късмет има и ако случайно бъде прието, отивам да пускам фиш за спортния тотализатор, може да се случи чудо", каза още Тодорова.

И докато Емилия се надява на чудо, вярва, че не е важно къде си роден, а с какво можеш да допринесеш за развитието на града, в който живееш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
2
 
8
 
! Отговори
Рфф преди 2 години
А е хубаво и да се провери да не би случайно някой детски градини да са били отдадени под наем или просто продадени със смяна на статута :). И както спомена един човек по-долу то си пише в документите колко е било населението в София 1900-та година. Аз познавам много хубави хора от София, но тук там има и комплексари
237
5
 
15
 
! Отговори
Рфф преди 2 години
От това което съм чувал от мои познати, които просто се махнаха от тая жалка държава, излиза че само тук е много важно да се знае от къде си, а не какво представляваш като човек. На никой не му харесва да зареже родители, приятели, собствено жилище и да ходи другаде, защото политиците след прехода се "постараха". Изказванията на някой уж "софиянци" относно "провинцията" и т.н. по-скоро говори за нисък интелект и озлобление от собствен провал в дадена сфера, например намиране на хубава работа
236
3
 
7
 
! Отговори
Рфф преди 2 години
От това което съм чувал от мои познати, които просто се махнаха от тая жалка държава, излиза че само тук е много важно да се знае от къде си, а не какво представляваш като човек. На никой не му харесва да зареже родители, приятели, собствено жилище и да ходи другаде, защото политиците след прехода се "постараха". Изказванията на някой уж "софиянци" относно "провинцията" и т.н. по-скоро говори за нисък интелект и озлобление от собствен провал в дадена сфера, например намиране на хубава работа
235
11
 
7
 
! Отговори
мен преди 2 години
Пустеят детските градини и училищата в провинцията. Децата трябва да имат предимство при кандидатстване според това дали родителите им са посещавали същата детска градина или училище, както и според населеното място. Така, който иска да се класира да си ходи, където му е мястото. В София не се живее от претенциозни, надменни и невежи, които се натрапват навсякъде, но ги е срам да кажат от къде са дошли и с какво са допринесли за града си, който и да е той.
234
3
 
13
 
! Отговори
Прост и глупав преди 2 години
Хубус!Браво!И аз съм за това всеки да живее по родните си места,ама спрете да наливате пари само в София...Само,ако имах избор с голям кеф щях да стана "селянин":)
233
5
 
18
 
! Отговори
L. преди 2 години
Тази дърта пастърма на кой точно от 18000-те български жители на София след Освобождението 1878 г. е потомък?
232
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ управлява столицата от 2005г. Колко детски градини са построени /не ремонтирани/?Колко пацели и градинки се оказаха в частни ръце, вместо да се построят на тях училища и детски градини? Колко бяха превзети по схемата публично-частно партньорство?И пари има, ама и те се дадаха на техни фирми за прескъпи ремонти и ремонти на ремонтите.
231
5
 
15
 
! Отговори
Варналия преди 2 години
И двете ми деца отидоха да учат в София и намериха работа там. Аз не искам да са там, те също не искат. Да ама в Варна работа няма, а какво да кажем за по-малките населени места. От 1989г. насам се развива предимно столицата и затова хората се трупат там. А от 2009г. управляват ГЕРБ и за тези години вината е тяхна. Северна България се превърна в полупустиня. Така, че г-жа ГЕРБаджийка да си носи вината, че София е претъпкана.
230
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз , ако колхозниците не взеха на дедо и баба земеделската земя. Щях да съм земеделец заможен. В Богат северозапад. А не в мърлява столица.
229
3
 
17
 
! Отговори
Свищовлийска снаха преди 2 години
В Свищов няма от много години родилно, госпожо!Не съм родена в Свищов, но се омъжих за свищовлия.Съдби всякакви.Човек трябва да си мери приказките, защото не е господар на утрешния ден.
228
4
 
23
 
! Отговори
Той преди 2 години
Тази прoскубана писателка не я притеснява това, че в центъра на София е фрашкано с aрaбели и е заприличал на иракски квартал, повече я притеснява това, че идвали българи с децата си от провинцията. Защо тая пaча, не отиде да живее в Свищов, да развива икономиката, това в кой град си пише глупостите няма никакво значение. Свободни места в детските градини в София няма, защото от почти 20 години, столицата се управлява от крaдци от нейната партия!Прoста и нещaстна, седнала да пише книги! Ха-ха-ха
227
4
 
12
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Аз разбирам всичко,но България все пак не е затвор,в който всеки да си знае килията.И моите внуци имаха проблем с детските градини.Нещата обаче,не могат да станат аламинут.От 194 страни в света,искаме да се сравняваме с най - богатите в Европа,но забравяме,че те са били империи и са имали колонии.Как да стане аламинут?!Всеки има право да избир къде и как да си подреди живота.Важното да действа според условията и да не пречи и на другите.Що се отнася до протестите,хората там ,засега, само рушат
226
4
 
14
 
! Отговори
До Дора преди 2 години
Стори ми се, че госпожата на случаен принцип произнесе името на града Свищов. Едва ли е имала предвид точно свищовлии, пък и няма за какво. Навсякъде има достойни хора, честни, работливи и предприемчиви. И в Свищов, и в София, и навсякъде. Въпросът е, че в София е вече невъзможно да се живее от приток на хора от провинцията, които идват и с децата си. На мои познати, на които домът им е до входа на детска градина, водят детето си на оня край на София. Нито е приятно, нито е справедливо!
225
5
 
23
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Омръзна ми от "дървени философи!Тази писателка явно си прави по този начин реклама.Аз съм родена в Свищов,но от 26 години живея в София.Тя била ли е въобще в Свищов,или просто си дрънка глупости.Не са виновни обикновените хора,които търсят по-добър стандарт на живот.Децата ми работят в частни фирми и са достойни хора.Не може всички хора да се слагат под един знаменател!Сестра ми си живее в Свищов,но има собствен бизнес и пътува по целия свят.Свищов е много хубав град,но няма работа за всички.
224
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво жената от интервюто (онази която иска детето и да ходи в държавна ясла или градина, пък не е било класирано) е допринесла за градът в който живее ? Може ли да посочи конкретни факти, че не ми стана ясен изводът от статията ? Не е много ясно защо не е било класирано - адресна регистрация по постоянен адрес в провинцията на някой от родителите или какво ? Не може да се обобщава така.
223
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Права е за едно, никой не напуска родното си място от добро. Решението е да се развива икономически провинцията
222
3
 
17
 
! Отговори
555 преди 2 години
София си е провинция отвсякъде. Имам приятелка, която все се изтъква, че е трето поколение и е от Лозенец. Обаче, като му дойде на гости на морето, е същински .... Вместо да даде 3 лв за чадър (плажа в Бс), тя си слага яке, за да не й изгорели ръцете ха ха. Хората наоколо се спукват от смях.
221
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столична община да вземе пример от Западна Европа.... Например община Мюнхен в Германия поема таксите на децата в частните детски градини, за които не е осигурена общинска детска градина
220
5
 
9
 
! Отговори
Тошко Колев преди 2 години
Че кой ти е казал че съм в София... пари да ми дават без да работя пак няма да отида в тази дупка наречена столица.....
219
3
 
9
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
Не мога да разбера как в други градове по света разрешават такива проблеми? Лондон е 9 милиона души, там за всички деца ли има детски градини? Там как не са се сетили да въведат едно жителство, за да си решат проблемите?