Експерт: София произвежда 40% от БВП, а парите от Плана са под 5%

Хората от периферията имат нужда от качествена вода, посочи Анна Стойкова
Обновена: 7 юли 2021 08:39 | 7 юли 2021 08:33, Петя Славова
73

Как ще бъдат орязани парите за София в Плана за възстановяване?

Не звучи добре столицата да се противопоставя на други градове. Има причини, които не са истина. Една от тях е, че има концентрация на средства в столицата. Да припомним обаче, че столицата произвежда 40% от БВП на страната. От друга страна - в Плана за цялата страна са заложени 12 млрд., а за София са под 5%. Другото - тезата, че Столичната община няма стабилна политика за съфинансиране. За столичното метро София в подготвила 400 млн. за съфинансиране. Ако получим 360 млн. от Плана, ние сме готови. За ВиК проектите, ако получим 200 млн. за 4 селища, ще съфинансираме с 42 млн. Винаги, когато има еврофинансиране, има и съфинансиране. Това заяви в "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова.

И подчерта, че застават зад хората и проектите, които те очакват от доста време.

"Смятаме, че хората от периферията имат нужда от качествена вода и канализация. Ние акцентирахме на факта, че кохезионните фондове са различи от Плана, но всъщност, в рамките на Столичната община, тези проекти за периферните зони, са всъщност една кохезионна политика. Проектите са ВиК инфраструктура, канализация, локални пречиствателни станции във Волуяк, Кремиковци, Панчарево-Кокаляне, те са с близо 27 хил. жители. А в Плана участваха първоначално 17 агломерации", обясни Стойкова.

Тя изрази надежда, че ще има разумно отношение към проектите на София.

"Силно се надавам да се съобразят с жалбата и протестите на хората. Те очакват тези проекти. Не съм разбрала дали се готви друг протест, но ако разберем, ние ще ги подкрепим. Това са проекти, за които е говорено, а изведнъж служебният кабинет реши да отреже парите за София", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Стойкова коментира и темата, поставена от служебното правителство, София да бъде отделен регион.

"До този момент ние сме в югозападен регион, но това трябва да стане след дебат. В последните години София се превърна в модерен град за младите хора, което означава, че са положени усилия и тези усилия показват резултати. Столицата ни е стабилна и може би е дошло време за това, но трябва дебат", отбеляза общинският съветник.

Анна Стойкова взе отношение и по проблема с детските градини и недостига на места в тях.

"Направено е много през последните години -  15 сгради са построени, промени се и устройственият план специално заради това. В крайна сметка ние получихме много тежко наследство, в същото време хора идват в столицата с малки деца. Работата на Столичната община е постоянна", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм съгласен някой друг град да приеме всичката *** в София да си приберат и противните политици.
26
4
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Софиянци все реват, че се било напълнило със селяни, но явно не им стига капацитета да се сетят, че тези селяни не са се махнали от хубавото за да отидат в панелните поля! Хората са там защото нямат избор, нямат работа или доходите им са катастрофално ниски, а това е защото всичко е концентрирано в София!Като дърпа пари от цялата държава, то тогава да не плачат, че хората дошли след парите им пречат!Пък и какво възстановяване и трябва на София?Сринало се е производството и на държавни служители?
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев води война със софиянци.
24
1
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Значи няма как да се сърдите, че София се напълнила със селяни и в същото време да дърпате всички пари в нея! Ако искате да спре масовото изселване, то трябва да се инвестира и в други региони, защото хората следват парите. След като масово парите от Европа се наливат в София, е напълно нормално и цяла България да се излива там. Има места в България които скоро няма да ги има на картата, но държавата се тревожи за лампичките пред общината в София, че не били сменяни от 2 години.
23
13
 
3
 
! Отговори
Nqkoi преди 2 години
Като ви е толкова яд на София стойте си на село! Току виж вдигнете производителност и дял от БВП на провинцията!
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави, като стане премиер ще премести столицата в Димитровград, че да са доволни бюргерите извън София.
21
0
 
19
 
! Отговори
Край преди 2 години
Финансите на България са свръхцентрализирани като и властта.София събира парите на България и после кметовете ходят да се молят на финансовия министър и премиера. Те пък дават на който решат обаче му пращат и едни фирми да ги усвоят.
20
0
 
6
 
! Отговори
До Край преди 2 години
Така е, прав си! В допълнение, БВП е точен измерител в държави като Северна Корея - всичко се произвежда от тях, няма външни инвеститори, нищо не се изнася!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я стига глупсоти ,какво БВП прави София. Това че събирате данъци защото половината България е там е друго.... важното е от къде влизат нови пари в БВП... А нови пари влизат от износ и туризъм.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, колко си кyха на!! Нали за това е "План за възстановяване"? Ако произвеждаш 40% от БВП, очевидно не ти е необходимо да се "възстановяваш"!!!
17
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
БВП е неточен измерител - Щетите от земетресения ти качват БВП.София основно произвежда една кафява река дето отива в Кубратово.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преместете всичко в Монтана да се развие областта тъкмо и там ще се построи метро и цялата инфраструктура, после Лом и т.н.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха! Експертка?!!! Експертизата й е духовната сфера!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така , ВиК е на едни французи, как си изпълняват договореносттите за инвестиции във ВиК мрежата. С нашите пари те да печелят. Колко беше цената на водата преди тях и колко е сега. 700% разлика. Я си погледнете касовите бележки от 2000 година и сега.
13
1
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
СОФИЯ НЕ ПОКРИВА НИКАКВИ ИЗИСКВАНИЯ ПО ПЛАНА ЗА РАЗВИТИЕ !!!АКО СОФИЯ НЕ Е ЗАЕДНО С ДУПНИЦА И ТРЪН НЯМА ДА ПОКРИВА КРИТЕРИИТЕ , А СЕГА Е СРЕДНО АРИТМЕТИЧНО !!!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що за наглост, 40% от БВП в София и това ако не е концентрация. Всички тези фирми които го формират нали в София си плащат данъците. Осигурват доходи на живущите, стимулират потреблението там . Какво ще му възстановяваш на този град. От ЕС ви казаха Стандарта в София е 110% спрямо средно европейския, а тези пари са за региони с под 70%.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като прочетеш че е герберка и няма нужда от повече, експертка като воджа си :))
10
18
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Румен Радев е спрял умишлени парите за София, за канализация във Волуяк, за метрото и др. Това е нормално като се има предвид, че Радев не е от София. Тук въпросът е защо хора, които са родом от София подкрепят такъв човек?
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е баш такаХубаво тогава да ги преместим в Каспичан.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИК мрежата не беше ли на концесия, сами да се оправят с проектите що трябва и за тях да се отделят средства от прогромата, щото малко крадат ли