Експерт: София произвежда 40% от БВП, а парите от Плана са под 5%

Хората от периферията имат нужда от качествена вода, посочи Анна Стойкова
Обновена: 7 юли 2021 08:39 | 7 юли 2021 08:33, Петя Славова
73

Как ще бъдат орязани парите за София в Плана за възстановяване?

Не звучи добре столицата да се противопоставя на други градове. Има причини, които не са истина. Една от тях е, че има концентрация на средства в столицата. Да припомним обаче, че столицата произвежда 40% от БВП на страната. От друга страна - в Плана за цялата страна са заложени 12 млрд., а за София са под 5%. Другото - тезата, че Столичната община няма стабилна политика за съфинансиране. За столичното метро София в подготвила 400 млн. за съфинансиране. Ако получим 360 млн. от Плана, ние сме готови. За ВиК проектите, ако получим 200 млн. за 4 селища, ще съфинансираме с 42 млн. Винаги, когато има еврофинансиране, има и съфинансиране. Това заяви в "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова.

И подчерта, че застават зад хората и проектите, които те очакват от доста време.

"Смятаме, че хората от периферията имат нужда от качествена вода и канализация. Ние акцентирахме на факта, че кохезионните фондове са различи от Плана, но всъщност, в рамките на Столичната община, тези проекти за периферните зони, са всъщност една кохезионна политика. Проектите са ВиК инфраструктура, канализация, локални пречиствателни станции във Волуяк, Кремиковци, Панчарево-Кокаляне, те са с близо 27 хил. жители. А в Плана участваха първоначално 17 агломерации", обясни Стойкова.

Тя изрази надежда, че ще има разумно отношение към проектите на София.

"Силно се надавам да се съобразят с жалбата и протестите на хората. Те очакват тези проекти. Не съм разбрала дали се готви друг протест, но ако разберем, ние ще ги подкрепим. Това са проекти, за които е говорено, а изведнъж служебният кабинет реши да отреже парите за София", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Стойкова коментира и темата, поставена от служебното правителство, София да бъде отделен регион.

"До този момент ние сме в югозападен регион, но това трябва да стане след дебат. В последните години София се превърна в модерен град за младите хора, което означава, че са положени усилия и тези усилия показват резултати. Столицата ни е стабилна и може би е дошло време за това, но трябва дебат", отбеляза общинският съветник.

Анна Стойкова взе отношение и по проблема с детските градини и недостига на места в тях.

"Направено е много през последните години -  15 сгради са построени, промени се и устройственият план специално заради това. В крайна сметка ние получихме много тежко наследство, в същото време хора идват в столицата с малки деца. Работата на Столичната община е постоянна", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
10
 
1
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Преди години и ГЕРБ имаше идея да мести министерства и агенции по други градове, но се оказа лоша идея, разходите са по-големи , а комуникациите трудни. Столицата затова е столица. Както казал Иванчо на учителката : " И аз мога, и тате може, но бикът си е бик."Да се вземат парите от София, че да се налеят в разни о.ци.ганени малки градчета и села, дето *** нищо не произвеждат, освен неграмотни поколения, няма смисъл.
46
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние в София не сме виновни, че разни като пилето и тиквата им са се качили на главите и ги стрижат, когато нещо не ти е изгодно се вдигаш и го измиташ.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези 5%им са им много на крадливите шопи.Аз отдавна съм казал,че България се нуждае от нова Столица.И това се потвърждава и от тая калинка.Щом столицата произвежда"почти половината БВП.това означава че вече не е столица ами конгломерат.За тези пари които ежегодно и се изсипват ( близо 2 милиарда лева) за 10 години щеше да бъде изградена една нова Столица на много по малък терен и с много малко средства за подръжката градът София да си остане само като град за да заприлича на европейски.
44
5
 
6
 
! Отговори
От 3 месеца преди 2 години
Търся къща на село. Намериш нещо добро, отиваш на оглед и виждаш само индианци.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тези 5%им са им много на крадливите шопи.Аз отдавна съм казал,че България се нуждае от нова Столица.И това се потвърждава и от тая калинка.Щом столицата произвежда"почти половината БСП.това означава че вече не е столица ами конгломерат.За тези пари които ежегодно и се изсипват ( близо 2 милиарда лева) за 10 години щеше да бъде изградена една нова Столица на много по малък терен и с много малко средства за подръжката градът София да си остане само като град за да заприлича на европейски.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се произвежда в София че правят 40% от БВП ?Има само офшорни фирми които не плащат никакви данъци, нито работници нито собствениците.
41
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
40% е малко надуто, защото фирмите се регистрират в Столицата.
40
2
 
17
 
! Отговори
Значи тази преди 2 години
Калинка-експерт иска общината(данъкоплатците)да направят канализацията,а печалбата да отива в частната Френска фирма, каквато е концесионера на Софийска вода?И това само да може Фандъкова да вземе комисионната и да я разпредели по веригата.Иначе казано: Пасивите за общината,активите ,за концесионера.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софянците бягат от столицата заради тази откачена политика. Не е нормално всички да се бутат на едно място само за да могат да живеят малко по добре !!!
38
2
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Фирмите с регистрация София, целият им автопарк с регистрация София и плащат данъците си в София, без значение, че 1 км не са пропътували там. Лизингите са същата работа. Банките също. Замърсяването и тежката работа в провинцията, администрацията и данъците в София и после изненада, по документи София произвежда 40% от БВП, а реално произвежда 95% от бумащината и неразбориите в държавата. Да не говорим, че БВП е мерило колко пъти едни два лева са се върнали между различни собственици.
37
1
 
9
 
! Отговори
Инвеститорите преди 2 години
Като видят коринното население на Северна България и си изтеглят обратно намеренията.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвестирайте в по малко населените градове и села, изтината е там. Няма смисъл и капацитет столицата да бъде претоварвана с всички производства. Софианец съм по рождение, но не е справедливо нито здравословно всички да се бутаме в софия за едните заплати !!!
35
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Жалко е, че половината от икономиката на държавата е съсредоточена в столицата! Това не е добре и за София, и за хората! Провинцията гасне и ще трябват години, за да се възстанови!
34
2
 
3
 
! Отговори
о, Господи преди 2 години
ТОВА Е ЕКСПЕРТ? А не знае , че обсъжда план за възтановяване.....Калинке, калинке.....що не се скриеш,мари.....
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селяните дето си продадоха нивите за апартаменти вСофия да бях развили бизнес в родните си места, ама всички се натресоха в София и няма потребление там.
32
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 35.С тази разлика, че София нищо не произвежда. 50% от БВП-то и са европроекти, остатъка е от въртене на 2 лева между 2 милиона население + източване на остатъка от държавата към нея чрез централизация. Масово големите фирми са задължени да са с централен адрес София и да имат по един офис там който да се оправя с цялата бумащина. Нищо, че производството им е в Горно-Нанадолнище. Масово държавните институции им е забранено на местно ниво да издават документи, за да се създава работа на София
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с Германия е така. Най-много произвеждат, но няй-малко получават.
30
1
 
7
 
! Отговори
тесногръди профани преди 2 години
Нима не може да погледнете по далече от собствената си WC ? А, хората в Хасково които пият от години вода с уран? тТе също имат право? А относно помийните ями в столицата---нима в другите райони на страната са с канализация? Типично по пример на Потьомкин и Русия, КНДР и други наши братски страни---нека лицето да ни е чисто/донякъде/.......... нищо че дупето не е бърсано!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Софияобласт си има индустрия колкото и да блеят разни козари.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво посочила? Гениална идея-хората имали нужда от качествена вода. Кой да се сети?